Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Reflü Testleri

Reflü Testleri
 

Bu günkü söyleşimizde, sindirim sistemimizin önemli bir üyesi olan iç organlarımızdan midenin, son günlerde oldukça yaygın görülen bir rahatsızlığından söz etmek istiyoruz. Şu an, acaba  reflü mü? Dediğinizi duyar gibiyiz. Evet tam da düşündüğünüz gibi  reflü diyor ve değerli bilgilerini sizlere aktarması için sözü  Prof.Dr. Ahmet Akçay’a bırakıyoruz.

Reflüyü nasıl tanımlayabilirsiniz?

Midedeki besinlerin yemek borusuna kaçmasını engelleyen kapak mekanizması vardır. Bu kapak mekanizmasının yeterince çalışmamasına bağlı asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesine gastroözefageal reflü denir.


Reflünün belirtileri nelerdir?

 Ağza ekşi tat gelmesi, göğüste yanma, bulantı, kusma, ağza mama gelmesi, diş erozyonları, ses kısıklığı, boğaz temizleme, müzmin öksürük, astım ve tekrarlayan zaturre gibi birçok belirtilere neden olabilmektedir.

Reflü testleri nasıl testlerdir, Belirtiler başka hastalıklarla benzerlik gösterir mi, farklı reflü testleri var mıdır, varsa nelerdir, ne gibi durumları aydınlatır, en kesin sonucu hangi test verir?

Mideden yemek borsuna besinlerin kaçmasını gösteren testlerdir.Reflü astım belirtileri ile sıklıkla karışmaktadır. Astımlı hastalarda aynı zamanda reflü de bulunabilmektedir. Bu nedenle gerekli durumlarda reflü testleri yapılmalıdır.
Baryumlu grafiler Yemek borusu ve mide geçişi hakkında bilgi verdiği için pH metre yapılmadan önce yapılmalıdır. Bu test ayrıca astım belirtileri gösteren kalple ilgili sorunları ve doğumsal bazı yemek borusuyla ilgili sorunları aydınlatabilir.
Sintigrafi: Reflü konusunda kaba bir sonuç vermektedir. Sonucun  pozitif  çıkması  anlamlıdır. Negatif çıkması reflü olmadığını göstermez.
pH metre: Bu testte sonda 24 saat boyunca midede kalır ve reflü konusunda en kesin sonucu verir. 

 

Bu bölümdeki  diğer makale ve  videolar da ilginizi çekebilir

Akciğer Hastalıkları - Göğüs Hastalıkları

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..