Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '09

 
Kategori
Resim
 

Resim yapma tutkusu olanlara...

Resim yapma tutkusu olanlara...
 

Resim yapmak istedikleri halde eğitim olanağı bulamayanlar üzülmesinler. Onlar yetenekleri sayesinde kolaylıkla bu sorunun üstesinden gelebilirler. Yeter ki kendi duygularını iyi analiz edebilmiş olsunlar.

Eğer bir insan, sık sık resim yapmaya başlayamadığından yakınıyor, hatta bu nedenle kendini suçlu hissediyorsa, ona önemli bir müjdem var. O kişide doğuştan gelen bir resim yapma yetenaği vardır. Çünkü doğuştan gelen yetenek, eylemle dışa vurulmamışsa kişiyi rahatsız eder. Bu rahatsızlık ileri yıllarda bunalımlara kadar gidebilir.

Sanat, denenmişlerin tekrarı olmadığından, aksine yeni bir yaratı olduğundan, başkasından öğrenilen bir şey değildir. Örneğin: Resim öğretmeni teknikleri ve yöntemleri öğretir, sanat ise kişiye özgü bir yaratı olduğu için onu resmi yapan kişi gerçekleştirir. Daha açık bir ifade ile: Sanat öğretilmez, sanatın oluşmasına olanak hazırlanır. Hocanın etkisi çok olmasına karşın, gerçek yaratıcılık resmi yapan kişiye aittir. Bu nedenlerle gerekli malzemelerin nasıl kullanılacağını basitçe öğrenen bir kişi kendi kendine çalışarak resim yapabilir. Bu şekilde eğitim almadan ressam olan çok kişi vardır. Bunların bir kısmı dışa kapalı çalışıp, kendilerine özgü ilginç eserler oluştururlar. Onlara "naif" sanatçılar diyoruz .

Çevre koşulları nedeniyle eğitim alma olanağı bulamayanlar, kendi öz varlıklarına dönerek, kendilerini dışa vuran, anlatan çalışmalar yaparlar. Bu özgün çalışmalar, kararlı, çesur bir iradenin yansıması olduğu sürece, kişiyi başarıya ulaştıracaktır. Başarılar dilerim.

Not: Sanat öğretiminde hocayı dışlayıcı bir yaklaşım içinde değilim. Sadece hoca bulamayanlara önerilerde bulunmak istedim. İyi bir hoca ile sanatçının kendini bulması daha çabuk olacak; Teknik konularda ise yılların deneyiminden yararlanma olanağı sağlanacaktır.

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..