Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Siyaset
 

Referandumda hile olur mu?

Referandum yaklaştı. Referandum oylamasında hile olur mu olmaz mı? Tartışması da başladı.
 
Aslında, işin ideal olanı, en başta Anayasa değişikliğinin yapılmasına gerek olup olmadığı halka sorulmalıydı. Şayet değişiklik yapılması isteniyorsa her partinin katılımıyla bir milli mütabakat hükümeti kurulmalı, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, iş adamları, sanayiciler ve diğer halk kesimlerinden fikir alınarak gereken değişiklik taslağı hazırlanmalı ve bu taslak referanduma getirilmeliydi.
 
Ancak bu olmadı.
 
İşin acı tarafı, TBMM 'nde oylanan anayasa değişikliklerinde oy kullanan bazı milletvekillerinin bu değişikliklerin ne olduğundan haberdar olmadan oy kullanmış olmasıydı. Referanduma giden Anayasa değişikliklerinin neler olduğunu geniş halk kitleleri de bilmiyor. Sadece futbolda takımı tutar gibi destek verecek veya karşı çıkacak. Ancak bu bilgisizce
verilen oylar, ne yazık ki ülkenin geleceğini tayin edecek.
 
Sonucu ne olursa olsun her seçimde olduğu gibi referandumun da sonunda seçim hileleri olup olmadığı tartışılacaktır. Bütün bu tartışmaların önüne geçmek, referanduma şaibe düşmesini engellemek için bazı seçim hilelerinin bilinmesi ve tedbir alınması önemlidir.
Her seçim döneminden önce kısaca belirttiğim başlıca seçim hilelerini burada tekrar etmek istiyorum.
 
Genel ve yerel seçimlerde yapılan oy oranlarının kritik seviyede birbirine yakın olduğu belli bölgelerde, bir partiye ait seçmenlerin diğer bölgelerden buraya getirilerek, seçmen yığılması sonucu oy oranı arttırılabilmektedir. Ancak bu taktik referandum için geçerli değildir.
Oy oranı kritik bölgelere iki ayrı yerde yazılı seçmenlere mukerrrer oy kullandırarak oy oranlarında değişiklik sağlanabilir. Bu taktik referandum için de geçerlidir.
Oy pusulaları renkli kağıtlara bastırılarak şeffaf renklerdeki zarflara konulması sağlanır ve nüfusu az seçim bölgelerinde bu şekilde seçmene baskı yapılabilir.
Oylar tutanaklara yazıcılar tarafından farklı aktarılabilir.
Tek bir partinin açık farkla oy alacağı bölgelerde oy pusulalarının torbaları yok edilerek veya değiştirilerek yüksek şeçim kuruluna gönderilir. Bu bölgedeki seçime itiraz edilerek iptali sağlanır. Böylece açık ara önde olan partinin oylarında gerileme sağlanır.
Tek bir partinin açık ara önde olduğu bölgelerde gerideki parti yandaşlarına çift zarf atmasını sağlayarak bir çok fazla oyun geçersiz olmasını sağlayabilir.
Herhangi bir parti seçmenin oyunu satın alabilir.
Bu sistemin ortaya çıkarılması çok zordur; Parti ilçe teşkilatı oylarını satın alacağı özellikle dar gelirli ve muhtaç vatandaşları tesbit eder. İlk oy kullanmaya giden boş oy atar ve yüksek seçim kurulunun damgalı oy pusulasını ilçe yönetimine getirerek parasını alır. Bu oy pusulasına ilçede (veya belirlenen bir yerde) 'evet' veya 'hayır' oyu basılarak seçmen bu oyu götürür sandığa atar ve kendisine verilen damgalı boş oyu tekrar partisinin ilçe yönetimine getirerek parasını alır. Boş oya tekrar mühür basılarak devir daim şeklinde oy kullandırılır.
Diğer bir etkili yöntem de oy sayımı tutanaklardan bilgisayara geçirilirken yapılan rakamsal değişikliklerdir.
Tüm oyların toplandığı ana bilgisayarlarda ise yapılan yazılım programları veya hakerların müdahalesi ile oylarda değişiklik yapılmasının söz konusu olduğu söylenmektedir.
Seçimlere ve referandumlara şaibe düşmemesi için bu seçim hilelerinin bilinmesi ve tedbir alınması önemlidir.
Şaibelerin önlenmesinin en iyi yolu sandık başlarında, tutanakların hazırlanmasında, uyların çuvallara konularak tutanaklarla birlikte güven içinde nakledilmesinde tüm parti görevlileri ve temsilcileri görevlerini aksatmadan yapmalıdır. Oylar tutanaklara yazılırken ve bilgisayarlara aktarılırken tekrar tekrar kontrol etmelidir.
Özellikle referandumlarda yüksek seçim kuruluna gelen oy çuvalları, kesin sonuçlar açıklanmadan önce tüm partilerden gelen temsilcilerden oluşan bir heyet önünde açılarak, oy pusulaları şeffaf bir şekilde birer birer sayılmalıdır.
Ülkemiz için hayırlısı ne ise o olsun.
 
 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..