Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '10

 
Kategori
Eğitim
 

Resimden al haberi

Resimden al haberi
 

İnsanlar arası ilişkilerde konuşma dilinden daha çok beden dili önemlidir. Beden dili bizim iç dünyamızın dışa yansımasıdır. Farkında olmadan yaptığımız mimik ve jestler çok şeyler anlatmaktadır ve konuşma dilinden daha inandırıcıdır. Yaşı küçük çocuklar duygu ve düşüncelerini, korkularını sözcüklerle tam olarak ifade edemezler. Küçük çocukların yaptığı resimler kişiliğinin duygusal yönünün bilinçaltındaki yansımalarıdır. Çocuğun bize kendisini yansıtması ve olaylar hakkındaki duygu ve düşüncelerini ifade etmesinde anlatım aracı olan resmin önemi büyüktür. Resimler çocukların düşüncelerinin yanı sıra arkadaşları ve yetişkinlerle olan sorunlarını yansıtır ve bu sorunları çözüş biçimleriyle ilgili ipuçları verirler.

Bu çalışmaların amacı resim yoluyla çocuğu tanımak, onun iç dünyası ve yakın çevresiyle olan ilişkileri hakkında bilgi edinmektir. Kuşkusuz çocuklardan sanatsal çalışmalar yapmalarını beklememeliyiz. Bizim için önemli olan oluşturdukları kompozisyon ve kullandıkları renkler ve boyama stilleridir. Çocuğun kağıdı kullanışı resimdeki kompozisyon ve kullanılan renkler, iç dünyasını yansıtmaktadır. Resimler aynı zamanda çocuklarının gelişiminin ve becerilerinin genel bir göstergesidir. İçe dönük ve özgüveni olmayan çocuk yer ve gök çizgisini kullanmaz. Çoğunlukla kağıdın çok küçük bir bölümüne cılız ve titrek çizgilerle resim yapar ve resmi yaparken de sık sık silgi kullanır. Zihinsel bakımdan kendini yetersiz gören çocuklar genelde insan başını gövdeye oranla daha büyük çizmektedirler. Konuşma ve dil sorunu olan çocuklar kalın çizgilerle büyük ağız resmi yapma yoluna giderler. Resimlerdeki oran da önemlidir. Onun için değerli olan kişilerin boyutlarını büyük yaparlar. Hatta sevdiği kişinin boyunu yanına yaptığı evden bile büyük resmeder. Boyarken en sevdiği renkleri kullanır ve aynı resim içinde bulunan diğer kişilerden veya nesnelerden daha özenli boyar.

Resimlerde kullandıkları renkler de önemlidir. Çocuklar mutlu olduklarında sarı, mutsuz olduklarında daha çok kahverengi rengini kullandıkları gözlemlenmiştir. Kırmızı rengini çok sık kullanan çocuklarda zaman zaman saldırgan davranışlar gözlenmektedir. Kırmızı, sarı ve portakal rengi gibi sıcak renkleri sıklıkla kullanmalarına karşılık, bazıları da siyah, mavi, yeşil ve kahverengi gibi soğuk renkleri seçmektedirler. Sıcak renkleri genellikle tercih eden çocukların sevecen, uyumlu ve işbirliğine önem veren kişiler oldukları; buna karşılık çoğunlukla soğuk renkleri tercih eden çocukların ise çekingen, kontrolü zor olan ve uyumsuz davranışlar sergileyen bireyler olduğu gözlenmektedir. Ancak renk seçimine kız çocukları erkek çocuklarına oranla daha fazla önem vermektedirler.

Aile resimleri çizmeleri istendiğinde bazı özellikler çocuk tarafından bilincinde olmaksızın dışa vurulur. Kendilerini dışlanmış hisseden çocukların resimlerinde çoğu zaman çocuğun kendini grubun dışında bıraktığı görülür. Aile içinde iletişim kopukluğu yaşadığı kişiler ile kendi resmi arasına bir nesne resmi çizer. Bu bir eşya, bir ev veya bir ağaç olabilir. İletişim kopukluğunun boyutuna göre bu nesnelerin de boyutu büyümektedir. Bazen de iletişim kopukluğu olan aile bireylerinden birini, aile resminin içine çizmez veya kağıdın arkasına çizer. “Neden bu kişiyi çizmedin” veya “neden kağıdın arkasına çizdin” gibi sorular sorulduğunda “canım istemedi” veya “kağıda sığmadı diye arkaya çizdim” gibi yanıtlar alınmaktadır. Ayrıca yine yapılan toplu aile resimlerinde iletişimi iyi olan kişileri aynı yöne, iletişim kopukluğu yaşanan bireyi tam ters yöne baktırmaktadırlar. Bazen anne ve babanın sırtı dönük çizimler yapılabilir. Bu da anne ve babanın çocuklarla fazla ilgilenmediği mesajını vermektedir.

Kuşkusuz, çocuğu sadece resimlerine bakarak değerlendirmek, yaptıkları resimleri bir kalıp gibi düşünmek hatalı olur. Ancak resimler dikkatli incelendiğinde çocuğumuzu daha kolay anlayacak, onun derin duygu ve düşüncelerinden haberdar olacağız. Çocuk dünyasına yeni bir gözle bakabilme ve eğer sorunlar varsa bunları düzeltebilme olanağı bulacağız.

 
Toplam blog
: 40
: 1920
Kayıt tarihi
: 22.01.09
 
 

1986 Bolu Eğitim Yüksek Okulu Mezunuyum. Sınıf öğretmenliği yapıyorum. ..