Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Resmi dilimiz ''Türk dili '' neden önemli?

Resmi dilimiz ''Türk dili '' neden önemli?
 

RESİM; google alıntı..


Anlatayım efendim…

Türk milletini meydana getiren unsurların başında Türk dili gelir. Dil milli kültürün ilerlemesinde, milli duygunun gelişmesinde en önemli etkendir ayrıca.

Atatürk ''Türk dili , Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir'' diyerek konunun ne denli önemli olduğunu belirtmiştir.

Dil yaşayan bir anlaşma aracıdır. Dil ile toplumdaki kişiler birbirlerini anlar, çevrelerindeki olayları yorumlar, tarih ve kültür değerlerini öğrenirler. Benlik dil sayesinde kimliğe dönüşür. Toplumdan kişiye ve kişiden topluma ulaştırılmak istenen mesajlar ve değerler, dil aracılığı ile algılanır.

Ayrıca ulusal kimliği oluşturan ortak değerler, dil sayesinde düşüncemizde yer eder, davranışlarımıza yansır. Bir ulusun geçmişten günümüze taşıdığı maddi ve manevi ortak değerlerin bütünü kültürdür. Ulusal kimlik kültür tarafından belirlenir. Peki kültürün temel nedir? O da dildir. Çünkü düşünce ve duyguları nesilden nesile nakletme vasıtası olan dil her türlü kültür faaliyetinin temelini teşkil eder.

Ulusal bayramlarda, ulusal marşların okunmasında, ulusal birliğini simgeleyen bayrak karşında duyulan ortak sevinç, ulusal kimliği gelişmiş kişileri ve toplumları heyecanlandırır.

Ortak sevinç, keder, tasa veya kıvanç gerektiren her türlü maddi, manevi durum, ulusal kimliğin gelişmesiyle ilgilidir.

Ayrıca bilirsiniz; Osmanlı devleti zamanında ülkemizde iki çeşit dil vardı. Biri bilim, edebiyat ve resmi yazışmalarda kullanılan Osmanlı’ca, diğeri; halkın büyük çoğunluğunun konuştuğu Türkçe idi. Dil birliğinin olmaması insanların kaynaşmasını önlüyor, milli bütünlük sağlanamıyordu. Bu nedenle yeni Türk devletinin önemle üzerinde durduğu konulardan biri de Türk dilinin geliştirilmesi olmuştur.

Mustafa Kemal, Türkçenin yabancı dillerin etkisinden kurtarılması, dilin zenginliklerinin araştırılması için Türk Dili Kurumunu kurdu. (1932). Ayrıca, dil kurultayları düzenletti. Bu konudaki çalışmalara bizzat katılarak Türk Diline gereken önemi verdi. ‘Türk dilinin, kendi benliğinde, aslındaki güzellik ve zenginliğe kavuşması için, bütün devlet kuruluşlarımızın dikkatli ve ilgili ‘’ olmasını istedi.

Bu çalışmalar sayesinde, konuşma dili ile yazı ve bilim dili arasındaki ayrıılıklar ortadan kaldırıldı.

Sözün özü;

Bilindiği üzere, Atatürk’ün milliyetçilik ilkesi vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığını her şeyin üstünde tutar. Resmi dilimiz Türk diline gereken önemin verilmesi, Atatürk’ün milliyetçilik ilkesinin bir gereğidir.

Dil, bir ulusun bütünlüğü ve geleceği için çok önemlidir. Eğer dilde ayrışmalar olursa o ulus kendini ayakta tutan değerlerden yoksun kalır. İstikbali oluşturacak nesillerde kendilerini ifade edecek bilim ve düşünce dünyasını kuramazlar. Dil ve onun ifade biçimleri olan söz ve yazı ile geçmişten günümüze ve geleceğe bir köprü kurulur.

Bu köprü sağlam olursa; ulusların sosyal hayatları, tarihi bağları, bilime dayanan bilgi birikimleri nesilden nesile aktarılmış olur.

Eğer bu köprü sağlam olmazsa, o ülke ayakta duramaz.

''Kesinlikle bilmeliyiz ki iki parça halinde yaşayan milletler çok zayıftır, hastadır. ''Mustafa Kemal Atatürk.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..