Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '17

 
Kategori
Faizler
 

Resmi Tefecilik

Ekonominin faize ihtiyacı var mı? diye sorduğumuzda genelde herkesiin vereceği cevap, Hayır olacaktır. Gerçekten faiz nedir? Hayatımıza neden girmiştir? Faize gerçekten ihtiyacımız var mı?

Bir arkadaşınıza borç verdiğinizi düşünün. Bu borcu parça parça size ödeyeceğini belirtti. Siz de ne kadar kısa zamanda borcunu öderse ondan o kadar fazladan para almayacağınızı söylediniz. 1 yıl içinde öderse verdiğiniz örneğin 1000 TL için 180 TL, 2 yılda öderse 400 TL, 3 yılda öderse 600 TL 4 yılda öderse 750 TL para fazladan alacağınızı belirttiniz. Kanunen siz kötü bir adam olursunuz ve arkadaşınızın ihtiyacını kullanarak onu sömürmüş sayılırsınız. Hatta devlet sizi tefecilikle suçlu bulup hapse bile atabilir.

Aynen öylede kurumsal ve resmi olarak bir vatandaşa para verip daha sonra bunu faiziyle geri almanın esas olarak tefecilikten bir farkı yoktur. Diğer yandan parasını bankanızda değerlendirenlere fazladan ödeme yapıyorsanız; ülkede insanların birikiminin ekonomik çarklara ivme kazandırmasına engel olursunuz. Kolay yoldan para kazanmak varken hiçbir sermaye sahibi macerasına atılmayı kabul etmez.

Bu memlekette faize, altına ve dövize yatırım yapanlar paralarını öldürmektedirler. Bu kolay ve zahmetssiz nimetin karşılığı işsizlik ve de üretim gücünün düşmesidir. Her banka bir ekonomi katili midir? Elbette hayır. Yatırımların desteklenmesi amacıyla var olan bankalarımız var. Elbette onlar da verdikleri hizmetin karşılığını almak zorundalar, çalıştırdıkları personellere para ödemek zorundalar.

Bir girişimci ve yatırımcı banka döngüsünden geçmeden kolay kolay istediğini elde edemez. Bankalar Türkiyenin güçlenmesi ve üretimin desteklenmesi için var olmak zorunda. Elbette her esnaf gibi, kârlarını almalılar ama ülkeye ekonomisine yaptıkları katkıdan dolayı hak ettikleri kârları almalılar. 

Bankaların Ekonomiye katkısı yadırganamaz. Ancak Modern Tefecilik Makamında bankaları görmek istemiyoruz.

 

 
Toplam blog
: 16
: 114
Kayıt tarihi
: 31.10.16
 
 

Yaşadığımız hayat, birleşik hayatların bir yansıması. Çok şey iflas etmiş durumda. Ahlak bozulmuş, ..