Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '17

 
Kategori
İnançlar
 

Ramazan 33 yıl sonra aynı tarihe geliyormuş; yani ben göremeyebilirim

Ramazan 33 yıl sonra aynı tarihe geliyormuş; yani ben göremeyebilirim
 

İslam’ın emirleri Müslümanlara Kur'ân-ı Kerim’de ve hadislerde kamerî aylar ile bildirilmiştir. Kur'ân-ı Kerim, mesajlarının tamamını ay takvimi esasına göre indirmiştir. Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden orucun ne zaman başlayacağı, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu hep hicrî takvim esasına göre belirlenmiştir. 

Yılla Dünya’nın Güneş çevresinde dolanımı için geçen süre anlatılıyorsa buna şemsî yıl (güneş yılı) denir. Bu süre 365 gün 6 saattir. Şemsî yılı temel olan takvime de miladi takvim denilir. Eğer yıl sözcüğüyle 12 kez dolanım anlatılıyorsa buna da hicrî-kamerî yıl denir. Ay, Dünya çevresinde bir dolanımını 29,5 günde tamamladığına göre bu süre 29.5x12=354 gün eder. Böylece hicrî-kamerî yıl, şemsî yıldan 10,5-11 gün kısadır. Bu yüzden (Hicri yıl miladi yıldan ( 365.2422 - 354.367 =) 10.8752 gün daha kısa olduğundan aylar da bazen 29. bazen de 30 gün çekmektedir.) hicrî-kamerî takvime göre saptanan Ramazan ve Kurban Bayramları şemsî yılın değişik mevsimlerine ve tarihlerine rastlar. Bu dönem 33 yılda bir yinelenir. Örneğin; bu yılda (1986) 9 Haziran’da başlayan Ramazan Bayramı 33 yıl sonra aynı tarihine denk gelecektir. 

Sonuç olarak; oruçta, üç yüz altmış beş gün olan şemsî (miladî) takvim değil, üç yüz elli beş gün olan kamerî (hicrî) takvim esas alınmıştır. Orucun her yıl 10 gün önce gelmesi bu iki takvimin farkından kaynaklanır.(internet)

Demek ki bundan önce 25 Haziran’da Ramazan bayramını 33 yıl önce kutlamışım ve o zaman henüz 27 yaşındaymışım… Yani ömrümüz aynı tarihli 3 Ramazan Bayramını kutlamaya yetmiyor.

Bu hesap bayramlarla ilgili (Ramazan bayramı, Kurban bayramı) çok tuhaf durumlar meydana getiriyor. Bir kere bu bayramları tarihi değişik olabiliyor. Yani örneğin 19 Mayıs belli ve değişmez bir tarih. Dini bayramda ise bayram günü her yıl değişiyor.

Ve aynı tarihte bayram kutlamanız için tam 33 yıl beklemeniz gerekiyor. Kendimle ilgili verdiğim örnekte ilk 25 Haziran Ramazan bayramını 27 yaşımda kutlamışım. İkincisinde 60 yaşındayım. Ve 3. cüsünde de belki mezarda olacağım.

Bu değişikli tarihin bir diğer anlamı da hani bayram kışa gelir yaza gelir… Öyle işte 29 Ekim Cumhuriyet bayramını bekler gibi beklemiyorsun. Ve tarih yaklaşarak geliyor. Bu yıl 25 Haziran, gelecek yıl 15 Haziran, ondan sonraki 1 Haziran şeklinde sonraya devrederek değil önceye devrederek geliyor.

Hayat bu belli mi olur, bu bayram belki benim 25 Haziran’da kutladığım son Ramazan bayramım olur.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..