Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '09

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazan ayının amacı ve önemi...

Ramazan ayının amacı ve önemi...
 

Hertürlü toplumsal birlik ve sosyal temizlenmeye daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, Ramazan Ayını fırsat bilerek günlük hayatımızda yaşadığımız hataları düzeltmeye çalışmalı, yakın akraba ve komşulardan başlayarak imkanlarımız doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmalıyız, bu yardımın sırf maddi anlamda değil bir güleryüz bir merhaba veyahut bir nasılsınla dahi olabileceğini unutmamalıyız.

Ramazan Ayı fakirlerin gözetildiği, zekâtların verildiği, yardımların bir kat daha arttığı yüce bir aydır ve bu amacın gerçekleşmesi için insanlar tasarrufa yönlendirilir. Ay boyunca yapılan tasarruf ayın sonunda zekat olarak ihtiyaç sahiplerine verilir. Bu sebeple ramazanı fırsat bilip zam yapan esnaf, duygu sömürüsü ile para toplayan fırsatçılar ve ihtar ile sahur sofralarında kuş sütünü dahi eksik etmeyen sözde inananlar; tuttuğunuz orucun sevabı ile yaptığınız davranışın günahı arasında bir kıyaslama yapmanızı istiyorum. Çünkü Ramazan ayı, insanı nefsinin aşırı arzularından ve maddi ihtiraslarından kurtarıp yücelten bir ay olmalıdır.

Ramazan Ayı; dünya nimetlerinden yoksun olarak yaşanılan zamanla dünya nimetlerinin kıymetini anlamayı, bu yoksunluğun yaşandığı anlarda yoksulların yaşamlarına konuk olarak onların durumlarını anlamayı, sırf açlıkla değil ruhen ve hertürlü dünyevi ihtirastanda arınarak yaşamanın mümkanatını ve hazzını anlamayı, tasarruf yapmayı, yapılan tasarrufu ihtiyaç sahiplerine gösteriş için değil salt amacı yardım olsun diye zekat olarak vererek eşitliğin sağlanması ve toplumsal dayanışma ruhu için bir adım atmayı amaçlayan bir aydır.

İbadet, amacına uygun yapıldığında sonucunda sevabı ve faydayı getirir. Ramazan Ayı; sırf belli saatler arasında aç kalınıp diger hertürlü dünyevi açlık için yapılan yasaklı davranışların devam ettirildiği, iftar saatine yetişmek için trafikte terör estirilen, işten kaytarmak için fırsat olarak kullanılan, lüks iftar ve sahur sofraları kurularak harcamaların iki katına çıkarıldığı, siyasi ve maddi rant için duygu ve inanç sömürüsü için kullanılan, ... bir ay değildir.

İbadette, amacı hiçe sayıp şekli yapılanması ile görevini yerine getirdiğini sanan insan, Allah'ı değil kendini kandırır...

Şunuda unutmamak lazımki İslamiyet herşeyden önce beş büyük emir üzerine kurulmuştur; öncelikle Allahın insanlara en büyük armağanı olan aklın işletilmesi, sonrasında ilmin gösterdiği yoldan ilerlemek, tabiat kanunların saygılı olmak, tüm inanç ve dinlerin kabul ettiği ortak insanlık değerlerine sahip olarak erdemli bir yapıda bulunmak ve Kur’an-ı Kerim’in kendisi.

Mübarek Ramazan Ayını tebrik ediyor, insanlığın barışına, huzuruna, kardeşliğine ve mutluluğuna vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..