Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Resim zemin sanat

Resim yapma işlemi her şeyden önce bir zemin üzerine bir duygusal bir düşüncenin aktarılması işidir. İlk etapta karşınızda duran beyaz tuvalle iyi bir ilişki içerisinde olmanız gerekir. Öyle bir düşünce vardır ki tuvale resim yapmak adeta resim yapmanın en önemli kısmı gibi görünür bizlere halbuki, pek çok farklı malzeme kullanarak da çalışmalar yapabilirsiniz.Bunların başında resim defterleri gelir.

İnsanlarının sokakta resim yaptığı herkezin cebinde küçük bir resim defteri olduğunu düşünmek ne kadar mutluluk verici olurdu.Resim yapmak bir uğraş haline geldikçe, yeni konular bulmak gerekir, yeni konular yeni plastik sorunlar demektir, yanınızda sürekli bir resim defteri taşırsanız resim yapmadaki ana sorunuzu çözmüş olursunuz.Çünkü bir şeyin aslını görmek onunla ilgili plastik sorunları da büyük ölçüde çözümleyip çeşitlemeler yapmanıza yardımcı olacaktır.Size bir başka önerim de tuvalden kurtulup duralit üzerine bir kat beyaz veya renk atıp çalışmanızdır.Çünkü tuval zamin olarak sağlam değildir.Arkasındaki boşluk elimizi tuval üzerinde dengelememizi engelemektedir. Ayrıca canvas dediğimiz malzeme kat kat boyayı emdikten sonra ancak resimsel tatlar vermeye başlamaktadır. Bu nedenle tuvale çalışmak aslında başlangıçta bizlere sıkıntı vermektedir.

Duralit üzerine çalıştığınızda zaman içerisinde kendinize olan güveninizin arttığına şahit olacaksınız.Duralit preslenmiş tahta demektir.üzerinde dokular yaratmaya daha müsait bu tahtalar resim yapaken zemin altına koyduğumuz tahtalar.Bunların tabiki düzgün zeminli olanını tercih etmeniz gerekir.

Dün ziyaret etme imkanı bulduğum bir sergide amatör bir ressamın çalışmalarını gördüm.Yeryer ciddi usatlık göstermiş bir bayanın çalışmalarıydı.Tabi ki sanata eğilimi olan hepimiz gibi ilgi duyduğu bir konudave resim bölümünde daha başarılı iş çıkarmıştı.Oysa resmin her yerinde aynı kararlılık ve dikkatle çalışmak çok önemlidir.İşte bu kararlılık ve istikrarı sağlamak için resim defteri ve vizörlere ihtiyacımız var.Özellikle tatil yerlere giderken bu basit malzemelerinizi almayı unutmayın.

Resim yaparken kullanaçağınız iyi bir zeminde mukavvadır.Aynı şekilde üzerine bir kat boya sürdüken sonra kalın bir mukavvayı kullanabilirsiniz.Mukavvayı daha çok öğrenme ve inceleme amaçlı yapacağınız çalışmalarda kulanın, ön çalışmalarda da veya tespit etmek istediğiniz bir görüntüyü aktarmak için de kullanabilirsiniz.Bazen beklentisizce yapacağınız işler son derece iyi çıkabilir.

Vizör bu mukkavadan keseceğiniz içi boşaltılmış kare veya diktörtgen bir kağıttır.

Resim yaparken eğer bir resmi hayal ederken arkasını da düşünüp hayal ederseniz.O zaman işleriniz daha 3 boyulu hale gelecektir.Çünkü insan zihni aslında tamamlama esasına göre hareket eder.Böyle düşünmek sizi mutlu edecek ve yatkınlğınız arttıracaktır.

Bu kısa ama son derece faydalı olduğunu düşündüğüm yazımı sonlandırırken.Yazdığım üç beş kelime dahi olsa beni yüreklendiren yorumlar aldım. Kendilerine çok teşekkür ederim.Yazdığınız yorumlar benim de sizleri tanımama fırsat yaratıyor.Yazılaımın ilgi çekmesi beni daha çok yazmaya teşvik ediyor.Bu nedenle alan genişletmeye ve ilgilendiğim diğer alanlarla da ilgili de aktarımlar yapacağımdan emin olabilirsiniz.Milliyet blogculara ve okurlarına teşekkürlerimle.

 
Toplam blog
: 7
: 2639
Kayıt tarihi
: 11.07.07
 
 

İstanbul 1973 doğumluyum. Gazetecilik ve Güzel Sanat Eğitimi alanında çift diplomaya sahibim. Sanat-..