Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '14

 
Kategori
İnançlar
 

Ramazan ayının güzelliği-1-

Ramazan ayının güzelliği-1-
 

İnsan denilen bize Yüce Allah her zaman değer önem vermiş, kâinatı nimetleri güzellikleri ile bize hizmet etmesi için yaratmıştır. Ne mutlu insan’a, tabi güzellikleri yaşar ise yıkmaz ise.

İnsan nankör yapılan güzellikleri devam ettirerek inşa edeceğine, yıkar geçer. Diyeceksiniz yüce Allah neden izin veriyor, şöyle ki seni beni niçin yarattı dünyaya boş oturmak için göndermedi ki, bu kötülüklere müdahale et sevap kazan diye, imanı al gönlüne ibadet et güzellikleri hep beraber yaşayalım diye dünyaya gönderdi.

 

İnsanda kulak vardır ama kendi söyler sadece edepsizce bazen sadece kendi söylediğini dinler, yanındakini duymaz yanındaki ıstırap çeker duymaz hisleri vardır hissetmez gözü vardır görmek için görmez, akıl var ama sadece kendi düşüncesinin tek doğru olduğunu kabul eder, etrafına bakmadan hep es geçer.

 

Din Kuran gül kokulu Resul bu yanlışlıkları düzeltmek için Yüce Allahın biz sevdiği kullarına gönderdiği müjdedir.

 

İşte biz bu fark edemediğimizi fark etmemiz için, görünür olduğumuz halde görünmezlik bencilliği ile kör kabuğumuza çekilerek bu körlüğü gidermek için Yüce Allah’ın biz sevdiği kullarına doğru yola için gönderdiği Mübarek Ramazan ayına kavuştuk çok şükür.

 

Oruç,İslam dininin beş şartından biridir. Yılda bir ay, ramazan ayında, Yüce Allah’a kulluk ve ibadet amacıyla, tanyerinin ağarmağa başlamasından güneş batmasına kadar, niyetlenerek bir şey yiyip içmekten ve orucu bozan başka şeylerden nefsi korumak suretiyle tutuluroruç

 

Orucun Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelmektedir.


“Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Böylece umulur ki korunursunuz.” (Bakara, 2/183) ayeti ile “O sayılı günler, Ramazan ayıdır. O Ramazan ayı ki insanlığa bir Rehber olan, onları doğru yola götüren ve hakkı batıldan ayıran en açık ve parlak delilleri ihtiva eden Kur’ân o ayda indirildi. Artık sizden kim Ramazan ayının hilâlini görürse, o gün oruç tutsun. Hasta veya yolcu olan, tutamadığı günler sayısınca, başka günlerde oruç tutar. Allah sizin hakkınızda kolaylık ister, zorluk istemez. Oruç günlerini tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden ötürü Allah’ı tazim etmenizi ister. Şükredesiniz diye bu kolaylığı gösterir.” (Bakara 2/185)

 

İşte bu güzellikler ile insan farkına varır her şeyin, açlığın nimetlerin sonsuz güzelliğini, aç olanların halini, görünür olması gerektiğini hissetmesi gerektiğini dünyada her şeyden mesul olduğunu bilir ramazan ayının bereketi ile bizde çok şükür biliriz.

 

İşte şimdi bu Ramazan ayının güzelliği ile biz insanlarhem kendi söylediğini duyar, hem başkalarının söylediğini anında duyar ve hisseder. Kendini anlar, anında hemen başkalarını da anlar. Başkalarının farkında olduğu gibi, bir anda anında gülücükler içinde tebessüm ile başkalarını fark eder ve başkalarının da kendisinin farkında olduğunun da farkındadır.

 

Kapalı olan duyuları bir anda Ramazan ayının nuru ile yıkanmıştır, tüm duyuları açıktır âleme, görür duyar, hisseder anlar yardıma koşar, buda insan olmanın gereğidir ve Ramazan ayının güzelliğidir.

Devam edecek inşAllah

Mehmet Aluç

 
Toplam blog
: 959
: 197
Kayıt tarihi
: 04.06.13
 
 

Ben Mehmet Aluç 1962 Malatya Doğumlu. Ortaokul mezunuyum. Çocukluğumda okuma hevesim Tarkan çizgi..