Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '07

 
Kategori
Borsa
 

Resesyon sıkıntısı

Şubat ayı sonlarında FED eski başkanının abd ekonomisi için resesyon öngörüleri üzerine tüm dünya borsalarında yaşanan hızlı düşüşler şimdilerde tekrar toparlanma çabalarını devam ettiriyor.

Başta dow jones endeksinin 12.795 seviyesinden (Tarihi zirve) başlayan düşüşü özellikle 27 şubat 2007 tarihindeki 543 puanlık aşağı yönlü marj (gün içi gördüğü en yüksek seviye 12.629 ve en düşük seviye 12.086 kapanış 12.216) dow jones'un pekte yaptığı bir hareket tarzı değildi. Yani dow jones'daki büyük fonların yangından mal kaçırırcasına bu kadar büyük satışlar yapmasının sebebi acaba sadece fed eski başkanı Grennspan'in yaptığı öngörü müydü; yoksa gerçekten de abd ekonomisi ciddi sıkıntılar mı barındırıyordu?

Son bir aydır abd'den gelen ekonomik verilerin bir kısmı tekrar iyimserliğe yol açtı ve sanki bir ay önce o büyük satışları yapan fonlar alıma geçtiler de piyasada bu yüzden borsalar yükseliyor diye bir kanı görüyorum. Dikkat ederseniz imkb'nin son günlerdeki bu denli yükselişini avrupa borsaları teyid etmiyor. Çünkü dünya üzerinde ekonomik göstergelerinin en önemli merkezi abd hala ciddi sıkıntılar barındırıyor ve bu yüzden avrupa bu duruma imkb kadar iyimser yaklaşmıyor.

İmkb'nin mart ayı sonlarında ve nisan ayındaki bu güçlü yapısının nedenini sorgulayacak olursak; ben bunu 2006 aralık ve 2007 ocak aylarında ülkeye giren sıcak paradan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bu dönemde imkb'de yabancılar tarafından çok ciddi oranlarda alımlar gerçekleşti ve dolayısıyla imkb'deki yabancı yatırımcı biranda yatırımlarından feragat etmeyi göze alamadı; çünkü zaten ürkek olan yerli yatırımcı satışlarını fütursuzca yapıyor. Buna yabancı yatırımcı da kalkışırsa imkb'nin hali nice olurdu? Bir çok büyük fonlar ellerindeki mallarını satamadan endeks çok büyük kayıplar verecekti ve toparlanması çok daha güç olacaktı. Bunun yerine mecburen yerli yatırımcı tarafından yapılan bu satışları yabancı yatırımcılar bir anlamda mecburiyetten pasif yönden alımlarla hisse senetlerininde fiyatlarını yükseltmeden alımlarına devam ettiler ve buna bir de şu imajı verdiler: biz cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir risk olarak görmüyoruz.... ve herkesi oyuna davet ettiler. Sonuç ortada.

Oysa fed başkanı Bernanke resesyon haberlerinin sıcak gündem olduğu dönemdeki iyimser söylemlerini ilerleyen zamanlarda tavır değiştirerek başta enflasyon kaygısı içerikli açıklamalar yaptığını unutmamak gerek. Neticede ülkede enflasyon kaygısı varsa yapılması uygun olan üretim -tüketim arz-talep dengesizliğini faizleri yüksek tutarak tüketimin kısılması hedeflenerek enflasyon kontrol altına alınabilir. Bu durumda faizlerin düşmesini borsaların çıkmasını beklemek biraz hayalcilikle iştigal eder. Dolayısıyla bu doğrultuda imkb nin bu son zaman dilimindeki yükseliş ivmesinin devam etmeyeceğini söylemek çok da anlamsız olmayacak.

 
Toplam blog
: 2
: 362
Kayıt tarihi
: 07.04.07
 
 

1975 doğumluyum. Borsa ile ilgili bilgilerimi ve bilgilerinizi paylaşabilmek adına burdayım...