Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

14 Aralık '18

 
Kategori
Beslenme
 

Reflü Yaşam Kalitenizi Etkiliyor mu?

Reflü Yaşam Kalitenizi Etkiliyor mu?
 

   Reflü yaşam kalitesini oldukça düşüren  ve toplumun her kesimini etkileyen bir sağlık sorunudur. Mide asidinin mide kapağında yaşanan  sorun veya başka bir nedenle yemek borusuna ( ösafgusa  ) kaçması ile ortaya çıkar. Daha  çok yemek sonrasında ortaya  çıkar.  Yanma şikayetlerini  bastırabilmek ve artmasının önüne geçebilmek için ile bireyler daha fazla atıştırma ihtiyacı duyarlar ve her atıştırma eğer egzersiz kapasitesi de zayıf ise harcanamayan enerjinin depolanması sonucu KİLO ALMA EĞİLİMİ  artmaktadır. 
 
Bu nedenle sık ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz.
 
Güne mutlaka sağlıklı  seçimlerle başlayın.Pastane mamülleri yanmış kızarmış ürünler kahvaltı  olarak tüketmekten vazgeçin.
Tam buğday ekmeği peynir yumurta açık çay ceviz veya zeytin vb. ölçülü miktarda tüketeceğiniz kahvaltı ile  başlayın.
Akşam yatmadan  2-3 saat önce yemek yememeye gayret edin.
Her öğününüzü yavaş, iyi  ve uzun süre çiğneyerek   tüketin.
Uzanarak, hızlı ve ayakta yemek yemekten uzak durun.
Yağ içeriği yüksek , kızartma, kremalı ürünleri tüketmeyin  ( Pastane mamülleri,patates cipsi, kremalı ürünler vb  )
Akşam yemeğini çok geç  saatte tüketmekten  kaçının.
Probiyotik içeriği zengin beslenmeye gayret edin.
Alkol tüketiminden uzak durun.
Salatalarda yemeklerde  sirke ve limon tüketimine dikkat edin.
Tabağınıza renk katın .Yeşil ve turuncu sebze tüketimini arttırın.
Acı, pul biber,limon tuzunu tüketmeyin.
Akşam yemeğinde  hafif  ve sağlıklı pişirilmiş öğün içeriklerini tercih edin.
Fast food ürünlerini ve paketlenmiş ürünleri  beslenme programınızdan   çıkarın.
Rafine gıdalar, unlu mamüllerden uzak durun. (Bisküviler, kekler, kurabiyeler vb.)
Meyve suları ; özellikle portakal, greyfurt, limonata, domates suyu tüketmemeye gayret edin.
Trans yağı içeriği zengin tüm ürünleri  mutfağınızdan uzak tutun.
Gazlı içecekler, maden suları şikayetlerinizi arttıracağı için günlük hayatınızda bulundurmayın.
Bol  su içmeye gayret edin.
Çiğ kuru soğan, çiğ sarımsağa, yeşil soğan turp vb  tüketirken dikkat edin   
Kepekli ürünler aşırı lif içeren ürünleri  (reflü nün dozuna göre ) beslenmenizde bulundurun ( tahıl grubu gıdaların en aza yarısı tam tahıllar olmalı )
Baharatlı yiyecekleri özellikle acı olanları tüketmekten kaçının.
Sigara tüketmeyin 
Uyku düzeninize dikkat edin .
Stresinizi yönetmeye çalışın.
Aromalı peynirler,Çikolata, nane, aromalı sakızlar, drajeler  tüketmeyin.
 
   Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.ANCAK Ağır egzersiz yapmaktan uzak durun.Ancak orta aktivitede hergün 45 -60 dk arasında ( ana öğünlerden 40-60 dk sonra  olmak kaydıyla ) yürüyüş   İDEAL BİR EGZERSİZ MODELİ OLABİLİR.
 
   Beslenme ve Yaşam tarzı değişikliği ile başlayan stratejiler reflü şikayetinizi en alt seviyeye taşır.
 
   Ancak  mutlaka bir Gastroenteroloji  doktoru tarafından değerlendirme yapılması gerekir. Multidisipliner bir yaklaşım ile birlikte  reflü sorununun tedavisinin planlanması ,yaşam kalitesini arttırır.
 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..