Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '06

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Rating Uğruna !

Rating Uğruna !
 

Reyting Ölçümleri ne kadar geçerli..


Televizyonlarda canlı yayınlarda bierek yada bilmeden yapılan gaflar, olumsuz süprizler, konuşmalar, engellenemdiği için sonuçları vahim olabiliyor. Her insanın hata yapması karşısında 2., 3. şanslar verilmesi ve affedilmesi taraftarıyım ama, bu tür " canlı yayın gafları " insana televizyonu seyretmemek üzere kapattıryor. Yalnız bu değil tabiki, görmek istemediğimiz görüntü, konuşma, haberlerde bunların içinde.. Rating uğruna tv seyircisi aptal yerine koyulmamalı...

Bu ve buna benzer olaylara aslındatoplumumuz da bir nebze çanak tutuyor ama bu tür vakalara bu kadar taviz ve prim verilmesi, önüne geçilemez bir hal alır ileride.. Hiçbirşey olmadığını görenler, duyanlar da beyaz camın arkasında olmadık pervasızlıklar yaparlar..Hemen herkez, magazin programlarına şöyle bir göz atmıştır. Orada, isimlerine ve duruşlarına, mesleklerine yakışmayan ne konuşmalar, ne görüntüler, ne ilişkiler gösteriliyor. Ve bunların hemen hemen hepsi, bir tek şey için yapılıyor : Yüksek rating ve iyi bir reklam... Sonrasının kendilerine bol para kazandırdığı ve isimlerinin reklamın yapılması sonucunda iyi işler geldiği doğrudur ama biz seyirciler ne kazanıyoruz bu durumda... Bizim bu kirlilikte ve laçkalaşmış sistemdeki rolümüz ne ? Nedir günahımız ?

Canlı yayınlarda izleyiciyle diyalog kurmanın, samimi olmanın sınırı nerede başlar, nerede biter biz de karıştırdık. Sıcaklığa, sohbete, muhabbete, eğlenceli yayınlara, show'a, renkliliğe elbette ki 'evet' diyoruz, ama milyonların önünde konuşurken, kelimeleri bu kadar özensiz seçmeyi, çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın demeden, ekran karşısındakilere saygı göstermemeyi anlamak akıl alcak birşey değil.

Yıllarını bu işe vermiş yıldızlar, sanatçılar böyle konuşursa, canlı yayınların acemilerinden daha korkunç felaketler beklenmezmi ? Tabiki beklenir. O zaman kontrol elden çıkmış olmaz mı ? Peki kim sağlayacak bu kontrolü, ilk başta akla RTÜK gelebilir ama bu son nokta olmalı, ilk önce kişi kendini kontrol edtmeli, sonra her kanal kendi kontolünü ymalı, vatandaş, herhangi bir program izlerken kontrol etmeli, gerekirse rahatsız olduğu konularda rahatsızlığını belirtmeli... Çünki insan olaral kaliteli programlar, filmler, diziler, eğlenceler izlemek herkezin hakkı ve bu hakkı istemeli..

Ekranlarımızın, görüntü ve diyalog kirliliği ile kirlenmemesi, güzel Türkçe'mizin çamura yatırılmaması, ahlaklı ve edepli ratingler alan yayınlara kavuşabilmek umudu ile...

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..