Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ramazan'da sağlığınızı ihmal etmeyin

Ramazan'da sağlığınızı ihmal etmeyin
 

Merhabalar, bugün Ramazan ayının birinci günü, ilk günden sizleri (oruç tutanları) uyarmak istedim.

Bu arada baştan belirteyim, gebeyseniz, yaşınız 18 den küçük 65 yaşından büyükse, kronik bir hastalığınız varsa kesinlikle oruç tutmayınız. Oruç tutayım derken sağlığınızdan olabilirsiniz.

Ramazan ayı Müslüman toplumlar açısından büyük önem taşır. Sabah imsak vaktinden itibaren akşam iftar vaktine kadar hiçbir şey yenilip içilmeden tutulan oruç sonucunda beslenme ihtiyaçları ancak akşam ve gece saatlerinde karşılanabilir.

Ramazan ayında en önemli değişiklikler öğün zamanında, yemek miktarlarında ve tercih edilen besinlerin çeşitlerinde olur. Örneğin normal zamanda kişi 4-5 öğünde beslenirken öğün sayısı 2’ye düşmektedir.Oysa bedenin ihtiyacı olan enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyum ihtiyacı azalmıyor, ramazan ayı boyunca da yeterli olarak beslenme ile karşılanması gerekiyor.

Süt ramazan ayında tüketilebilecek en sağlıklı besinlerdendir. Çünkü süt içeriğinde karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve daha bir çok aktif ögeyi içinde dengeli olarak barındıran yegane besindir.

Sahurda ve iftardan sonra içilen bir bardak süt kişinin daha uzun süre tok kalmasını sağlar, konsantrasyon bozukluğunu önler, daha sakin ve zinde bir gün geçirilmesini sağlar, sindirim sistemini düzenler, kronik hastalıklardan korur, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur ve kan şekerini dengeler.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için
Her besin grubundan ihtiyacınız kadar tüketmeye özen gösterin.
Tek besine dayalı beslenmekten kaçının
Her gün biri sahurda, biri iftardan sonra olmak üzere en az iki bardak süt için.
Sahur, iftar ve iftar sonrası en az iki ara öğün yaparak beslenin.
Kızartmalar, çok yağlı yemekler ve ağır yemekler tüketmekten kaçının.
Yemek sonrası çok ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
Yemeklerinizi yavaş yiyin, kıtlık varmışçasına hızlı yemek sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur.
Gazlı, kolalı, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi sağlıklı içecekleri tercih edin.
Güvenli gıda tüketimine dikkat edin. Açıkta satılan hiç bir besini tüketmeyin.
Topluca yemek yenilen yerlerde, temizliğine güvenmiyorsanız yemek yemeyin.

Ramazan ayında sağlığınızdan olmayın
Ramazan ayında nereden geldiği belli olmayan, açıkta satılan besinler çok fazla tüketiliyor ve zehirlenme olayları daha fazla görülüyor. Bu yıl havaların daha da sıcak olduğunu göz önüne alarak sağlıklı besinlerin seçilmesine özen gösterilmeli. Başta süt olmak üzere sağlıklı ambalajlanmış olmayan hiçbir ürün tüketilmemelidir.

Şeker hastaları, kalp hastaları, hamileler, çocuklar uzmanların tüm uyarılarına rağmen oruç tutabiliyor. İftar sonrası şeker yükselmesi, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuru sayısı da artıyor. Bu nedenle şeker hastaları, kalp hastaları, hamileler, çocuklar ve diğer kronik rahatsızlığı olanlar oruç tutmamalı, oruç dışında kalan diğer ibadetleri yapabilirler.

Ramazanda Her Gün Düzenli Olarak Süt İçerek Kemik Sağlığınızı Koruyun

Kemik sağlığınız için bir günün bile büyük önemi var!

Yaşamın her döneminde kemik sağlığınıza önem verin. Ramazan ayı bir ay çabuk geçer diyerek önleminizi almayı ihmal etmeyin. Kemik sağlığınız için bir günün bile büyük önemi var. Günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayamadığınızda kemiklerden kalsiyum çekilir ve vücutta kullanılır. Kalsiyumu çekilen kemikleriniz nedeniyle osteoporoza yakalanma riskiniz artar.

Bu nedenle ramazan ayı süresince ve diğer dönemlerde günde en az 2 bardak sağlıklı süt içerek kemiklerinizi kalsiyumdan yoksun bırakmayın. Sağlığınıza yatırım yapın.

Ramazan Boyunca Sıvı İhtiyacınızı Sağlıklı İçeceklerle Karşılayın

İftardan sonra genelde çay ve kahve içme alışkanlığı içerdiği kafein nedeniyle vücuttan sıvı kayıplarının artmasına neden olur.

Sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda tansiyon dengesi bozulur, hipertansiyon durumu ortaya çıkar. Hücrelerin yenilenmesi, yeni dokuların yapımı yavaşlar bu nedenle de bir çok kronik hastalığa zemin hazırlanmış olur.

Bu nedenlerle ramazan ayı boyunca süt, meyve suyu gibi sağlıklı besinlerin aynı zamanda içeceklerin tüketimini arttırın.

Hayırlı ramazanlar

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..