Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Reflü (Gastro Özofageal) Belirtileri ve Tedavisi

Reflü (Gastro Özofageal) Belirtileri ve Tedavisi
 

Gastro Özofageal; halk arasında Reflü (Mide Reflüsü) olarak bilinen, stresli yaşama ve endüstriyel gıdalarla beslenme alışkanlıklarına sahip toplumlarda yaygın olarak görülen bir mide rahatsızlığıdır. 

Asit, safra ve pankreas sıvısı içeren mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve uzun süre temas nedeniyle yemek borusunu tahriş etmesi şeklinde oluşur.

Yemek borusunun alt kısmında, mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen iki mekanizması bulunmaktadır.

1-) Kelepçe mekanizması: Mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını, kasların kelepçe gibi sıkmasıyla engeller. 

2-) Kapak mekanizması: Mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını, kasların bir kapak gibi kapanmasıyla engeller.

Bu mekanizmaların gevşekliği ve görevini yeterli bir şekilde yerine getirememeleri, reflü rahatsızlığının en belirgin nedenidir.

Mide Reflüsü Şikayetleri: Mide ve göğüs kafesinde yanma, hazımsızlık hissi, şişkinlik, geğirme ihtiyacı, ağıza gelen acı tat ve yoğun ağız kokusu, derin nefes alamama hissi, kronik tahriş öksürüğü, ses kısıklığı, çarpıntı ve kalpte sıkıntı hissi.

Mide Reflüsü Tedavi Yöntemleri: Mide Reflüsü tedavisinde 3 yöntem bulunmaktadır. Yaşam tarzı değişikliği, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntem (Laparoskopik Cerrahi, Endoskopik Cerrahi, Robotik Cerrahi). Bu yöntemler rahatsızlığın şiddetine ve ilerleme durumuna göre bir uzman tarafından belirlenmelidir.

1-) Yaşam Tarzında Yapılabilecek Değişiklikler: Kişinin günlük yaşamında yapabileceği bazı düzenlemeler, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve şikayetleri hafifleterek kişiyi rahat ettirebilir.

- Yüksek yastık kullanmak: Yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayın. Bunun için yastık sayısını artırabilir veya yatağın baş kısmını yükseltebilirsiniz. Bu sayede, mide içeriğinin yemek borusu ve yutağa doğru yukarı kaçış riski azalmış olur.

- Yatmadan önce besin almamak: Midenin sindirim ve boşaltma süresi ortalama 2-3 saat olduğu için, yatmadan 2 saat önce besin almamaya ya da yemeklerden hemen sonra uzanmamaya özen gösterilmelidir. Boş mideyle yatmak reflü olasılığını en aza indirir.

- Sigara ve alkol kullanmamak: Sigara ve alkol, asit salgısını uyarıp, mide kapakçık basıncını düşürerek, reflü riskini artırır. 

- Asitli içeceklerden uzak durmak: Kolalı ve kafeinli içecekler, çikolata, yağlı, acılı ve baharatlı yiyecekler; mide şikayetlerinin artmasında önemli rol oynarlar ve asit salgısını uyarıp, mide kapakçık basıncını düşürerek, reflünün artışına yol açarlar.

- Sağlıklı beslenmek: Bir defada çok fazla yemek yerine, sık öğünlerle az miktarda besin almak, bol bol su içmek, reflü riskini ve mide şikayetlerini azaltır.

- Dar kıyafetler giymemek: Karın bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınılmalı, kemeri çok sıkmamaya, hatta mümkünse kemer kullanmamaya çalışılmalıdır.

- Kilo vermek: Düzenli spor yaparak ve dengeli beslenerek, fazla kiloları vermeye çalışılmalı. Kilolu insanlarda, mide iç basıncı yüksek olduğundan reflü yakınmalarını artırır.

2-) İlaç Tedavisi: Mide Reflüsü tedavisinde genellikle anti asitler, H2 reseptör kırıcılar ve proton pompa inhibitörleri önerilir. Bu tür ilaçlar mide asitini azaltır ya da tamamen nötrize eder. Ancak bir çok görevi bulunan mide asitinin yok edilmesi, reflü hastalığının tedavisinden ziyade, sadece şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olup, B12 vitamini eksikliği (kansızlık, halsizlik, konsantrasyon ve algı zayıflığı) gibi farklı rahatsızlıkların oluşma riskini artırabilir.

3-) Cerrahi müdehale: Mide Reflüsünün cerrahi tedavisinde klasik cerrahi müdehale uygulanmakla birlikte; mide fıtığı bulunup da 2 cm. uzunluğu aşmamış, yemek borusu ileri derecede tahriş olmamış, ilaç tedavisi yetersiz kalmış ya da uzun yıllar ilaç kullanmak istemeyen genç hastalara; Laparoskopik Cerrahi, Endoskopik Cerrahi, Robotik Cerrahi gibi modern cerrahi yöntemleri önerilir.

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..