Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Renklerin psikolojik etkileri

Renklerin psikolojik etkileri
 

Son Çalışmalarımdan


RENKLERİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Rönasans’tan itibaren insanlar renklerin bıraktığı etkileri öğrenmeye çalışmışlar. Bu konu özellikle empresyonizm başlangıcından itibaren iyice aydınlığa çıkmış, bazı sanatçılar renklerin verdiği etkiyi temel alarak çalışmalar yapmışlar. En çok da Wassily Kandinsky bu konu üzerinde durmuş, günümüzde hala geçerli olan birçok bilgiyi su yüzüne çıkarmış. Bunları buluncaya kadar pek çok deneyler ve anketler yapmışlar.

Renklerin etkisini bilirsek, odayı ne renge boyayacağımıza ya da giyeceğimizin rengine karar vermenin daha kolay olacağını düşünüyorum. Sadece bu değil bazen dikkat çekmek isteyen bir renge ihtiyaç duyarız bazen de dinlenmek isteriz…

SARI

En parlak renktir. Üzerimize ve yanlara doğru merkezden kaçan dağılma özelliğine sahiptir. O yüzden saldırgan bir yapı gösterir. Etkiyi azaltmak veya çoğaltmak zor değildir. Örneğin form renk için önemlidir. En etkili olduğu form ise üçgendir. Üçgenin sivri oluşu sarının içten dışa hareketine yardımcı olur. Başka bir renkle karıştırmakta bu etkiyi değiştirir. Beyaz, mavi, siyah gibi renkler etkiyi azalttığı halde kırmızı çoğaltır.

Adeta dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Taksilerin rengi bu yüzden bütün dünyada sarıdır. Sonbaharın da baskın renkleri sarı ve sarı-turuncu, duygularımızı yakalayan, güçlü bir çekiciliğe sahiptir. İncelik, pratiklik ve Neşeyi anlatır. Sosyalleşmeyi ve dayanışmayı yansıtan anlamları vardır.

MAVİ

Mavi sarının tam tersi içine çekici bir etki yapar. Başka bir deyişle merkeze doğru bir hareket yaratır. Derinlik ve boşluk etkisi verir. Bu yüzden en etkili olduğu form dairedir. Siyah katıldıkça etki artar.

Dünyanın hâkim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Sınırsızlığı, sonsuzluğu ve huzuru temsil eder. Sakinleştirici bir etkisi vardır bu özelliğinden dolayıdır ki nazar boncukları mavidir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığını söylerler, batıda ise intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Mavi boyalı okul ve kreşlerde çocukların daha sakin oldukları saptanmıştır. Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan renk mavidir.

KIRMIZI

Enerjik bir renktir. Ne merkeze doğru ne de ışınsal bir hareketi olmadığı halde kendi içinde hareketlidir. Adeta kaynar. Uzunca bir zaman kırmızıya bakarsak gözlerimiz yorulur ve titreşimler oluşur. Kırmızı mavi ve sarıya göre daha çok tona sahiptir. Kırmızıda sarı oranı çoğaldıkça merkezden kaçma oranı artar. Mavi oranı arttıkça da merkeze doğru hareket artar.

En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı, özellikle de koyu bir arka fonla birlikte kullanıldığında öyle şiddetlidir ki, bir görüntüde yer alan küçücük kırmızı bir leke bile görüntünün her yerini etkiler. Kırmızı mutluluğu, azmi, kararlılığı ve sebatı temsil eder. Kan dolaşımını hızlandırır, iştahı açar, canlılığı artırır. Gıda firmalarının tercih ettiği renktir.

MOR

Eskide beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih, yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Bunun sebebi olarak da mor boyanın zor bulunan ve pahalı olması yüzünden e halkın mor renkli kumaşları bulamayışı gösterilir.

Nekrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.

Asalet, yakınlık ve güzelliğe de işaret eder.

