Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Resmi tatilde çalışma-Ücret

www.gurselavukatlik.com

Av. Erdoğan KAYA

Ulusal Bayram ve genel tatil günleri 2429 sayılı “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ” da belirtilmiştir. Kanun`da Ulusal Bayram ve genel tatil günleri sınırlı sayıda sayılmıştır. Şimdi sırasıyla ilgili tatil günlerini ele alalım:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı  : 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Yani toplam 1,5 günlük tatil söz konusudur. Kanun`da; “29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.” denilmiştir. Ancak iş yerinin açık olması haline ilişkin olarak herhangi bir yaptırım düzenlenmemiştir.

1 Ocak(Yılbaşı Günü)   : Bir günlük tatil söz konusudur.

1 Mayıs(Emek ve Dayanışma Günü) : Bir gün tatildir.

Resmi Bayramlar                       :

23 Nisan(Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı): Bir günlük tatil söz konusudur.

19 Mayıs(Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı): Bir gün tatildir.

30 Ağustos(Zafer Bayramı) : Bir gün tatildir.

 

Dini Bayramlar                           :

Ramazan Bayramı  : Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gün tatildir.

Kurban Bayramı  : Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gün tatildir.

Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır(md. 2).

Peki 10 Kasım tatil midir?

2429 sayılı “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ” da tatil günleri sınırlı sayıda sayılmıştır ve Kanun`da ilgili tatil günleri içerisinde 10 Kasım tatil günü olarak sayılmamıştır.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde İşçi Çalıştırılabilir mi?

Konuya ilişkin düzenleme 4857 s. İş Kanununun 44 üncü maddesinde getirilmiştir. Buna göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması gereklidir.

Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde işçinin işe gitmemesi halinde işverenin haklı fesih hakkı doğar mı?

Yukarıda açıkladığımız üzere işveren, iş sözleşmesinin kurulması sırasında işçiden alacağı muvafakat ile işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasını isteyebilir.

İşveren, işçinin Ulusal Bayramlar ve genel tatil günlerinde çalışmaya ilişkin muvafakati olmasına rağmen işe gelmemesi halinde belli şartların varlığı dahilinde iş akdini feshedebilir. İşverenin iş akdini haklı sebeple feshine dair düzenleme içeren 4857 s. Kanunun 25 inci maddesine göre; “İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. ” halinde işverenin, iş akdini haklı nedenle sona erdirebileceği düzenlenmiştir. Bu halde işçi kıdem ve ihbar tazminatına da hak kazanamayacaktır.

Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçinin ücretinin hesabı nasıl yapılacaktır?

İşçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenir. İşçinin, ulusal bayram ve genel tatil günü sayılan günlerde çalıştırılması halinde her gün için günlük ücretinin iki katı tutarında ücret ödemesi yapılır.

 
Toplam blog
: 190
: 1419
Kayıt tarihi
: 26.06.14
 
 

Avukat ..