Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Mimarlık
 

Renkler ve insanlar...

Son yıllarda dekorasyonda etkili olan minimalizm akımı fazla abartıldığında mekâna soluk bir hava veriyor. İlle de bu renkleri kullanacağım diyorsanız, krem, bej, ekru ve fildişi gibi soft renklerin dekorasyonda yaratabileceği tekdüzeliği kırarak canlı mekânlar yaratabilirsiniz. İşte yolları....
Açık renkler kullanıldıkları mekânı her zaman olduğundan çok daha büyük ve ferah gösterir. Bu nedenle soft renklerin tercih edilmesi gerektiğini hemen hemen herkes bilir. Ancak bu bir renk skalası avantajlı olduğu kadar dezavantaja da dönüşebilir. Çünkü birbirine yakın özellikler gösteren bu renkler bir arada kullanıldıklarında mekânı monoton ve sıkıcı bir hale getirebilir.
Özellikle modern mobilya ve aksesuarlarla tasarlanan mekânlarda ağırlıklı olarak açık renkler tercih edilir. Ancak tüm mekânların duvarlarında aynı ton kullanmak monotonluk yaratır. Bunu engellemenin en iyi yolu, en az bir duvarı farklı bir renge boyamak ya da duvar kağıdıyla kaplamaktır.
Duvarlara yatay bir hat çekerek ikiye ayırdıktan sonra aynı rengin iki farklı tonunu bu hattın altına ve üstüne gelecek şekilde uygulamayı deneyin. Açık renk hat üst bölümde kullanıldığında tavanlar daha yüksek gözükecektir.
Doğal renklerin kullanıldığı mekânlarda elektrik düğmeleri ve prizler daha fazla dikkat çeker. Tercihiniz bu renklerden yana ise plastik elektrik düğmelerini ya da prizleri, krom metal ya da ahşap olanlarla değiştirebilirsiniz. Yalnızca tek duvarın farklı bir yüzey dokusuyla kaplanması da monotonluk tehlikesini kırabilir. Örneğin retro desenli bir duvar kağıdı, yaşam alanına üç boyutlubir görünüm kazandıracaktır. Rustik bir görünüm elde etmek için ise renkli seramikler kullanılabilir.
Açık renklerin kullanıldığı bir mekânda mobilya seçimi de çok daha büyük bir önem kazanır. Öncelikle nasıl bir atmosfer yaratmak istediğinize karar vermelisiniz. Şık ve seçkin bir ortam için kanepenizin ayak ve kolları yuvarlak hatlı olmalı; daha modern bir görünüm için ise net ve düz hatlı mobilyalar seçilmeli.
Soft renklerin tercih edildiği bir ortamda yere kadar uzayan bembeyaz perdeler biraz kirlendiğinde hemen dikkat çekerler. Bunu önlemek için perdelerin yerle temas eden bölümlerine daha koyu renk bir kumaştan bordür diktirin.
Giriş holünde yeni evin geneliyle uyumlu ama bir o kadar da pratik bir yer malzemesi tercih etmek akıllıca olacaktır. Laminat parke, kumlu ya da taş karolar, taş ya da ahşap görünümlü amtico gibi çağdaş malzemeler bu tür ortamlar için ideal.
Giriş holünü açık renklerin yaratacağı monotonluktan kurtarmak için çeşitli fotoğraflar kullanılabilir. Ahşap çerçeveler içinde sergilenen aile fotoğrafları mekana farklı bir karakter kazandırır.
Eğer ailenin günlük yaşantısı çoğunlukla salonda geçiyorsa zeminde kullanılacak değişik malzemelerle mekânı bölümlere ayırabilirsiniz. Örneğin yemek bölümünde renkli bir kilim, şöminenin önünde ise açık renklerde bir post yardımıyla tek bir mekânda farklı duygular yaratılabilir.
Açık renklerin hakim olduğu mekânlarda kontrastı vurgulamak için koyu renk ahşap mobilyalar kullanılması daha etkili olur. Mobilyaları koyu tonlarda cilalamak da aynı etkiyi yaratacaktır.
Zeminde açık renk bir halı kullanmak istiyorsanız mutlaka lekeleri saklayacak bir desen seçin. Kırçıllı ya da kendinden desenli modeller kullanım açısın uzun ömürlü olacaktır.
Açık renk halıların zamanla kenarlarında koyu renk izler oluşur. Bu is lekelerini önlemek için halının kenarlarını kir tutmayan bir kumaşla kaplayın.
Zemini tamamen halıyla kaplamaya karar verdiyseniz, dış kapı önü ya da mutfak kapısı önü gibi kiri doğrudan içeri taşıyacak bölgelerde aynı halıya ait paspaslar yaptırmayı unutmayın.
Evin en sık kullanılan alanları için halı seçerken mutlaka temizlenmeye uygun olanları seçin.
Halılarda doğal renklerin kendi içindeki ton çeşitliliği, kullanacağınız mekânda çok farklı sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle halınızı satın almadan önce mekânınızda mutlaka bir kez deneyin. Doğal ve yapay ışık altında halının mekânla uyum içerisinde olmasına özen gösterin.
Yüksek tavanlı mekânlarda açık renklerde boyanmış duvarlar yaşam alanını monotonlaştırabilir. Orijinal desenlere yakın kartonpiyer replikalar kullanmayı deneyin. Çiçek desenli göbekler açık renklere boyanmak kaydıyla ortamı şıklaştırabilir.
Açık renklerin kullanıldığı mekânda çocuklarla ve hayvanlarla birlikte sorunsuz yaşamak istiyorsanız kanepe ve koltuklar için koyu tonlarda bir throw ya da yıkanabilir kılıflar tercih edin. Doğal renklerin yarattığı monotonluğu kırmanın bir başka yolu da aksesuarlarda daha canlı renkler kullanmaktır. Örneğin aydınlatma, çerçeve, vazo, yastık gibi aksesuarlar tek bir rengin farklı tonlarında seçilerek mekana hareket kazandırabilir.

 
Toplam blog
: 8
: 2126
Kayıt tarihi
: 14.08.08
 
 

Mimarlık 2008 mezunuyum, renkler dekorasyon, moda, yeni trendler, insan psikolojisi ve dekorasyonl..