YEŞİL

Sarı ile mavinin karışımı olan yeşil dinlendirici bir renktir. Çünkü sarıdaki dışsal hareket ile mavideki içe çeken hareket birbirlerini natüre ederler ve hareketsiz bir düzlem oluştururlar. Bu hareketsizlik, insan yorgunken iyi geldiği halde yorgunluğu geçince sıkıcı gelmeye başlar.

Yeşili doğada sevsek de resim yaparken kullandığımızda monoton bir hal alır. Yeşil yaratıcılığı körükler, iştah açar bu yüzden büyük lokantalar mutfaklarında yeşili tercih ederler. Ayrıca güven verir, bankaların logoları için yeşili tercih etmeleri bu yüzdendir. Rahatlatıcı özelliği için de oturma odaları, hastaneler için seçilen renklerin başında gelir. Kalbimizin bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu varsayılır. Yeşil rengin mide rahatsızlığını bir miktar azalttığı saptanmıştır. Sessizliği anlatır.

LACİVERT
Kozmik renk olarak kabul edilir; sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında laciverdi kullanır. Lacivert giyen kişiler kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır.

PEMBE

Uyum neşe, şirinliğin ve sevginin simgesidir. Rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir. Bu yüzden bazı büyük mağazalar tezgâhtarlarına pembe üniforma giydirir ki, müşteriler kendilerini rahat hissetsin diye. Pembe aynı zamanda çocuk rengidir.
KAHVERENGİ

Gerçekçiliğin, plan ve sistemin rengidir. Kansas Üniversitesi’nde bir sergide, duvarların rengi değiştirilebilir hale getirilmiş. Fonda beyaz kullanıldığında insanlar sergide yavaş hareket etmiş. Fon kahverengiye döndüğünde ise insanlar müzede daha çok yeri daha az zamanda gezmişler. Kahverengi insanı hızlandırır. Bu yüzden fastfoodlar iç mekanda kahverengi kullanır. Kahverengi toprak rengidir. Kıyafetlerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmezler. İş görüşmesi yapmaya giderken kahverengi giyilmemesi gerektiği söylenir. Giyilse bile mavi ya da yeşil bir aksesuarla kahverenginin olumsuz etkisi gizlenebilir.

SİYAH

Boşluk, hiçliktir. Siyah renkli bir formun etrafında içe doğru dikey bir sonsuz boşluk var gibi hissetmemizi sağlar. Kırmızıya katıldığında mat, yüzeysel, sıkıcı bir etki yaratır. Eğer oranı iyi ayarlanabilirse güzel bir bordo tonu elde edilebilir. Gücü ve tutkuyu temsil eder. Bizde ve batıda matemi ve hüznü temsil ederken Japonya’da mutluluğu simgeler. Bazen rengin toplumdaki değerlere göre temsil ettiği duygular farklılık gösterebiliyor. Gücü ve tutkuyu temsil eder. Siyah hataları göstermediği için özellikle kendine güvenmeyenlerin tercih ettiği renktir. Resim yaparken siyah fonda kullanılırsa karamsarlığı anımsatır.Dikkat toplamamıza yardımcı olur. Einstein çalışırken siyah perdeli ve gün ışığı almayan odaları seçerdi.

Bazen de renklerin olumsuz etkilerini önlemek te gerekebilir. O zaman da kontrast renklerden faydalanırız. Örneğin yeşil fazla durgunluk veriyorsa bir parça kırmızı ile bu olumsuz etki yok olur. Ya da kahverengi bir elbisenin olumsuz etkisini mavi ya da yeşil bir fular veya gömlekle telafi edebiliriz.

Renksiz kalmayınız

 
Toplam blog
: 5
: 12599
Kayıt tarihi
: 18.12.07
 
 

1949 Isparta’da doğdu, Antalya’da büyüdü. Eğitim: 2000 -İşletme Fakültesi’ni bitirdi. ..