Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Regl dönemi ve kadıın...

Regl dönemi ve kadıın...
 

Regl dönemi pek çok kadın için kabusa dönüşebiliyor. Kimi kadın kolay atlatııyor, kimi kadıın ise güçlükle. Genellikle bu dönemde kişide gözle görülür ve de psikolojik olarak çöküntüler görülebiliyor. İkinci bir kişiliğe bürünebiliyor kişi. Hormon dengesinin değişmesi; kadında hoşgörüyü, sabrı alıp götürüyor. Bunlar ruhsal olanlar. Bunun dışında kadında başağrısı, şiddetli karın ağrısı, uykusuzluk ya da tam tersi uyku durumu, halsizlik, kilo kontrolsüzlüğü gibi yan etkiler oluşabiliyor. Kimi kadın bunu en asgari derecede yaşarken kimi kadın ise, tüm bunları yoğun olarak yaşıyor ve adeta o dönemde yaşama küsüyor.

Pek çok evliliklerdeki kavgaların bir çoğu bu dönemlere rastlar. Kadının tahammülsüzlüğü ve hassasiyeti nedeniyle sonu kötü biten kacgalara kadar gidebilir.

Uzmanlar bu duruma adet Öncesi Gerginlik Sendromu adı veriyor ve durumun eğer kişiyi normal aktivitelerinden, işinden, eşinden etkilemiyorsa önemli olmadığını ancak rahatsızlık verici boyutlarda oluyorsa ciddi olduğunu belirtiyorlar.

Regl öncesi dönemde salgılanan progesteron hormonuna vücut ve beyin uygunsuz tepkiler gösterebiliyor. Tamamen doğal ve fizyolojik olan bu biyolojik süreç, bir anlamda, vücudun progesteron hormonunun azalıp yükselmesine verdiği uygunsuz tepkiler oluyor. Kültürel yapı da ağrının algılanmasında önemli bir etken. Kadının ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuştuğu kültürlerde bu bulgular daha çok ruhsal yönden ortaya çıkıyor. Ruhsal bulguların ortaya konmasının kabul görmediği kültürlerde, fiziksel bulgular ortaya çıkıyor.

Bu dönemlerde durum çok ağır olmuyorsa antidepresan ilaçlar kullanmak fayda sağlıyor. Bu ilaçlar hem ağrıyı hafifletiyor, hem de psikolojik olarak rahatlama sağlıyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkilemek için bu tip ilaçlara uzmana danışarak başvurulabilir. Bunun dışında yağılacak egzersizlerde rahatlama açısından oldukça etkili olabilir.

Regli döneminde yiyecek ve içeceklere de dikkat etmek gerekiyor. Kesinlikle gazlı içeceklerden uzak durmak, fazla kafein içeren içecekleri kullanmamak gerekiyor.

REGL DÖNEMİ DEĞİŞİKLİKLERİ

Şiddetli baş ağrısı
Göğüslerde dolgunluk ve ağrı durumu
Aşırı şekilde tatlı yeme isteği
Psikolojik gerginlik ve mutsuzluk durumları
Asabi olmak ve fazla alınganlık gösternek
Ani kararlar verme gibi değişiklikler oluyor.

Tüm bunları gözden geçirmeli ve kesinlikle bu dönemde yaşamınıza ait kararlar vermekten uzak durmalısınız. Eğer bu durumları çok aşırı bir şekilde yaşıyorsanız da mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

http://www.turkiyeinternette.com/haber/6198-salik-regl-donemi-ve-kadin.html

TİN

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..