Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Seba Sarıtepe

http://blog.milliyet.com.tr/dytsebasaritepe

22 Haziran '17

 
Kategori
Beslenme
 

Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor?

Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor?
 

Özellikle fast food restoranların logolarında kırmızıya çokça yer verilir.


RENKLER VE İŞTAH

Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor hiç düşündünüz mü? Ya da fark ettiniz mi restoranlarda, kafelerde hangi renkler ağırlıklı kullanılmış? Hangilerinde daha çok yiyip içtiniz mi mesela? Konu başlığının enteresanlığının da verdiği heyecanla bu konuya açıklık getirmenin vakti geldi.

Görsellik ve estetik hayatımızın her alanında yer almaktadır. Yemek sunumlarında da ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak iştahımız üzerine etkisi var mı bunu bilmiyoruz. Öncelikle yapılan çalışmalar renklerin iştahımız, tükettiğimiz besinlerin porsiyonları ve yemek tercihleri üzerinde etkili olduğunu göstermiş. Fakat tabak şekillerinin yemek seçimlerinde etkisi olmadığı görülmüş. Detaylı bir şekilde renklere gelecek olursak;

Kırmızı

Kırmızı restoranlarda en sık karşımıza çıkan renk olarak listemizde bir numaraya yükseliyor. Kırmızı renk iştahı uyarırken aynı zamanda kişileri muhabbet arttırıcı yönde etkiliyor. Özellikle fast food restoranların logolarında kırmızıya çokça yer verilir. Bunun sebebi de öncelikle dikkat çekmek, ikincil olarak da aşerme isteği uyandırmaktır. Kırmızı, kişilerde açlık hissini arttırırken aynı zamanda heyecan ve düşünmeden hareket etme gibi özellikleri uyarır. Bu da sizin düşünmeden daha çok tüketmenize neden olabilir.

Turuncu

Enerji ve heyecan rengi olan turuncu kırmızı gibi açlığı tetikler. Canlı ve enerjik bir renk olmasına karşın rahatlatıcı bir etkisi de vardır. Yani kişilerin rahat ve aç hissetmesini sağlar.

Sarı

Sarı sosyalleşme rengidir. İştahı uyarır. Kişilerin yedikleri şeylerden çok konuştuğu şeylere odaklanmasını sağlar. Ayrıca sarı renk serotonin hormonu salgılanmasını destekler. Böylece daha mutlu hissetmesini sağlar. Kişiler daha mutlu ve pozitif oldukları zamanlarda savurgan bir tavır sergileyerek tüketimi arttırabilirler.

Kahve tonları

Toprak tonlarının sakinleştirici etkisi vardır. İştahı baskılamaz.

Yeşil

Yatıştırıcı bir renk olan yeşil sindirime yardımcı olur ve odaklanmayı arttırır. Genelde son yıllarda restoranlarda, kafelerde yiyeceklerin sağlıklı olduğu mesajını vermek amaçlı dekorlarda sıklıkla yer verilir. Yeme isteğini arttıran bir renk değildir. Fakat rahatlık ve huzur verir.

Mavi

İşte karşınızda kahramanımız! Birçok kişinin favori rengi olan mavinin rahatlatıcı bir etkisi olduğu aşikar. Fakat yemek konusunda pek popüler değildir. İştah baskılayıcıdır. Eğer daha az yemek istiyorsanız mavi renk tabaklarda yemeyi tercih edebilirsiniz.

Yani, siz siz olun kırmızı, sarı, turuncu tabaklardan ve dekorlardan uzak durun. Özellikle mutfakta! Mavi ve yeşil tonları tabaklar ve dekorlarla iştah baskılamaya devam!

 

Dyt. Seba Sarıtepe

 

 
Toplam blog
: 11
: 160
Kayıt tarihi
: 25.05.17
 
 

Uzman Diyetisyen. 1992 doğumlu. 2015 yılında Bilgi Üniversitesinden mezun oldu. İngiltere'de Ches..