Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

Recep Tayyip Erdoğan padişah oluyor!...

Recep Tayyip Erdoğan padişah oluyor!...
 

Başbakan gönlündeki başkanlık sistemini dile getirdi ya, bütün işleri ona yağ yapmak olan avanesi hemen onun gönlünden geçenleri hiç kısıtlamadan kâğıda döktüler ve meclise getirdiler. Sözde muhalefet partileri hemen itiraz ettiler ama bakmayın siz o göz boyacılara. Zaten BDP ve MHP nin özde birer AKP uzantısı oldukları meydanda. Serbest bırakıldığında CHP nin de büyük kısmının bu öneriye “evet” oyu vereceği ortadadır. Bu yüzden eğer Obama “icat çıkarma” demezse önümüzde bir padişah Tayyip dönemi var gibi görünüyor.

Bu kadar padişahlığı çağrıştıran maddeler nedir derseniz bir göz atalım.

1- Başkanı halk seçecek.

2- Başkan partili olabilecek ancak parlamenter olmayacak

3- Bakanlar Kurulu üyelerini de başkan atayacak.

4- Başkan, kendisine karşı sorumlu olan bakanları görevden alabilecek.

5- Bakanlar milletvekili olamayacak, dışarıdan atanacak ve parlamentoya karşı sorumlu olmayacak.

6- Güvenoyu ve hükümeti denetleme aracı olan gensoru kaldırılacak.

7- Parlamento, başkan ve bakanları görevden alamayacak.

8- Başkan ve bakanlar, şimdiki gibi Yüce Divan’a benzer bir yapıda yargılanabilecek.

9- Milletvekili sayısı yine 550 olacak. Seçilme yaşı ise 18.

10- Başkanın cezai yaptırım gerektiren bir suç işlemesi halinde, bazı ülkelerde uygulanan ‘impeachment (suçlama, cezai sorumluluk)’ modeli devreye girecek. Bu çerçevede oluşturulacak bir komisyonun çalışmasıyla başkan suçlanıp, yine aynı şekilde yargılanacak, komisyonun kararını Meclis onaylayacak.

11- Yeni sistemde halkın seçeceği başkan kabineyi Meclis dışından seçeceği için koalisyon hükümetleri tarihe karışacak. Bu sistemde ‘istikrar’ ilkesi sağlanmış olacağından, seçim barajına da ihtiyaç kalmayacak. O nedenle baraj yüzde 5 civarına inecek.

12- Milletvekili yemini de yeni sistemde değişirken; genel seçimler daha önce olduğu gibi 5 yılda bir yapılacak.

13- Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) yer verilmeyecek. Başkana bağlı bir güvenlik kurulu oluşturulacak.

14- Kanunlar vekillerin teklifleriyle kabul edilecek.

15- Başkana karşı en önemli denetim yolu bütçe olacak. 5 yıl için 2 defa seçilebilecek başkan bütçeyi hazırlayacak ve Meclis’e sunacak.

16- Meclis bütçede kısıtlamaya gidebilecek.

Gördüğünüz gibi zaten olmayan ve tesisine bile çalışılmayan demokrasi hayalleri de böylece suya düşecek. Bilindiği gibi bu kadar büyük yetkilerle donatılmamış da olsa başkanlık sistemleri dünyanın çeşitli ülkelerinde var. Bazı ülkeler başkanın frenlenmesi için sisteme senato ilave etmiş, bazı ülkeler ise partili bir başbakan koymuş.

Bizlere hep birer küçük Amerika hayali aşılandı ya, işte bu hazırlanan teklif, yani başbakanın veya avanesinin gönlünden geçenler USA dan alınmış. Tabii bizim gibi büyük bir ülke başkanına bu yetkiler az geleceği için şanımıza uygun biçimde büyütülmüş.

Yalnız çok ufak bir sorun var. Başkanlık sisteminin uygulandığı bizim gibi demokrasi fakiri ülkelerde yönetim hızla diktatörlüğe dönüşmüş, çoğu askeri darbelere sahne olmuştur.

Bu itibarla eğer başbakan veya etrafındakiler bir nebze olsun bu halkı ve bu vatanı seviyorlarsa böyle uçuk uygulamalara kalkıp ülkenin yok olmasına zemin hazırlayacaklarına, ülkede demokrasiyi kurmaya çalışmalıdır. Başkası, belki onları milletin değerlerini yiyerek bir süre keyif aleminde yaşatabilir ama sonuç sadece bu aziz vatan için değil, onlar için bile hüsran olacaktır.

İzmir 2012-11-08

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..