Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Resmi tarihin terse yatırdığı aleviler

Resmi tarihin terse yatırdığı aleviler
 

Resmi tarih kıskacında zihinleri alabora olmuş yurdum insanı son yıllarda ortaya çıkan resmi tarih eksenli söylemlerin aksine bir takım tarihi gerçeklerle karşı karşıya kaldığında adeta dumura uğruyor. Aynen şu anda Alevi yurttaşların düşmüş olduğu durum gibi diyebiliriz buna.

Pek tabiki konumuz bu toprakların gördüğü en kanlı katliam örneklerinden birisi olan Dersim Katliamı.

Aleviler ne diyordu?

“Dersimin sorumlusu Celal Bayar ve Fevzi Çakmak’tır.”

Fakat durum tamda bilinenin aksine seyreyledi. Dersim Katliamının ilk elden planlayıcısı ve uygulayıcısının bizatihi Mustafa Kemal olduğu zaten biliniyordu ama resmi tarih yazımı ülke tarihimizin bu kanlı sayfasını unutturmaya gark olmuştu. Haylide başarılı oldu bu konuda resmi tarih yazımı. Başarısız diyemeyiz, zira bu gün Alevi toplumu sıkı Kemalisttir ama Tunceliler pek de kolay Kemalist olmuyor. İki Tuncelili bir araya geldiğinde derhal örgüt kurma çalışmasına başlar ya, herkes merak ederdi “Neden iki Tuncelili bir araya geldiğinde örgüt kurma çalışmasına başlar?” diye. Tarihin en kanlı katliamlarından birisini yaşamış olan insanlar için o kurulu düzene her dem muhalif olmak onur meselesidir. Nitekim Dersimliler bu onuru bence fazlası ile hak ettiler. Şüphesizki süreç içerisinde bütün Alevi toplumunun yatmış olduğu ters köşeye Dersimlilerde yattı ve yıllarca oylarını CHP’ye verdiler ama şu son yıllarda CHP Tunceli’den bir adet dahi vekil çıkaramıyor.

Biz konunun özüne dönersek, Dersim mevzuunun gündeme oturması birçok yönden hayırlara vesile olmuştur.

Siyaset sahnesinin önündekilerle, arkasındakileri daha iyi tanımlamıştır.

Neden?

Türkiye’de iktidarın gerçek sahipleri sahnenin arkasındakilerdir. Yani Asker, Yargı ve CHP’dir. Sahnenin önündeki AKP ve öncesindeki uzantıları sadece birer figürandır. Şayet öyle olmasa doğal oy tabanı haline gelmiş olan Alevi toplumunun gönlünü hoş tutma çabası içerisinde olmaz mıydı CHP? CHP’nin böyle bir kaygısı dahi yok ve hiçbir zamanda olmadı. Çünkü CHP “asıl devlet partisidir” ve her daim bu ülkenin gerçek iktidarını elinde tutan kurumlarından birisidir.

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..