Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '10

 
Kategori
Tıp
 

Rastlantı ve cinsellik

Yaşamın hayranlık verici en güzel yanı olağan üstü çeşitliliğidir. Yer yüzü herbiri diğerinden farklı şekil ve işleve sahip türlerle işgal altındadır. Şimdiye kadar tespit edilen tür sayısından daha fazlası yitip gitmiş yok olmuş. Her geçen gün yeniler bulunup yaşam ağacında yerlerini alıyorlar.

3.5-4 milyar yıllık hayat ağacının son yerleşenleri arasında insanlık ailesi yani bizler varız. 200 bin yıl oldu yaklaşık yerleşmemiz. Bakterilere göre hayli genciz Dal ucunun yeni sürgünü gibiyiz. Uzun yıllar kalacak gbi duruyoruz en akıllı tür olmamızın ayrıcalığıyla Ancak belli olmaz , ayıklanma ve doğal seçilim gün gelir bizi de dönüştürebilir değiştirebilir. Ne demişler doğada değişmeyen tek şey değişimdir.Gözle görünür değişimler başladı bile Doğduğunda başını tutamayan bebeğe az rastlanır oldu. Oysa 30 yıl önce desteklemezseniz bir o yana bir bu yana düşüp duruyordu. Ben şahidim.

Diğer türler gibi bizlerde eşeyli üremeyle çoğalıyoruz, İki farklı hücrenin bir araya gelerek, kalıtsal özeliklerini kendilerinden olan, fakat asla kendilerinin aynısı olmayacak bir başka hücreye aktarması diye tanımladığımız cinsel yolla üremeye sahibiz. Aktarım, tamamen rastgeledir ve hiç bir belirlenmişlik yoktur. Ebebeynin mevcut genlerinden seçim yapılır şüphesiz. Ancak hangi genin aktif olarak yavru hücrede fonksiyone olacağı, tamamen şansa kalmış ve rastlantısal dır. Yavru sadece anne ve babasıyla değil, büyük anne ve babası, yakın akrabalarının genleriyle ortakdır. Ortak genler de geriye doğru her atanın, en eski ata soylarının örnekleri mevcutdur. Ortak atalara ait bilgi , kimi bölümleri değişip yenilenmiş halde de olsa kaybolmadım buradayım der adeta. Embriyonal dönemin en başından itibaren bebek bu sesi bize duyurur. Eski kayıtların kısa süreli resmi geçidini izlettirir .Sırası gelenin rolünü sergilemek üzere sahne aldığı bir oyun gibi. Replikler, gen aktivasyonuyla yazılmıştır. Oyuncunun kostümü hangi canlıyı anlattığına göre değişir, biçim ve şekil olarak.

Doğumdan sonrada bebek gelişim dönemlerine göre değişip yenileşirken eskiyi hatırlatmaya devam eder.Geleceğini oluştururken eskinin var kalımsal öneme sahip süreçlerini refleks olarak yansıtır.Büyüyüp gelişirken eskiyi evirir çevirir dönüştürür durmadan Çocuk eskinin içindeki yepyeni dir.

 
Toplam blog
: 18
: 1153
Kayıt tarihi
: 24.03.10
 
 

Gaziantep 1948 doğumluyum. Çocuk Doktoruyum Evrimsel Biyoloji ile ilgileniyorum. Populer bilim ve tı..