Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '09

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazan reçelleri

Ramazan reçelleri
 

r:alıntı


Ramazan'da özel beslenmek, barsakları yumuşak tutacak besinlere ağırlık vermek gerekir.Kahvaltının değişmezi reçellerden hem mevsime, hem de Ramazan'a uygun olanlarından bir demet seçtim. Tadları farklı olan bu reçelleri bir çimdik sevgiyle hazırlayacak, yiyecek, iftariyelik olarak götüreceksiniz...

Reçelin tarihi çok eski devirlere uzanır. Önceleri meyveler bal şerbeti veya pekmezle kaynatılıp, beklemeye bırakılırdı. Şekerin üretilmesi, reçel yapımını yaygınlaştırdı. Milletlere, bölgelere, şehirlere göre reçeller yapılmaya başlandı. Osmanlılar’da reçel yapamayan kadın ayıplanırdı. Çocukluğumda pekmezle yapılan reçeller çok yaygındı. Mardin’de özellikle kaysı ve eriklerin pekmezle kaynatılmasıyla yapılan, sağlık ve enerji deposu Kâyseve(kaysı reçeli) ve Incasiye(erik reçeli)’nin tadı hala damağımda… Ama diğer çocuklar gibi ağır bulduğum burun kıvırır, şekerden yapılanları tercih ederdim.

*Reçel yapma yöntemleri :
Günümüzde reçel, şeker ve glikozdan yapılmaktadır. Fabrika üretiminde ucuz olduğu için genelde glikoz kullanılır.

.Reçel yapımında üç yol izlenir:
-Meyveler koyulaştırılmış şerbet içerisine atılarak, pişirilir. -Bir sıra meyve, bir sıra şeker konularak hazırlanan reçel malzemesi 1 gün bekletilip, pişirilir..
-Meyvelerin, su ve şeker oranları ayarlanarak karıştırılır. Daha sonra güneşte bekletilir.

*Reçel yaparken nelere dikkat etmeli?
-Meyveler taze, temiz ve olgun olmalı.
-Su ve şeker oranları iyi ayarlanmalı.
-Karıştırmak için tahta kaşık kullanılmalı.
-Köpükler hemen değil, kaynama durunca yayvan süzgeçle veya tahta delik spatülle alınmalı.Reçelin çok köpüklenmemesi için kaynama başlayınca yarım çay kaşığı tereyağı atılmalı. Kaysı reçeli çok köpük yaptığından, piştikten sonra köpükler alınmalı.
-Kestirme:Reçellerin ileride bozulmaması ve şekerlenmemesi için ateşten indirmeden 2 dakika önce 2 parça limon tuzu veya yarım limon suyu sıkılmalı.
-Reçel şurubunun kıvamını anlamak için, birkaç damlası küçük bir tabak içindeki soğuk suya bırakılır. Şurup damlaları suyun içinde sağa sola dağılmazsa kıvamda demektir. Kestirme bu sırada yapılır.
-Reçel geniş kapta, ağzı açık olarak yapılmalıdır.
-Reçelin cam kavanozda saklanması sağlık açısından daha iyidir. Reçel doldurulacak kavanozlar iyice kurulanarak, ağızları iyice kapatılarak hava ile teması kesilmelidir.

*Reçel çeşitleri:
-Yumuşatıcı etkili: erik, kayısı, dut, incir, çilek, elma, armut, kabak, üzüm, portakal, mandalina, kavun
-Peklik etkili : ayva, vişne, kızılcık, şeftali, bergamot, patlıcan, karpuz kabuğu,

KAYISI REÇELİ
*Malzemeler:
-2 kilo kayısı
-1 kg. şeker(esmer şekerse 500gram)
-1 bardak kaynak suyu
-10 adet karanfil
-1 parmak boyunda kabuk tarçın
-1/2 limon suyu

*Hazırlanışı:
-Yıkanıp, çekirdekleri çıkarılan kayısılar dörde bölünür.
-Geniş tencereye bir sıra kaysı, bir sıra şeker ve birkaç karanfil serpilir.
Bitinceye kadar aynı işlem yapılıp, orta yere diklemesine tarçın yerleştirilir.
-Buzdolabında, üstü kapalı 1 gün bekletilir.
-Ertesi gün üstüne 1 bardak su serpilip, harlı ateşte 10 dakika kaynatılır, ardından ateş kısılır.
Arada tahta kaşıkla karıştırıp, şurubun kıvama girmesi beklenir.
-Bu arada köpükleri alınır.
-Yarım limon suyu ile kestirilerek (şekerpare kaysı kullanılmışsa 1 limon), 2 dakika sonra ateşten alınır.
-Reçel kuru kavanozlara konup ağzı kapalı olarak saklanır.

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ
*Malzeme
-2 kg mürdüm eriği
-1 kg. şeker
-10 adet karanfil
-1/2 limon suyu
-1 bardak kaynak suyu

*Hazırlanışı
-
Kaysı reçeli gibi hazırlanır. İçine tarçın konmaz!

ARMUT REÇELİ
*Malzeme
-2kg.armut
-750 gram esmer şeker(1kg.normal şeker)
-1 kabuk tarçın(serçe parmağı uzunluğunda)
-1 bardak kaynak suyu
-1/2 limon suyu

*Hazırlanışı
-Armutlar ufak parçalara bölünüp tencereye yerleştirilir.
-Üzerine kararmaması için limon suyu gezdirilip, ortasına tarçın yerleştirilir,
şeker dökülerek hava ile teması kesilir.
-Buzdolabında 5 saat bekletilerek çıkarılır.
-Tencere ılınınca 5 dakika harlı, ardından kısık ateşte pişirilir.
-Şurubu kıvama girince ateş kapatılır.

ELMA REÇELİ
*Malzeme
-2 kg. kırmızı elma
-500 gr.esmer şeker(1kg. normal şeker)
-2 kabuk tarçın
-1/2 limon suyu
-2 bardak kaynak suyu

*Hazırlanışı
-Armut reçeli gibi pişirilir. Üzerine ceviz kırıkları serpilerek kullanılırsa tadına doyum olmaz...

YARASIN!

NOT: Diğer reçel çeşitleri için bkz: http://gununsitesi.milliyet.com.tr/Site/aytendirier.com?ver=55

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..