Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Ramazan pidesi (ev yapımı)

Ramazan pidesi (ev yapımı)
 

Ev yapımı;Ramazan pidesi...Valla ben denedim oldu...


Ramazan pidesi, İftar sofralarımızın vazgeçilmez tadıdır...Ramazan ayına ait özel bir tattır.Zaman zaman hepimizin canı çeker. Sıcacık, arasına birde tereyağı koydun mu? değmeyin keyfine...Ramazan pide'sini artık canınız ne vakit isterse yiyebilirsiniz. "Zor demeyin".kek yapımı kadar kolay... Valla ben denedim oldu:))) Haydi becerikli hanımlar mutfağa ev yapımı Ramazan pidesi yapmaya...kolay gelsin:)))

Malzemeler:

4 Su bardağı beyaz un
3 çorba çaşığı kepekli un
1, 5 su bardağı ılık süt
1, 5 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 paket ınstant kuru hamur mayası(yaş mayada olabilir)

Üzerine sürmek için:

1 Yumurta sarısı
yarım çay bardağı süt
2 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzerine ekmek için:

Çörek otu ve susam
Tepsiye ve kenarlarına ekmek için bolca kepek
Kepek, pidenin en önemli malzemesi.

Yapılışı:
Unumuzu, mayamızı, tuz ve şekerimizi derince bir kaba alıp karıştıralım(birlikte elerseniz daha güzel olur).Ortasını havuz gibi açalım ılık sütümüzü ortaya dökelim ve yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım.yaklaşık 5 dakika kadar güzelce yoğuralım.yoğrulan hamurumuzun üzerine nemli bir bezle ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.

1 saat'lik sürenin sonunda, hamurumuz iki-üç misli kabarmış olacak.Bu aşamada, bir tahta kaşık yardımı ile, hamurumuzun nazikçe gazını alalım.Ancak çok bastırmadan haifiçe lamaya özen gösterelim.Ardından pide hamurumuza şekil verebilmek için, önceden hazırladığımız sütlü, sıv yağlı ve ılık sütlü karışımı ellerimizi batırıyoruz. Pide hamurumuzu fırın tepsine bıraz yağlayıp sonrasında bolca kepekli unl serpiştiriyoruz( ben beyaz un sürdüm bolcana )Pidemize süre süre şekil veriyoruz.Pide hamurunu elimizle sağa sola doğru hafifçe, nazikçe bastırarak genişletiyoruz.Ancak çok fazla değil düzleşmiş ve genişlemiş olmalı, fazla değil.
Ardından şekil verdiğimiz hamurun üzerine gelecek şekilde üst harcından bolca sürüyoruz, bol bol her yerine gelecek şekilde bu şekilde 1 saat bekletiyoruz. ve daha sonra önceden ısıtılmış 200 derece ısıtılmış fırınımızın orta bölümüne yerleştirelim.yaklaşık 20-25 dakika'da üzeri nar gibi kızarana dek pişirelim.

İftardan 2, 5-3 saat önce pideyi yapmaya başlarsanız iftar'da sıcacık ev yapımı Ramazan pidesi yiyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN:)))
 
Toplam blog
: 86
: 1295
Kayıt tarihi
: 25.07.07
 
 

Kdz Ereğli doğumluyum. Üç tane yaşam çiçeğim var. Ailemle birlikte yaşama dair ne varsa yaşamın bize..