- Kategori
- Ramazan
Ramazan'da nelere dikkat etmeli?
görsel netten
26 Mayıs 2017 Cuma günü gece sahura kalkıldı oruç başladı. Günümüzde oruç tutanlar çok azaldı. Zira halkın büyük bir kesimi çeşitli nedenlerle ilaç kullanıyor. Bazı kişiler sık sık yemek durumunda kalıyorlar. Günlerin çok uzun olması ağır yaşam koşulları oruç tutmalarını engelliyor.
Eski ramazan günlerini anımsadım rahmetli anneciğim günler önce ramazan hazırlıklarına başlardı, yardımcıları ile birlikte yufkalar açılır lavaş ekmekler tandırda pişer ambarlara tenekelerle çeşitli peynirler bal, zeytin, sucuk konulurdu. Şimdi dar gelirli kişiler bu gıdalara uzaktan bakıyor peynir zeytini gramla alıyorlar. İftar sofrasına önce köfteli ayran çorbası gelir arkasından kıymalı yumurta veya etli yaprak dolması veya köfte konurdu. Lavaş ekmeklere çivil peynirler dürüm yapılırdı. Her ramazan muhakkak erik incir kaysı karışımı komposto olurdu. Arkadan kadayıf solması veya başka bir tatlı sunulurdu. Şimdi tüm bu yemekleri yesek komaya gireriz, eski toprak sağlıklıymış.
6 yaşında oruç tutmak için ısrar ettim gece savura kaldırdılar yemekleri yedim geç saatte yattım. Öğleden sonra kalktım annem sırtında yarım saat gezdirdi beni sonra Hatice bacı yarım saat gezdirdi. Bahçemizde karagöz Hacivat oyun gösterileri yapıldı. Top atılınca önce yarım bardak su içirdiler, ardından 1 hurma ve 1 zeytinle oruç bozuldu. Gece savura davul zurna eşliğinde kalkılırdı o eski ramazanları özlüyorum.
Ramazanda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar: Çoğu insan uzun süre aç kalacağından daha çok besin tüketimine, özellikle yağlı ve kalorili yiyeceklere yönelir. Yeterli ve dengeli beslenme ihmal edilir, bu durum da başta kabızlık, reflü, baş dönmesi, kan şekerinde düşmeler gibi sorunlar yaratır. Uzmanlar, Ramazanı rahat geçirmek için, iftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerektiğini vurguluyor.
İftarda ve sahurda çok fazla yemek yememeli. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmeli.
Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerek. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve tahıllı ekmek tercih edilmeli. Yeterli miktarda su içilmeli.
Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt ve meyve, tatlı olarak da sütlü tatlı yenilebilir.
Protein içeriği fazla olan gıdalar (Midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir.) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar, kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Bol sıvı alınmalı. Su içilmeli.
Sağlık ve mutluluk dileklerimle hayırlı ramazanlar.
NAHİDE ÇELEBİ