Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

Rekabetçi olursak kaybeder miyiz?

İnsanın davranışı itidalli olmalıdır. Hayatımızda acele karar verdiğimiz anlar olmuştur. Acele aldığımız kararların neticesini Allah bilir. Gerginlikten, anlaşılmazlıktan mütevellit ortaya çıkan anlaşmazlıklardan da bazen acil karar almış olabiliriz.

İnsanlara fevri davranmış olabiliriz. Hatalıysak niye inat ederiz hiç mi hiç anlamam?

İnsanın yaradılışı gereği acelecidir. Acele bazen lüzumludur.

Her işimizi ağırdan almamız uygun olmayabilir. İyi niyetli olmamız bizim kötü olmayacağımıza işaret etmez.

İyi niyetli gibi görünüp de art niyetimizi hayata geçirirsek en kötüsü de budur.

Karar alırken çok düşünmeliyiz. Karar alma aşamasında gerginlikten uzak durmalıyız. Sıkıntılıysak önemli karar almayı tehir etmeliyiz.

Her karar aşamasında kendimizi düşünürsek geleceği kaybederiz. Elbette kendi konumuzu düşüneceğiz.

Kendimizi düşünürken insanların zararına olacak karar aldığımız ifade edilirse o zaman sükûnetle bir kere daha düşünmemizde yarar olacaktır. İkazlara kulak tıkayanların sonu hep hüsrandır.

Hele rekabet ortamından uzaklaşmak doğru değildir. Rekabetten kimlerin çekindiğini söyleyeyim. Kendine güvenemeyenler. Cesaret edemeyenler. Gölgesinden korkanlar.

Bilginin olduğu yerde rekabette olacaktır. Rakibine kendine tanıdığın şansın yarısını çok görürsen, orada rekabetten söz edilemez.

Hayatta rekabetin olduğu birimlerde, kurumlarda başarı artmıştır. Rekabetin olmadığı sektörlerde insanlar bize mecbur düşüncesinden dolayı kendilerini geliştirmezler.

Çalışma yapılmaz, aktivite olmaz.

Neye yapılsın ki farklılıklar?

Rakip yok. Sahada senin topu dolaştırmana engel yok. İstediğin an kaledesin, istediğinde orta sahadasın. Şimdi kurum içi ve dışı rekabete kapanmak demek kendini ilerlememeyi düstur edinmiş oluyorsun.

Ama farkına varamıyorsun. Rekabet derken kesinlikle fitne ve fesat değil. Yardımcı olmayla birlikte, rekabette varım diyen firmalar kazanmıştır.

Halkta kaliteli hizmetlere ulaşmıştır rekabet sayesinde. Rekabet sayesinde sınıfta bile başarı artar. Not ortalaması yükselir. Öğrencinin yarılaşabileceği arkadaşı olmazsa gelişebileceği alanda bile gelişmez.

Çünkü öğrenci en iyisi kendisidir. Rakibi olmadığından kendini zorlamayacaktır.

Üretimde, üründe, fikirde mutlaka rekabet olmalıdır. Hizmet sunumundan sonrada körü körüne insanları karalamadan kendi kendimizi sorgulama erdemliliğini yaşamanın zevkini yaşayalım.

Bizim kabahatimizi başkalarının üzerine atma gibi basitliğe düşmeyelim. Rekabet ortamında oturan değil, çalışan kazanır. Titrin ne olursa olsun oturuyorsan, başarılı olamazsın.

Monoton şekilde devam eder gibi görünen, işlerin olduğu olmadığı belli olmayan sönük, pasif fikir üretmeyenlerin bulunduğu cemiyette iniş vardır.

Tükenilmişliğin alametleri belirmiş demektir. Her güne yeni rekabet ortamı yaşatmak gerekir.

Varım diyorsak, her gün kendimizi rekabete hazırlamalıyız. Aklımızı çalıştırarak, alnımızın teriyle gelebiliyorsak gelelim.

Rekabetten korkmak demek, ben yokum demektir. Sektörde varım demek için, rekabetçi olmalıyız.

Sektörde yoğum demenize lüzum yok. Rekabette yoğum dediniz mi? Zaten bu sizin sektörde yok olduğunuzu anlatır. Anlatarak yorulmayın.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..