Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
15
 

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ

Ramazan her yıl , bir öncekinden 10 gün önce başlar hicri takvimin özelliğinden. Dolayısıyla bir ömür yaşayan insan her mevsim ve ayın iklimsel farkıyla ramazanı yaşar. 36 yılda bir tur atar.Örneğin 6 yaşınızda ocak ayında başlamışsanız oruca 42 yaşınızda da aynı gün başlarsınız oruca. Bizim çocukluğuz Anadolu'da geçtiği için ramazan atmosferini davulcusu, teravihleri, sahurları, iftar topları ve davetleri ile çok renkli yaşadık. Ramazanın sonuna doğru oruç bitiyor diye sevinmez, bir sonraki  ramazana kavuşabilmenin hasretiyle yanardık. İlkin tekne orucuyla alıştıra alıştıra kimimiz 6, kimimiz 7 yaşlarında günlerinde kısa olması sebebiyle oruca niyetleniyorduk. Tekne orucunu gençlerimiz belki bilmez açıklık getireyin sahura kalkmaz, öğleye kadar bir oruç akşama kadar bir oruç tutar iftarı büyüklerimizle beraber açardık.

Dört başı mamur oruç tutabildiğimizde kendimize özgüven gelir şevkimiz daha da artar teravih namazlarını cami, cami dolaşıp 30 a tamamlardık. Yatmadan önce annemize yalvarırdık davul sesini duyamazsam ne olur beni de kaldır sahura annecim derdik. Sahurda hemen alelacele pideye peynir zeytin katık eder bir bardak su ile niyetlenir yatağımıza koşardık. İlk günler sabah kalkınca midemizde ekşime olur, ikindiden sonra bir hayli susar ve acıkırdık. Fakat bir hafta sonra öyle bir form tutardık ki ne ekşime ne acıkma öylece ramazanı bitirirdik. Oruçlu okula gittiğimizde kendimizi adam yerine koyar saate bakışır dururduk. İkindiden sonra fırından ramazan pidesi kuyruğuna girip eve ulaştırmak bizim işimizdi. İftarda kahvaltılıklar dizilir tabak, tabak kiminde reçel,peynir zeytin,kiminde hurma, bal, pişmiş yumurta, tereyağı ve çayla ezanın okunması beklerdik.Top sesiyle beraber ezan okunur, zemzem veya suyla ağzımızı açmadan önce iftar duasını hep birlikte okurduk. İftarın tadı ve hazzı peynir ekmek dahi yeseniz hiç bir ustanın pişirdiği yemeğe eşit olmazdı. İlk lokmada apayrı bir lezzet ağzımıza yayılırdı. Yemekten sonra tatlı veya komposto yer hemen akşam namazını kılar teravihe hazırlanırdık. Mahallemizin camisinden başlar yakından uzağa bütün camileri ramazan boyunca turlardık. Yanımızda büyükannemiz olur elinden tutar onu kadınlar kısmına uğurlardık. Teravih namazında en çok aralarda okunan ilahileri bekler bizde kısık sesle ilahiye katılırdık. Namaz çıkışı hayır olarak mahalle sakinleri lokum, şekerleme dağıtır, evde yemek üzere cebimize atardık.

Eve gelince çay, şerbet içilir eski ramazanlar muhabbeti başlar, çoğu kez olduğumuz yerde uyur kalırdık.

 

Halil Güven (Sökeli), ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 97
Toplam yorum
: 1
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 126
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster