Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
1820
 

Renklere göre beslenelim

Renklere göre beslenelim
 

Uzun yaşam süresi ve kilo sorunu olmayan insanlar en sık Çin ve Japonya’da buluyorlar. Yemek kültürleri farklı ve çoğu kişi için tatsız, tuzsuz bulunabilse de, uzun ve sağlıklı ömür yaşamalarında en büyük etkenin beslenme şekilleri olduğu şüphe götürmüyor.

Çinliler 3000 yıl öncesinde kısa sürede pişirilmiş sebzenin, az miktardaki etin ve en aza indirilmiş yağın beslenmenin temel kuralı olduğunu biliyorlardı. Klasik olarak önem verdiğimiz vitamin ve protein alınımın gerekliliğinden çok yiyeceklerin duyumsal etkisi ve her bir yiyeceğin yaptığı ortak etkinin önemli olduğuna inanıyorlardı.

Çinlilerin sofralarında yiyeceklerin tatlarına göre acı-ekşi-tatlı-tuzlu ve baharatlı olarak ayırırken, başka bir özellikte yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve beyaz gibi bütün renklerin bir arada bulunmasıdır. Besinlerin renklerine göre seçilmesi tümüyle bilimsel doğrulara dayanmaktadır. Besinlerin renklerine göre etkileri batılı bilim adamlarınca da araştırılmış ve vurgulanmıştır. Örneğin özellikle kırmızı rengi baskın olan bitkilerde bulunan ‘Likopen ‘ maddesi önemli antioksidan etkili bir maddedir. Yine sarı ve koyu yeşil renkli besinlerin çoğunda bulunan karotenoidler de önemli antioksidan etki gösterirler.

Renklerine göre besinlerin etkilerini sıralarsak

Kırmızı(Vücudu Temizleyici Etki):

Domates, karpuz, ahududu, yaban mersini, kayısı, kan portakalı, pancar, şalgam, kiraz ve üzüm bu grupta sayılır. Özellikle içerdikleri likopen maddesi ile bağışıklık sistemini güçlendirici ve kanser, özellikle de prostat kanserini önleyici etkisi vardır. Dolaşım sistemi ve safra fonksiyonlarını düzenleyici etkisi vardır.

Mor ve Mavi( Vücut suyu ayarlama)

Böğürtlen, siyah erik, kara lahana, patlıcan, kuru siyah erik, kuru siyah üzüm, patlıcan bu grupta sayılır. İçerdikleri Fenolik bileşikler ile serbest radikallerin engellenmesinde önemli bir rol oynarlar, dolayısıyla güçlü antioksidan etki gösterirler. Bellek koruyucu, damar sertliğini önleyici ve idrar söktürücü etkileri vardır.

Yeşil ( Zehir arıtıcı etki)

Ispanak, kabak, yeşil lahana, kuşkonmaz, pırasa, yeşil elma, yeşil üzüm Brokoli, lahana, enginar, Brüksel lahanası, salatalık ve kivi gibi besinler yer alır. İçerdikleri flavanoidler sayesinde kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyor. Toksin arındırıcı ve karaciğer salgılarını artırıcı özellikleri ile karaciğeri yoran durumlarda oldukça yararlıdırlar.

Sarı ve Turuncu ( Enerji ve sağlıklı gözler)

Portakal, mandalina, greyfurt, Kayısı, kavun, havuç, mango, balkabağı. şeftali, kavun ve mısır gibi yiyecekler bu gruptadır. Özellikle içerdikleri betakaroten ve lutein maddeleri ile ciddi antioksidan etkileri vardır. Sağlıklı gözler için vazgeçilmezlerdir ve özellikle mısır ve muz gibi besinler önemli enerji kaynağıdır.

Beyaz ( Bağışıklık güçlendirici)

Pırasa, turp, sarımsak, mantar, soğan, kereviz, armut, karnabahar, lahana, mantar,patates ve pirinç bu gruptadır. İçerdikleri flavanoidlerle bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır. Özellikle beyaz turp, pirinç ve kuşkonmaz terlemeyi sağlayarak vücudun fazla suyunun atılmasına yardımcı olur.

Renklerin bu özellikleri hakkında bilgilendikten sonra, rengarenk bir salata olmadan ve sebze yemeği eksik olmadan yemeğe oturmayacağınızı düşünüyorum. Antioksidan amaçlı bir sürü pahalı ilaçlar satılıyor, oysaki tüm antioksidanlar pazarlarda ve manavlarda bulunuyor. İyi alışverişler ve afiyet olsun, sevgilerimle

Kaynaklar

http://www.diyetce.com/diyete_baslarken/diyetinizin_rengi1.html
http://www.drpozitif.com/diyet.aspx?Sayfa=42
http://www.geocities.com/Wellesley/garden/2694/renk.htm

http://www.in.gov/inshape/images/trax/nutrition_fruit_header.jpg

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhabalar, yazınıza bir ilave yapmak istiyorum. Besinlere rengini veren maddeler çok güçlü antioksidan özelliktedir. bİR GÜNDE 5 Değişik renkte sebze veya meyve yenirse vücut için gerekli tüm antioksidan çeşitleri dengeli alınmış olur. teşekkürler

Aysen Arıcan Öz Diyetisyen 
 15.10.2007 12:45
Cevap :
Katkınız için teşekkürler:) sevgilerimle  15.10.2007 21:38
 

ben sarı lacivert beslencem bundan sonaaaaa. bu yazıdan bunu çıkarabilen tek kişi olabilme kapasitemden gurur duyuyorum. İyi bayramlar ablacııımmmm. Bu arada ben çin yemeklerine bayılırım. Etin ve sebzenin az pişmişini severim. Tuz sevmem.

karga 
 11.10.2007 9:16
Cevap :
Afiyet olsun sana, sağlıklı beslenmeyi biliyorsun, mutlu bayramlar, sevgilerimle  11.10.2007 22:47
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 196
Toplam yorum
: 1020
Toplam mesaj
: 110
Ort. okunma sayısı
: 6251
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster