Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '17

 
Kategori
Kitap
 

Rasim Özdenören - Müslümanca yaşamak kitap eleştirisi

Rasim Özdenören - Müslümanca yaşamak kitap eleştirisi
 

Altı bölümden müteşekkil deneme tarzında yazılmış bir eser. Yazılar 70’li yılların sonu ile 80’li yılların başında kaleme alınmış olduğu için daha çok o dönemi yansıtan örnekler mevcut olmakla birlikte, yazarın eleştirdiği durum günümüzde de hayatiyetini korumakta. Kitap güncelliğini koruduğu için, içinde bulunduğumuz hali kısaca bizlere özetleyerek bizleri öz eleştiriye ve kendimize çeki düzen vermeye davet ediyor.

İlk bölümde tespitlerde bulunarak bunlara çözüm üretmiş. İslami yaşayışın yürürlüğe konulabilirliğinden, Müslümanların İslam hakikatinden uzak bir çizgide yürümelerinden, İslami bilincin kurulu düzen dolayısıyla aşındığından bu yüzden de kendine Müslüman’ım diyen milyonlarca kişinin İslami hayat tarzından ayrı düştüklerinden bahsediyor. Aslında ilk bölüm kitabın ana fikri gibi. Diğer bölümlerde konuları daha da açarak bizlere somut örnekler sunmuş yazar.

Kendisine  -Sen Müslüman değilsin! Dediğimizde, buna şiddetle karşı çıkan, Müslüman olduğunu hararetle savunan şahsa, Müslümanlığa uymayan hayat tarzını ikame ettirdiğini anlatmadaki imkansızlık derecesine varan güçlük beni tesiri altına aldı. Tüm kitap boyunca bu gerçek yüzüme tokat gibi indi. Müslümanlığımıza laf ettirmeyiz Elhamdülillah(!) ama iş uygulamaya gelince mafiş.  

Çağdaş Müslümanların en büyük sorunu batı kültürünün hemen hemen her kurumda karşımıza çıkması, biz farkında olmadan batılı yaşam anlayışının bize dayatılması. Batı anlayışı ile el ele yürüdüğümüz için gittiğimiz yolun yanlışlığını anlamada güçlük çekiyoruz. Hatta bu yanlışı birisi bizim gözümüze sokmadan göremiyoruz.

Özdenören, Müslümanların sorunlarını masaya yatırdıktan sonra takip etmemiz gereken yolu da çizmiş. Son söz yerine: İslam’ın sesisin daha gür çıkmasını istiyorsak önce kendi iç oluşumumuzu tamamlamalıyız. Toplumu fertler oluşturur işte bu yüzden her fert yaşamını Müslümanca ikame ettirirse İslam toplumu güçlü bir şekilde meydana çıkabilir ancak.

Beni etkileyen kitaptı. İnşallah okursunuz. Okuduğunuzu anlamanız, anladığınızı da hayatınıza geçirebilmeniz dileğiyle…

 
Toplam blog
: 6
: 1542
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Tarih öğretmenliği mezunu.  Kitap eleştiri blogu. ..