Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Rengârenk merdivenlerde benzin

Rengârenk merdivenlerde benzin
 

Aldı başını gitti…

Kimse de DUR demiyor…

Eee zaten DUR diyecek muhatap da bulunmuyor. Topu o ona, o ona atıyor. Sonunda tek suçlu dolar oluyor.

Neden mi bahsediyorum?

2002’de 1,48 TL ile yolcuğuna başlayan, 2013’de 5,17 TL ile o yolcuğa son sürat devam eden, benzinden bahsediyorum…

İnsan düşündükçe beti benzi(-n) atıyor. Renkten renge giriyor.

Eee hadi bi tek kendine zam gelse neyse yanında mazot, ulaşım, lojistik vb. gibi birçok sektörü tepeden tırnağa etkiliyor.

Asıl anlamadığım ise benzin 5 TL seviyelerine geldiğinde sosyal medya azıcık çıtırdadı. Görsel medya gözlerini kapayarak hiççç bir şey yokmuş gibi güllük gülistanlık haberler vermeye devam ettiler. Sonra sosyal medya etkisiyle çıktı birileri indirim yapın yoksaaa dedi, ee gerçekten yok-sa oldu.

Sonra Maliye Bakanına soruluyor. Evet, vergi yüksek ama bizlik bir durum yok deniyor. Biz yeni vergiler getirmedik, gemilerde, uçaklarda hatta kara ulaştırmasında yurtdışı çalışan firmalara vergi konusunda indirim uyguluyoruz ama bunu kendi içimize yayamıyoruz, dediii.

Kime soralım dedik. Bu kadar yüksek vergi, bu kadar zam… Kurtarın bunu doların yularından dedik. Enerji Bakanlığı tabandan tavandan bahsetti ama gerek kalmaz, indirirler dedi… İnadına o hala merdivenleri tırmandı…

Eee, sonra EPDK parmak gösterdi… Ağalar bi tutuştu, karşılıklı görüşmeler, tokalaşmalar derken 1 kuruş indirim bile bizi çoookkk zora sokar deyip topu yüksek vergilere attılar. EPDK tabandan tavana suskunluğa boğuldu.

Sonra baktım olmuyor. Bilgi edinme kanunu kapsamında BİMER’e soralım biraz bilimsel verilerle yazıyı bi griye bir gökkuşağına sonra tekrar griye boyayabilirim dedim. Aşağıda sorduğum soruları aynen yazıyorum…

-          Aracı olan her vatandaştan yıllık ortalama benzin-mazottan alınan vergi ne kadardır?

-          Ülkemizde bir yılda benzin/mazot tüketimi kaç tondur?

-          Bir araç sahibinden ne adı altında kaç çeşit vergi alınmaktadır ve bu vergiler devlet bütçesinin ne kadarını oluşturmaktadır.

-          Başbakanlığa ait kaç marka ve kaç tane makam aracı vardır?

Ve son soru,

-          Bu yakıtlardan alınan yüksek vergilere ne zaman DUR denecektir.

Aşağıda ise hiç dokunmadan sorularımın tarafıma gönderilen cevap belgesini görebilirsiniz…*(Belge görseli eklenemediği için link verilmiştir.)

http://cakmaktasi.blogspot.com/2013/09/rengarenk-merdivenlerde-benzin.html

Bir Türkiye klasiği… Sistem Bilgi Edin-me Kanunu koyuyor ama o kanunun içine de isterse bilgi vermeyebilir maddesi ekliyor.

Gerçekten de edin-me diyor…

Diğer bir klasik ise Başbakanlık kendisine ait ne kadar makam aracı var araştırması gerekiyormuş yani onlarda tam olarak bilmiyor. Eee haliyle de araştırması gereken konu hakkında da sen de bilgi edin-me diyorlar.

Ya yorma çalıştırma şimdi bizi diyorlar, ya da edinmek istediğim bilgiler devlet sırrı o yüzden böyle bürokratik bir cevap vermiş olmalılar.

Sonra bu soruların aynısını hiç değiştirmeden Maliye Bakanlığına ilettim aynı kanun kapsamında (bilgi edin-me) onlardan halen ses soluk yok. Sanırım araştırıyorlar… 

Yani sonuç olarak dolar yükseldikçe araç depoları boşalırken, benzin-mazot muhteşem ikilisi son sürat özellikle son 11 yılda hızla merdiven basamaklarını tırmanırken, biz sadece o merdivenin basamaklarını rengârenk boyuyoruz. Hayatı her şeye rağmen gri cevaplardan, gri yüzlerden kurtulabilme umuduyla kendimiz için yaşanabilir bir çevre yaratıyoruz. 

Kaynak Alıntı: www.cakmaktasi.blogspot.com

 
Toplam blog
: 255
: 326
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

İzmir doğumluyum. Uzun düşünceler, kısa şiirler hayatımın büyük bir bölümünü kaplar. Öyle gökkuşa..