Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '08

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazan istismarı..

Ramazan mevsiminin gelmesiyle, yazılı ve görsel basında, bir Ramazan edebiyatı'dır başlar..Gazetelerde Ramazan sayfaları, televizyonlarda Ramazan programları alır başını gider..

Varlığını tüketime endekslemiş ekonomi modellerinin, her fırsatı değerlendirmek istediğini, bu bağlamda "oruç" gibi aslında "tüketmeme" ye dayalı bir ibadetin bile tüketim aracı olarak kullanıldığını "Ramazanı da kendimize benzettik.." başlıklı yazımda ele almıştım.

Ancak, bazı arkadaşların Ramazan ayı ile birlikte, konunun yazılı ve görsel medyada -bu arada Milliyet Blog'ta- fazlasıyla ele alınışına içerlediklerini, hatta bu yüzden Ramazan boyunca "yazmama orucu" tutmaya karar verdiklerini okudum.

Dahası bu arkadaşlar, Ramazan boyunca meydana gelebilecek, aslında oruç tutmayla tamamen tezat teşkil eden, "oruçsuzlara dayak" konusunu şimdiden gündeme getirerek, bir tür Ramazan rahatsızlığı yansıttıklarını gözlemledim.

Oysa; Ramazan ayının aslında bir ibadet ayı olduğu, insanın kendisiyle hesaplaştığı, nefsiyle mücadele etme azmi kazandığı, on bir ay yiyip içtiği nimetlere karşı bir aylık sabırla, Rabbine teşekkür ettiği bir "arınma iklimi" olması yanında; bir de Sosyo-kültürel bir yanı bulunduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor..

Yazılı ve görsel basının ilgisi daha çok bu yönüyle oluyor Ramazana..Düşünün ki, bir televizyon kanalı, Ramazan gecelerinin kültürümüze kazandırdığı Meddah ve Karagöz gibi oyunları çağdaşlaşmış versiyonlarıyla sunuyor. Düşünelim ki, gazetelerimiz Ramazan ayında, dini-milli kültür varlıklarımızı tanıtıcı yayınlar yapıyorlar. Yahut bazı yazarlar -blogçular- Ramazan duygularını, anılarını kaleme alıyorlar...Bütün bunların neresi kötü oluyor acaba??

Denebilir ki, iş bunlarla kalmıyor; Ramazan "istismar" ediliyor..Olabilir..Yukarda değindiğim gibi, her şeyini tüketime ayarlamış bir ekonomi anlayışında elbette istismar da olacaktır. Neyin istismarı yapılmıyor ki, ticaret için; para kazanmak için, Ramazanın yapılmasın! Ama birileri istismar ediyor diye, herkese istirmarcı nazarıyla bakamazsınız..

Ramazan gibi, hem kişisel bir ibadet, hem de toplumsal bir aktivitenin, sessizlik içerisinde geçirilmesini de bekleyemezsiniz herhalde..Önemli olan, bu bir ay boyunca, samimi duyguların dile getirilmesi, karşılıklı saygı ve sevginin yeşertilmesidir..Hem oruçlunun oruçsuza ama hem de oruçsuzun oruçluya saygı duymayı, hoşgörüyle bakmayı bilmesidir. Oruç tutmadığı için bir insanı taciz etmek ne denli büyük bir günah ve suç ise, oruç tuttuğu için bir insana olumsuz nazarlarla bakıp taciz etmek o kadar büyük suç ve günahtır..

Bazı ibadetler gizlidir ve gizliliği ile Allah katında değer kazanır. Bazı ibadetler ise, gizlenemeyecek kadar açıktır. Siz tüm insanların ibadetlerini, sırf sizi rahatsız ediyor diye, gizlemesini bekleyemezsiniz..Belki de, oruç ibadeti gibi, aslında "kul ile Allah arasında" olan bir ibadet mevsiminde, asıl gizlenmesi gereken "oruçsuzluk" olmalıdır. Bunu birileri sizi zorladığı için değil, siz oruçlulara saygı olsun diye yapabilmelisiniz..

Bir kere yazmıştım bir kere daha yazacağım; çalıştığım yıllarda, bir Ramazan günü öğretmen odasında otururken, oruç tutmayan arkadaşlardan biri, bir yandan çayını yudumlayıp sigarasını tüttürürken, bir yandan da şöyle hayıflanıyordu: "Burada oruçluların olması beni rahatsız ediyor; psikolojik baskı hissediyorum; bunu yaşamaya mecburmuyum..?"..Şimdi bakın, biz oruçluyuz ve tabii ki kimsenin çayına sigarasına bir şey demiyoruz; ancak değerli arkadaşımız bizim oruçlu oluşumuzu bilmekten bile rahatsız..Yani, ya biz de oruç tutmayacağız; ya da onun bulunduğu mekanı terkedip onu sigara ve çayıyla başbaşa bırakacağız.. O da böylece "rahatça" yiyip içecek..!

Bu örnek, elbette genelleştirilemez; ancak, oruç tutmadığı için, bazı insanların taciz edilmesi olayı da genelleştirilmemelidir. Bir kaç kendini bilmez, oruçun ruhundan anlamaz her zaman çıkabilir. Daha şimdiden bunlara yatırım yaparak, oruçlu insanları germenin de bir anlamı ve bir yararı yok!

Son söz; Ramazan'ın istismarı, siz oruç tutmayanlardan daha çok, oruç tutunları rahatsız etmektedir. Ancak; bunun önlenmesinin yolu herhalde Ramazan'ı ortadan kaldırmak, oruç'u terketmek değildir.

Bazen, ibadet eden birine gösterilecek saygı, o ibadeti yapmaktan daha güzel bir davranış olabilir Allah katında..Bunu da unutmamak gerek!

Huzur ve sevgi dolu bir Ramazan dileğiyle...


 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..