Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Rakkam canbazlığı..

Rakkam canbazlığı..
 

Rakamlar alınıp satılan dönemi kapanıp, üretim yapılarak gerçek kalite ve değeriyle alınıp satılan ürünlerin kazançlarıyla oluşan piyasa koşulları oluştuğunda, ekonomi sistemi o zaman oturması gereken yere oturmuş olacak..

Kronik kriz, 1994 yılından itibaren yaşanmaktadır.
80 sonrası hazırlıksız ve alt yapısız oluşturulan ve hayata geçirilen serbest piyasa ekonomisi modeline ticareti bilen de, bilmeyen de kendini serbest piyasa koşullarının içinde buldu..
Tüm insanlar sarhoşluk derecesinde parakolik oldu..
Tüm değerler yenileniyordu sanki..Duygu ve güzelliklerin yerini meta değerleri almaya başlamıştı..
Geri kalmışlığı frenlemenin yolu serbest piyasa koşullarından geçer elbette ama ekonomi bilgi yetersizliği ve eğitim seviye düşüklüğü nedeniyle o yıllarda kimin ne yaptığı ve ne yapacağını şaşırmış durumdaydı..

Kimse, bu sistemin durdurulamayacağını ve çoğu insanlar artık sistemin hep böyle devam edeceğini düşünüyorlardı, hala beklentileri olan kişilere bile rastlamak mümkündür..

90 lı yılların ilk başlarında esnaf arkadaşlarıma bu sistemin uzun süreli olacağı ama ekonomik kazançların kısa süreli olacağını savunurken söylemlerim ciddiye alınmazdı..

Şimdi o küçülmeler yaşanıyor taa 94 yılından itibaren..
Ülke ile birlikte tüm dünya da değişim geçirmektedir..

Şimdiki değişimler ve krizler de ekonominin farklı senaryolarından kaynaklanan rakamsal formüller kurularak yaratılan yapay krizlerdir..

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan gücünü azaltıp, teknoloji gücü ile daha düşük maliyetlerle, daha çok kazanmak felsefesine dayanan global kriz adı altında onbinlerce işçi çıkarılmaktadır hem dünyada, hem de ülkemizde..
Dünyada milyonlarca aile ekonomik sendrumlar yaşayacak, belkide yuvaları dağılıp perişan olacaklardır..
Sistemin hiç mi, hiç umurunda değildir..
Sistem, dar gelirli yurttaşı şimdi de, dolaylı yollarla ezmektedir..

Yaşananlar, yukarıda da belirttiğim gibi kriz değil adeta rakkam canbazlığıdır..

Ama şu bir gerçek ki, ekonomik sistem oturması gereken yere oturacaktır..
Neresidir bu sistem.?
Küçük ölçekli esnaf'ın önceki yıllardaki gibi değil, küçük esnaf koşulları gibi yaşamını sürdüreceğini ve kazanmanın sadece ticaret dünyasında değil, belki bir şirket elemanı olarak çalışmakla, belki devlet memurluğunda, belkide farklı serbest çalışma alanlarında olduğunu kanıtlayan bir sistem içerisine geçilip piyasa ekonomisine devam edileceğidir..


 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..