Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ramazan Manileri Kitabı Ünal Şöhret Dirlik'ten Geldi...

Ramazan Manileri Kitabı Ünal Şöhret Dirlik'ten Geldi...
 

Ünal Şöhret Dirlik


Maniler halk arasında dillerde dolaşan, eskiden mektuplar bu manilerle yazılırdı, büyüklerimden öğrendiğime göre. Duygular, düşünceler manilerle anlatılırmış. Şiirsel bir duygu mani.

Ünal Şöhret Dirlik ağabeyim şeker kağıdında da çıkardı mani diyor, ben de biliyorum, kağıttan çıkan manileri okumak için şeker alırdık. Bir yerde ikram edildiğinde, bir avuç şeker almak isterdim ki , içindeki manileri okuyayım.

Mani bir şekilde halk kültürüne girmiş, dilden dile dolaşmış. Yazarlar ve araştırmacılar ise, bu derledikleri manileri anonimleştirmişler, kaynağından öğrenmişler, yani halktan.

Ünal ağabeyin kitabı dolayısıyla, biraz manilerle ilgili duygulara onun anlatımından yer vermek istiyorum.

Oruç tutmaya çok özenirdik. Hele o yaz günlerinde beni de kaldır, diye rahmetli anama yalvarırdım. O da kaldırırdı hep beraber yemeğimizi yer, yatardık. Sabahleyin tarla dönüşü ilk işim pencerenin arkasındaki sulukta ayazlamış dont testilerinin buz gibi suyundan içmek olurdu. Babam bu yarım oruca kızardı. Yaşımın küçüklüğünden de zarar göreceğimi düşünmüş olmalı. Bir de her iftarda amcam Mehmet Nuri Hoca; camiye gitmez de ezanı evin ikinci katına çıkar, orada okurdu. Köy küçük ve evler sıkışık olduğu için her evden duyulurdu bu ezan. Bu konuda söylenmiş binlerce mani var.”

Kayıtları arasında bulunan anonim Ramazan manilerinden örnekler vermiştir kitabında , Ünal Şöhret Dirlik.

Ben de bu konuda merak ettim. Ramazan’da Yerkesik’te davulu ile manilerle gece yarısı evlerin ve sokakların arasında dolaşan Tahir Çolak kardeşimizden, bazı manileri yazıp getirmesini istedim.

Bunlardan biraz örnek vereceğim yazımda; Elbette bu maniler anonim midir? Buna Ünal Şöhret Dirlik ağabeyim karar verecek.

Fethiye’nin halk kültürüne yaptığı katkılar, çıkardığı kitaplar Fethiye için bir hazinedir ve ülkemiz için.

Ramazan Manileri kitabını imzaladığı tarih 10.11.2009. Bir adet Yerkesik Kütüphanesi’nede göndermiştir, teşekkür ederim.

Tahir Çolak kardeşimiz Yerkesik’te Ramazan ayında bu manilerle dolaşır.

Davulun içi pekmez/ Çalarım fakat ötmez/ Bir bahşiş vermezseniz / Davulum buradan gitmez/ Hoşafın suyu boldur / Bir kepçe daha doldur/ Sahurda köfte varmış/ Ne olur erken kaldır./ Hava sıcak terlerim, / Birçok mani derlerim/ Davet verdim bu akşam/ Sizleri de beklerim/ . İşte geldi gidiyor / Mutlu günler bitiyor / 11 ayın sultanı / Bize veda ediyor./ Ramazan devlet ayıdır / Kişinin kısmet ayıdır / Kısmetler artar eksilmez/ Bu bereket ayıdır./ Maniler çiçeklidir / Birbirine eklidir / Davulcunun daveti / Mutlaka böreklidir./ Ne uyursun ne uyursun / Bu uykuda ne bulursun/ Al abdestini kıl namazını / Cennet alayı bulursun / On bir ayın sultanı / Kıymetlidir her anı / Süslersin şu cihanı / Hoş geldin ya Ramazan. / Salih olan seçilir / Gök kapısı açılır/ Oruçlunun üstüne / Ne rahmetler saçılır. / Uyumasın gözümüz/ Doğru olan sözümüz / Her iki cihanda da/ Ak olmalı yüzümüz. / Şekerim var ezilecek/ Al tülbentten süzülecek / Bekletmeyin ağa efendim / Çok kapım var gezilecek. / Sofrada fakir olsun / Tabağı çukur olsun / Karnı doyduktan sonra / Duayı okur olsun./ Bu gece hürmetli olur / Müminlere kutlu olur / Acı sular tatlı olur / Mübarek Kadir Gecesinde./ Kuran onda iniyor/ Kötülükler bitiyor/ Bir aydan da hayırlı/ Kutsal gece geliyor./ Yumurtanın beyazına/ Kalkın hakkın niyazına/ dokuz tekbir iki rekat/ Buyrun bayram namazına./

(Not; Yukarıda yazdığım gibi Maniler Yerkesik’te Sahur için Ramazan davulunu çalan Tahir Çolak’tan alınmıştır.) Bu manilerin Ünal Şöhret Dirlik hocam tarafından anonim olduğu veya olmadığı, bu konudaki görüşleri , yorum yazısında gelecektir. Ve, aktarılacaktır.

Bu maniler; Yerkesik’te bizim davulcumuz tarafından Ramazan ayı’nda da olsa dile getirilmektedir.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..