Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '11

 
Kategori
TV Programları
 

Reality TV

Reality TV sözcüklerinin televizyon alanında çalışmayan çoğu kişiye göre bir anlam ifade etmemesi gayet normal bir durumdur. Aynı kitleye BBG evi dediğiniz anda ise herşey tamamen tersine dönmekte ve herkes Reality Şovlar hakkında az çok bir şey söylemeye başlamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Big Brother yani BBG sonrasında başlayan reality şov programları farklı isimler ve formatlar altında hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde yayınlanmaya devam etmektedirler. 

Reality Şov ya da “Gerçek Şov” diye direkt çevirisini yapacağımız programlar her hangi bir senaryoya dayanmayan insanların günlük hayatlarını, ya da kurgulanmış ortamlardaki olağan hallerini kameraya alarak programa dönüştüren formatlardır. Bu tarz programlar aynı zamanda ünlüleri de içerisine almakta ve izleyicilere ünlülerin hayatlarını neredeyse 24 saat boyunca izletmektedir. Ünlülerin günlük halleri, kavgaları, dramatik anları, seksi halleri (Özellikle bayan ünlüler) ve yaşadıkları daha bir çok olay reality şov sayesinde milyonlarca insan ile paylaşılmaktadır. 

Bu tür yarışmaların çıkış noktası olan Hollanda halen dünyada televizyon format ihracatının en yoğun olarak yapıldığı ülke olmayı sürdürmektedir. Bu ülkenin yapımcıları onlarca programı her sene büyük paralar karşılığında isteyen ülkelerin ünlü yapımcılarına satmaktadırlar. 

Reality şovların da elbette ki kendi içerisinde kuralları vardır. Bu yüzden de sıradan bir hayatı olan kişiler çoğunlukla bu tür programlara alınmazlar. Yapımcıların ana hedefi para ve rating kazanmak oluğu için çoğu yarışmada dram, kavga, seks gibi unsurların sık sık görülmesi son derece normaldir. Güllük gülistanlık ve dostça geçen reality şovu oldukça azdır. Seyirciler bu tür programları izlerken gerginliklerle gerilmekte ve kendilerine bir taraf seçerek o kişileri desteklemeye başlamaktadırlar. Bu sayede program sürdürülebilir kılınmaktadır. Özellikle Türkiye’de yayınlanan reality şovlarda kavga unsuru belki de diğer ülkelere kıyasla daha sık kullanılmaktadır. Bu programlara katılan kişilerin profillerine baktığınız zaman da zaten rating almak için her şeyi yapabilecek kişilerden seçildiklerini gözlemleyebilirsiniz. Yapımcılar çoğunlukla önceden program içerisinde yaşanacakları yarışmacılara anlatmaktadırlar. Bu sayede yarışanlar bir anda bambaşka karakterlere bürünerek programa ve kendilerine rating kazandırmaya çalışmaktadırlar. 

Normalde bu tür programların içeriği ciddi anlamda sıkı planlanmalı ve her türlü ihtimale göre dizayn edilmelidir. Fear Factor’den tutun da, Survivor’a kadar hepsinin yaratıcıları oldukça planlı ve programlı çalışan ekiplerin sayesinde bu programları dünyaya açmışlardır. Kaliteli reality şov yapmak oldukça zor ve masraflıdır. Ekibinizi ve yarışmaya katılan kişileri doğru seçerseniz çok çekişmeli şovları seyircilerinize izletebilirsiniz. Aksi halde programınız genelde kavga ve gürültüyle geçen yapımlara dönüşerek kaliteden uzaklaşacaklardır. 

Saygılarımla,  

Rıfat Karlova 

www.rifatkarlova.com 

 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..