Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '10

 
Kategori
Sinema
 

Repomen

Repomen
 

imdb


Film bir disütopya. Bir bilimkurgu. Bir aksiyon filmi.

En önemli yeri:

Bitişin 2 öncesinde 1 plan var ki bir meta-hümanist plan olarak, sinema tarihine şimdiden geçti bile:

Kadınla erkek birbirini doğrar ama cinayet anlamında değil, ameliyat anlamında. Her ikisinin de, borçla aldıkları ve kayıttan düşülmesi gereken, nakil aldıkları organlarına, cildi yararak birer birer ulaşırlar ve kayıttan düşerler.

Göreli olarak oldukça uzun bir plandı. Tek başına bile bir anlamı vardı. Tıpkı episodik bir modern dans planı gibi: Kadınla erkek, ölümle yaşam arasında birlikte raksederler.

Geri kalanında film, epeyi başarısızlık içeriyor: Müzik, oyuncular ve oyunculuk, disütopya atmosferi yaratamama, salt beyaz planda birkaç ayrıntıyı siyah bırakma yanlışlığı (ki o zaman bu bir ‘ilk böylesi plan’ olurdu), çok fazla Yanki klişesi içermesi ki son zamanlarda Holywood filmleri bundan özellikle kaçınıyor oysa ki.

Filmin ana teması olan organ karaborsası, filmin yapım yılı olan 2010’da, zaten global bir pazar durumunda. Ancak acaip olan şu ki her ülkede 1.000 dolar için cinayet işleyecek insan çok iken, tüm organlarıyla öldürülecek sağlıklı bir insanı öldürmeye, henüz mafya bile başlamadı ki o mafya 10 dolar için adam öldürtüyor.

Bir insanın 2010 rayiçleriyle, tümüyle sağlıklı organlarla, 1 milyon dolar ettiğini biliyor muydunuz? Ve ölümsüzlüğün mümkün olduğunu ve henüz fiyatının konmadığını... (Beden nakli amelişatı 2 milyon dolar ama uygun yedek bir bedenin fiyatı henüz konmadı ama bu durumda 3 milyon dolardan fazla etmesi gerekli.)

Bir bilimkurgu eser (film veya roman), eğer yayınlandığı yeranın bilimsel bilgilerinin gerisinde kalıyorsa, o bilimkurgu olamaz.

Ne olabilir?

Grotesk absürd olabilir, yani melokomik. Bu film de aşağı yukarı öyleydi. Asıl melokomikliği, melokomikliği olabileceğinin hiçbir biçinde ayırsanmaması.

(Bunu bilerek yaparlar mıydı? Hiç sanmıyorum. Ne de olsa, film sanayisi para içindir. Böyle bir çaba da para kazanamaz, en azından henüz kazanamaz.)

1 film 200 kişiyle yapıldığı için, filmlerdeki o absürd ve çok güldüren süreksizlik hatalarını kimsenin ortaya çıkaramaması gibi, bu gerçeğin de filmde yer almadığını açığa çıkaracak biri olmamış.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..