Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '16

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Rapor ve İşsizlik Maaşı

Soru: Sağlık nedenlerinden ötürü almış olduğum rapor yüzünden son 4 aydaki sigorta primlerim eksik yatırıldı. Bu benim işsizlik maaşı almama engel olur mu?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre;

İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.

Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.

Buna göre;

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadır.

Sizin durumunuz biraz farklı, siz sağlık nedenlerinizden ötürü Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği bir sağlık kuruluşundan bir istirahat aldınız ve bunun neticesinde sigorta priminiz işvereniniz tarafından eksik yatırılmış.

İlk etapta baktığımız anda bu şartlarda son dört ayda ki 120 günlük prim şartını yerine getiremiyorsunuz.

Fakat;

Bazı istisnalar dışında, yalnızca sürekli çalışmanın gerçekleştirildiği bir süreç içerisinde, belli sayıda prim ödemek, şarttır.

3 No.lu İşsizlik Sigortası Tebliği’nde yer verilen hüküm ile (m.2/son), 120 günün hesabında kesintilerin dikkate alınmayacağı durumlar sınırlı şekilde sayılmıştır.

(4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Uygulanmasına İlişkin Tebliğ No: 3

(Resmi Gazete 30.1.2002, Sayı: 24656)

Buna göre, hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte, “hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi” halinde, prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmayacaktır.

İşsizlik maaşı için işkur’a başvuru yaptığınız zaman, görevli memur sizin sigorta priminizin hangi nedenden ötürü eksik yatırıldığını görecektir. Eksik prim nedeninin ” istirahat ” olması sizin işsizlik maaşından faydalanmanıza engel olmayacaktır.

 

 
Toplam blog
: 3
: 8692
Kayıt tarihi
: 15.07.16
 
 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının  Sosyal Güvenlik üzerine varolan hakları hakkında hem işveren..