Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

Referandum, CHP, MHP, parti ve cemaat

Referandum, CHP, MHP, parti ve cemaat
 

12 Eylül 2010 Referandumu yapıldı, sonuçlar belli oldu ve yüzde 58 ile AKP’nin anayasa denemesi kabul edildi.

Son günlerde iki çeşit anket dolaştı gazete manşetlerinde: Bunlardan bir çeşidi Evet ve Hayır oylarının başabaş olduğu anketlerdi. Diğer çeşidi ise Evet oylarını yüzde 55’ten çok gösterenlerdi.

En son yapılan yerel seçimlerdeki İl Genel Meclisi sonuçlarını Evet - Hayır cepheleri arasında paylaştırdığımızda ve boykot oylarını düştüğümüzde yüzde 51 Hayır’a karşı yüzde 49 Evet görünüyordu. Henüz birbuçuk yıl önce yapılan bir seçimin sonuçları fikir vermesi açısından değerli sayılmalıydı.

3 yıl önce yapılan ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği sonuçları da bu anket sonuçlarının tahmininde kullanılması yerinde olmalıydı. Şu andaki Evet cephesinin o zaman da Evet dediği, sistematik bir boykotun olmadığı ve ayrıca MHP’nin de destek olduğu o referandumda yüzde 69 Evet çıkmıştı.

12 Eylül 2010 referandumunda MHP’nin Hayır cephesinde yeralması daha önceki referandum sonuçlarını yaklaşık başabaş duruma getirmesi yalnızca bir aritmetik değildi.

Bu beklentilerle 12 Eylül 2010 referandumunda başabaş bir durum gözlemleyip CHP’nin de son aylarda yıldızının parlamasını da değerlendirip Hayır umudu taşıyanlardan biri de bendim.

Ancak bugün ne oldu?

CHP tabanı firesiz bir şekilde referandumda Hayır dedi. Yüzde 42 Hayır oyu içinde çok önemli bir payın CHP’li tabanın oyları olduğu referandumun önemli bir gerçeğidir.

MHP’de ise gözler önünde yaşanan bir tartışma bir grup eski MHP’linin Bahçeli’ye bayrak açıp Evet kampanyası yürütmesi oldu. Bu kampanyadan MHP’nin oy kaybı hesaba değecek kadar bile olmadı. Çünkü onları yüzdesi yüzdelerle değil ancak bindelerle ifade edilebilecek kadar azdı. Ancak AKP’nin yandaş medyası onları Evet kampanyalarının değerli bir öğesi saydıkları için medyada çok göründüler. Aynen eski solcuların “Yetmez ama Evet” kampanyasına katılanların ancak bindelerle ifade edilecek azlıkta olmalarına karşın AKP yandaşı medyada hep olmaları gibi…

MHP oylarının 12 Eylül 2010 referandumuna Hayır olarak yansıyan bölümü oylarının yarısından bile az olabilir. Yani yüzde 42 Hayır oyu içinde MHP’den gelen oy yüzde 8 dolaylarında kalması olasıdır.

MHP tabanında çeşitli cemaatlerin etkisi oldukça büyüktür, özellikle okyanus ötesinden yönetilen malum cemaatin MHP tabanında önemli bir oranda sempatizanı bulunmaktadır. Bu durum MHP içinde mutlaka biliniyordur ve dışarıdan bakınca da kolay anlaşılmaktadır.

Referandumun ilk mesajlarından biri okyanus ötesinden geldi, sadece yaşayanları değil, ölülerin bile Evet oyu vermesi mesajı tüm tabana iletilirken MHP tabanını da bir ikileme soktu. Parti disiplini ve cemaat baskısı arasında kalan partililer son zamanlarda kararsız görünen en büyük kitleyi oluşturdular. Referandum günü geldiğinde cemaat etkisi baskın çıktı ve Evet oyu kullandılar.

Hayır bekleyenleri yanıltan o anda görmek istemediğimiz "MHP’li tabanın bu cemaat bağlantıları" oldu.

2007’de Evet Cephesi + MHP + Şu anda boykot yapanlar yüzde 69 oy almıştı. Yani yüzde 50 + 16 + 3 = 69

2010’da Evet Cephesi + MHP’den gelen oylar yüzde 58 oldu. Yani yüzde 50 + 8 = 58

Özetle, bugün yüzde 58 olan Evet oylarının yüzde 8’i MHP’nin oylarıdır. MHP yönetiminin bu durumda pay sahibi olduğu açıktır. 2007’de 367oylaması, cumhurbaşkanı seçimi ve o yılın referandumunda AKP’ye destek vererek tabanını AKP’ye oy vermeye alıştırdı.

2007’de MHP yönetimi AKP’ye destek oldu, 2010’da ise MHP tabanı AKP’ye destek oldu.

Ankara, 12 Eylül 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..