Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '16

 
Kategori
Deneme
 

Renk güzeldir

Renk güzeldir. Tanrı bu renkliliği önce, sarı, siyah, beyaz, kızıderililer olarak insanları dünyaya göndererek yapmıştır. Bence bu ayrım değil renklerde bütünleşmek için bir gönderidir. Renklerin ayrılığında her rengin özelliğini, güzelliğini görürüz. Tek renk olsaydı her şey mavi, her şey yeşil, her şey sarı olsaydı güzellik olur muydu? Doğada renkler bizi düşünmeye, sanata, farklılığa, senteze, estetiğe götürüyor.
 
Meslekler de birer renktir. Herkes doktor, herkes mühendis vb olsaydı, bize sınav için verilen sorunlar çözülebilir miydi? Renk farklılıktır. Renkleri siyah toplar ki: siyah karanlıktır. Işığı kapar, aydınlığa geçit vermez. Hep gecede yaşayabilir miydik? Gecenin sabahı var. Demek ki doğada her konuda her yaratılanda bir farklılık var. Tayfın yedi rengi var. Maviye yeşil katarsak mor mu olur ne ya da kırmızı ? Biz renkleri karıştırarak çoğaltabiliriz. Ülke yönetimi de böyledir. Renkler varsa, sesler farklı çıkıyorsa orada gelişme, uygarlık var demektir. Demokrasi var demektir. Çağdaşlık var demektir. Tanrı isteseydi herkes müslüman, ya da hristiyan ya da başka bir dinde birlikte olabilirdi. Tanrı evrelemiş, insanlara yollar açmış. Peygamberler göndererek bunu yapmıştır. İyi olan doğrudadır. Doğruda olan iyidir. O dinde, bu dinde olanlar iyi ya da kötü değildir. Birbirinizi anlayın, doğru ve güzelde olun, ilimle bilgilenin, donanın demiştir.
 
Bu kavgalar niye?
 
Tanrı yol göstermiş, peygamberler tebliğ etmişlerdir. Dinde zorlama yoktur denmiş. Şimdi kim şirk yaparak tanrıya rağmen insanları tek tip yapabilir? Kafasındaki tek tip şablona koymak isteyebilir? Bu ruhsat kimseye verilmemiştir. Bu hak ne tanrıdan ne de tebliğcilerden gelmemişse herhangi bir insandan gelebilir mi?
 
Ülkemiz GRİ RENKTE YAŞIYOR
 
Siyaha meyyal.
 
Siyah mutluluk getirmez. Bağnazlık insanları kilitler. Hoşgörü kalmaz. Dostluk duyulmaz. Dinle kin bir arada olamaz.istediğiniz gibi giyinebilirsiniz. Ama başkasının da sizin gibi olmasını isteyemezsiniz. Başörtüsü yasağı yanlış olmuştur ve çok istismar edilmiştir. Ama toplumu aynı kalıba kimse sokamaz. Kişiler özel yaşamlarında sınırları aşmadan kendi çizgisinde yaşayabilir. Diğerinin yaşam tarzına müdahale kimsenin hakkı değildir. Kamuda bu arzu ediliyorsa denge sağlanmalıdır. Tek taraflı tasarruflar sadece kaos yaratmaktadır.
Toplumlarda yasalar, insanın sağlıklı, uygar eğitimi alması için düzenlenmiştir. Tek tip giysi, din eksenli eğitime her bireyin zorlanması, düşünmeyen, sorgulamayan nesillerin yetişmesi, hiç bir topluma refah getirmez. Çağdaş, ilimde, bilimde, felsefede ileri gitmiş toplumlara tutsak eder.
Tutsaklık insan doğasına aykırıdır. Sonra savaşlar gelir.
Eyy özgürlük, ey demokrasi, ey insan hakları, ey hukukun üstünlüğü, ey sanat
BİZİMLE OL demeliyiz.
Bunlarla özgür, bu değerlerle ayakta kalabiliiriz.
 
Gençliğimizde de isyanlarımız vardı.”emperyalizme hayır, tam bağımsızlık” diyorduk. Ama gençliğin sesi susturuldu. Sağ sol kavgaları yaratıldı birbirlerine kırdırıldı. Sağcılarda bir yerde vatanseverdiler ama kışkırtıldılar. Onlar din çemberine alındılar. Sol budandı. Ya öldürüldüler ya hapislerde çürütüldüler. Bitmedi kavgalar.
 
Tek tip yönetimlerde mutlu olunamaz. Her gün tv lerde aynı kişiler birşeyler söylüyorlar.. Hep kavgaya, ayrımcılığa vurgu var.”gelin bir olalım, birlik olalım. İlim bilim, felsefe, sanatta buluşalım” diyen bir siyasi yok. Televizyonlar tek tipleşmeye başladı. Grinin tonları her alanda hissediliyor. Sanatsal hiç bir çalıma, özendirme yok. Bu grilerde boğuluyoruz.
Kuzey Kore de KİM’in babası ölünce herkese aynı volümde ağlaması emredildi. Zavallı milyonlar ağlama yarışına girdi. Yeni KİM, kim? O kim halk kim? !
 
Ülkemizdeki RENKLER kaybolmasın.
 
Doğayı koruyup onun renkleri ile boyanalım. Her dinden, etnik gruptan, her renk insandan bir harman olalım. Ufuklara savrulalım. Hasatımız demokrasi, çağdaşlık, özgürlük olsun.
Sen mavi gökyüzü
Yeşil ağaç
Sarı buğday
Toprak
Hava
Su
Sar bizi umutla
RENK GÜZELDİR
HAYAT HER RENKTİR.
YAŞAMAK GÜZELDİR
Karatmayalım ülkeyi
Mutlu olsun yarınlar
Ve ömürler çok kısa...
 
 
15.10.2016
Cahide Yormaz Öz
 
 
Toplam blog
: 53
: 117
Kayıt tarihi
: 18.10.14
 
 

Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümü ve Dil ve tarih Coğrafya Fakültesi Mezunuyum. MTA da Jeomo..