Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '17

 
Kategori
Kitap
 

Reshad Mecid'den Delicesine ve Xeyal Rza'dan Aşkolsun

Reshad Mecid'den Delicesine ve Xeyal Rza'dan Aşkolsun
 

RESHAD MECİD'İN DELİCESİNE (DENEMELER) ve XEYAL RZA'NIN AŞKOLSUN (ŞİİR) KİTAPLARININ TANITIMI TÜRK TARİH KURUMU SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.


İLESAM’DA BİR KEZ DAHA AZERBAYCAN RÜZGÂRI ESTİ…
(13.05.2017)

RESHAD MECİD'İN DELİCESİNE (DENEMELER) ve XEYAL RZA'NIN AŞKOLSUN (ŞİİR) KİTAPLARININ TANITIMI TÜRK TARİH KURUMU SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

İLESAM ve Azerbaycan Yazıcılar Birliği arasında yapılan protokol gereği  “Mahnıdan Şarkıya” projesinin bir başka bölümünü oluşturan; her iki ülkenin iki eserinin karşılıklı olarak edebiyat dünyasına kazandırılması noktasında İLESAM aracılığıyla yayımlanan Reshad Mecid'in Delicesine (Denemeler) ve Xeyal Rza'nın Aşkolsun (Şiir)  adlı kitaplarının tanıtımı Türk Tarih Kurumu Salonu’nda gerçekleştirildi.

İLESAM Yönetim Kurulu üyelerinden Durak Turan Düz’ün yaptığı açılış konuşması ile başlayan program İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın günün anlam ve önemine dair cümleleriyle devam etti.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız “Azerbaycan ile aramızda dostluk, kardeşlik, gönül köprüsü var.  İLESAM ile Azerbaycan Yazıcılar Birliği arasındaki işbirliği anlaşmamıza istinaden Reshad Mecid'in Delicesine (Denemeler) ve Xeyal Rza’nın Aşkolsun (Şiir) isimli kitaplarının tanıtımı için buradayız. Mecid’in özgür, aydın gazeteci kimliğini, dostluğunu; Rza’nın yüreğini, ne kadar ileri görüşlü ve yeni projelere açık bir insan olduğunu gördüm. Her iki dost da yahşi insan.” diyerek kitaplar hakkındaki konuşmalarını yapmak üzere Prof. Dr. Nurullah Çetin’i ve Doç. Dr. Ayfer Yılmaz’ı davet etti.

Reshad Mecid'in kitabına verdiği Delicesine isminin kendisini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Nurettin Çetin “Mecid, aydın ve özgür bir gazeteci kimliğine sahip. Aydın namusunu korumak için herhangi bir yere bağlı olmayacaksınız. Bağlı olduğunuz takdirde namuslu değil bağımlı bir aydın olursunuz. Mecid’in Azerbaycan da olduğu gibi Türkiye’deki olayları da yakından takip ettiği, bilgisi, kültürü, donanımı kitaptaki metinlerden anlaşılıyor. O bilmekle kalmıyor, çözümler de öneriyor. Metinlerin bizler tarafından da anlaşılacağını biliyor ve Reshad Mecid’in sahih, doğru cümlelerle yoluna devam edeceğini görüyorum. Bizlerin tek millet ruhuyla çalışmamız; edebiyatta, kültürde, sanatta, ilimde, vb. alanlarda birlikte yürümemiz gerek. Reshad Mecid’i kutluyor ve ‘delicesine’ üretmeye devam etsin, diyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Xeyal Rza'nın Aşkolsun adını taşıyan eseri hakkındaki görüşlerini dile getiren Doç. Dr. Ayfer Yılmaz “Azerbaycan yazarlarının/şairlerinin kitaplarının burada basılmasını önemsiyorum. Şairi harekete geçiren duygu ve düşüncelerdir. Kitapta 45 şiir var. Şair, aşkın türlü hallerinden bahsediyor. Rza’nın şiirlerinde umut, özleyiş, hasret var. Aşk, sanatçıdaki hisleri harekete geçiren bir duygudur. Sevilen şeyi arzu ettiren şeydir aşk. Sevdiğinin zarar görmemesini istemektir aşk. Şair, Aşkolsun isimli kitabında bir millete duyulan aşkı  dile getirdiği gibi aşkın Allah’a olan yönünü de ele alarak bu duygunun yürek yangınına dönüşüşünü de anlatıyor. Bu genç şair kardeşimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Mehmet Nuri Parmaksız Xeyal Rza'nın Aşkolsun isimli kitabı için beş-altı sayfalık bir önsöz yazdığını ve Rza’yı ‘Aşka Meftun, Aşkı Nefes Bilen Umudun Şairi’ olarak tanımladığını ifade ederek Reshad Mecid'i ve Xeyal Rza’yı davet etti.

