Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ramazan ayı menüsü 1.gün ve fırında kıymalı sigara böreği

Ramazan ayı menüsü 1.gün ve fırında kıymalı sigara böreği
 

2017 yılının Ramazan ayı 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak 26 Mayıs gecesinde ise sahura kalkılacak.11 ayın sultanı Ramazan ayı gelince hanımlar iftarda ne pişireceğiz derdine düşerler bir de oruç tutan hanımlar için Ramazan ayı gerçekten çok meşakkatli geçer. Biraz kolaylık olsun diye malzemeleri önceden alıp evde bulundurmak gerekir bir de zeytinyağlı yemekleri önceden pişirip buzdolabında bulundurmakta yarar vardır. Hamur tatlısı yapacaksak hamurunu pişirip, şerbetini yiyeceğimize yakın dökebiliriz. Kıymamızı kavurup pişireceğimiz kadar parçalara ayırıp derin dondurucuda saklayabiliriz.

İftarda atıştırmalık ve çorbadan sonra yenecek olan yemekleri yarım porsiyon tutmak sağlık açısından olumlu olur. Acıkınca daha sonra tekrar yiyebilirsiniz.  Rahatsız olmamak için yiyecekleri abartmadan ve israf etmeden tüketmeliyiz. Şayet iftarda başka kişiler varsa menüyü biraz geniş tutmalıyız ama menümüz hafif ve doyurucu olmalıdır.

1.gün menüsü

Çorbadan önce oruç açılırken sofraya kahvaltılık iftarlıklar koymak çok iyi olur. Bu kahvaltılıklar beyaz peynir, taze kaşar peyniri, zeytin, haşlanmış yumurta dilimleri, reçel, tereyağı, bal olabilir. Atıştırmalık olarak kıymalı veya peynirli sigara böreği çok iyi gider.

Çorba olarak mercimeğin yanında az miktar pirinç ve bulgur içeren ezo gelin çorbası veya tarhana çorbası insana “Oh, iyi ki çorba varmış” dedirtir.

Sebze ile karışık et tadı arayanlar kıymalı karnıyarık veya yoğurt eşliğinde kıymalı, karışık dolma yiyebilirler. Biber dolması, patlıcan dolması, kabak dolması, domates dolması gibi dolma çeşitleri çok iyi gider.

Ben mutlaka “Parça et yemek istiyorum” diyenler pilavın yanında tavuk veya tavada ciğer kavurma yiyebilirler.

Salata olarak ise zeytinyağı ve limon suyu ile buluşturulmuş olan domates, kıvırcık salata ve salatalık ile yapılmış karışık salata çok lezzetli olur. 

Olmazsa olmaz menümüzü tamamlayıcı karbonhidratımız ise pirinç pilavı, bulgur pilavı veya makarnadır. Tabii ki bunları sade pişirmektense pirinç pilavını arpa şehriyeli, bulgur pilavını veya makarnayı domatesli yapabiliriz,  bir tanesini seçmek size kalmış.

Altın vuruş ise yemekten sonra içilen ve hazmı kolaylaştıran, uykuyu açan güzelce demlenmiş olan çayın yanında yenecek olan tatlıdır. Kimisi hamur tatlısı sever, kimisi sütlü tatlı sever, seçim size kalmış. Eğer sütlü tatlı seviyorsanız şu anda tam mevsimi olan çilekle sütün buluştuğu sütlü tatlılar (güllaç, sütlaç, sütlü irmik tatlısı, muhallebi gibi) çok iyi olur. Eğer hamur tatlısı istiyorsanız ev yapımı tatlı çeşidi olarak yoğurt tatlısı, revani, şekerpare, kalbura bastı, hazır baklava yufkasından yapılan burma tatlısı idealdir yine seçim sizindir.

Meyve seçiminde ise sütlü tatlılarla beraber birleştirilmiş meyveler kafi gelebilir çünkü yemeğin üstüne çok fazla yenen meyve karında şişlik yapabilir.

Şimdiden 11 ayın sultanı Ramazan ayınızı kutlar herkese dualarınızın kabul olduğu mutlu ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmenizi dilerim.

 

Fırında kıymalı sigara böreği

Atıştırmalık olarak çıtır çıtır bir börek tarifi,  kıymalı yada beyaz peynirli canınız nasıl istiyorsa öyle yapın!

Malzemeler:

3 yufka

1 yemek tabağı kavrulmuş kıyma ve 1 büyük baş kavrulmuş soğan

Kıymanın içine pul biber, kuru nane ve kurutulmuş maydanoz (arzu edildiği kadar)

3 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı sirke

1 çay bardağı zeytinyağı ve yarım su bardağından biraz fazla su

Yapılışı:

Kıyma ve soğan baharatlarla birlikte kavrulur.

Çukur bir kabın içinde un, su, zeytinyağı ve sirke karışımı içinde ezilir.

Her yufka dörde katlanır ve katlanan yufka dört eşit parçaya bölünür.

Kesilen yufkalardan iki tane alınır, bir tanesinin üzerine fırça yardımı ile karışımdan sürülür, ikinci kesilmiş yufka da üzerine koyulur, onun üzerine de karışımdan sürülür.

Yağlanmış yufkaların içine kıyma ve soğan harcı koyulur, sigara böreği gibi sarılır.

Tepsiye yağlı kağıt serilir, üzerine sardığımız börekler koyulur,  böreklerin üzerine de artan harçtan sürülür ve 220 derecelik fırında üzerleri sararıncaya kadar pişirilir.

Börekler soğumadan sıcak sıcak servis yapılır.

 Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..