Reshad Mecid“Kim derdi ki bir gün Türkiye’de kitaplarımız çıkacak. Bizim hakkımızda sözler söylenecek. Kitabımda hem yazar hem gazeteci olarak yazdığım yazılar var. Hocalı Katliamı’nı anlatan yazılar var. Gurur duyduğumuz yazılar var. Benim ‘delicesine’ bir aşkım var Türkiye’ye. Burada dostlar kazandım. Kitabıma İrfan Çiftçi önsöz yazdı. Geçen sene Anar ve Pervin hakkında burada gerçekleştirilen programla çok mutlu olduk. Dünyanın en güzel duygusu kendi öz kitabını elinde tutmak. Bu bambaşka bir lezzet. Türkiye’ye her geldiğimde daha çok vuruluyor ve daha çok seviyorum. Türkiye’nin çok güçlü olmasını istiyorum.” dedi.

Herkesi Anar Bey’in adıyla selamlayarak sözlerine başlayan Xeyal Rza “İLESAM ve Azerbaycan iki yıldır faaliyetlerini yürütmektedir. Bundan sonra da büyümeye devam edecektir. Birlikte organize ettiğimiz Mahnıdan-Şarkıya büyük ses getirdi. Kâğıt Kabir filmi ilgi gördü. Şairler Günü’nde de İLESAM’ın iştirakleri, katkıları var.4-9 Haziran tarihleri arasında Şairler Günü’nü beraberce kutlayacağız. Mecid’in dediği gibi bir şairin öz kitabını elinde tutması kadar büyük bir haz olamaz. Güzel projelerle yol alıyoruz. Herkese ve İLESAM’a teşekkür ederim.” sözleriyle duygularını belirtti.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu “Xeyal Rza bayrağı şiirle dalgalandırıyor. Yayınlanan kitapların, dostlukların, anlaşmaların büyük önemi var. Biz kardeşiz. Allah bizi böyle yaratmış. Kendi çabalarımızla bu kardeşliği ülküdaşlığa, emektaşlığa, yoldaşlığa taşımamız gerek. Bazen kardeşler dost olmayabilir ama dostlar kardeştir.” diyerek duygularını ifade etti.

İmdat Avşar “İki güzel dostla anlamlı bir şey için Ankara’da buluştuk. Genç nesli takip ediyorum. Xeyal Rza’yı değerlendiriyorum. Rza’nın çok güçlü bir şiir damarı var. Aşkla işlediği gönül dertleri ve milli duygular ile dile getirdiği şiirleri var. Reshad Mecit çok yönlü bir insan.  Yaratıcı, edebiyatçı, gazeteci, şair. Bana onu sorsalardı tek kelime ile ‘dost’ diye tanıtırdım ‘iş bitiren dost’. Onun edebiyata dair düşünceleri önemli. Farklı değerlendirmeleriyle yol gösteren bir aydınımız.” şeklinde konuştu.

Nail Tan “İLESAM çok önemli birhizmet veriyor.Yazarın, çizerin bir araya getirilmesi önemlidir. Birbirimizin duygu düşüncelerinden faydalanıyoruz. Önümüzdeki günlerde Hayrettin İvgin ile birlikte görevlendirildiğimiz, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü’nü de ilgilendiren bir konu hakkında çalışmalara başlayacağız.” dedi.

Program, Hayati İnanç, Muhammed Rıza Goçi, Seyran Sehavet, Mehmet Özkaya, Riyaz Demirci ve İlhama Gasimli’nin günün anlam/önemi hakkındaki görüşlerini belirtmelerinin yanı sıra Reshad Mecid / Xeyal Rza ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatmalarıyla devam etti.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, son söz hakkını Mecid ve Rza’ya verdi. Program,  Rza’nın “Bozkurt” isimli şiirini seslendirmesinin ardından eserlerin imzalanması, katılımcılar ile söyleşiler ardından sona erdi.

Sadece Türkiye’nin dört bir yanında değil uluslararası platformda da kültüre ve sanata dair projeleriyle sesini duyuran, gün geçtikçe başarılarına başarı katan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği 13 Mayıs 2017 tarihine yüklediği anlamla tarihe iz bırakırken konukların anılarına da güzel bir gün kattı.

HABER METNİ veFOTOĞRAF: Sibel Unur Özdemir

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..