Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '10

 
Kategori
Yolculuk
 

Rezervasyon yaptırırken dikkat !

Rezervasyon yaptırırken dikkat !
 

"Yerimi şimdiden ayırırım ama ya bir terslik çıkarda gidemezsem?" endişesi taşıyorsanız, onun da çözümü var. Birçok seyahat acentası rezervasyon tarihine 72 saat kalana kadar yapılan iptallerde paranızın tamamını iade ediyor.

Yabancı turistler bizden daha uygun fiyatlarla tatil yapıyor diye yakınanlardansanız, şikayeti bırakıp gelin rezervasyonunuzu şimdiden yaptırın. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl başlattığı erken rezervasyon uygulaması bu yıl da devam ediyor. Bakanlık, tatilcilere büyük indirimler sağlayan erken rezervasyon uygulamasını bu sene biraz daha geriye çekerek, şubat ayında başlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, erken rezervasyon ile tatilcilerin yüzde 40'a varan indirimlerden yararlanabileceğini söylüyor. Geçen yıl bu uygulama ile doluluk oranlarında yaklaşık yüzde 40 artış sağlanmış. 2010'da ise bu oranın yüzde 45'e çıkması bekleniyor. Üstelik Kıbrıs da bu yıl uygulamaya dahil. Bankalarsa ödemelerde taksit imkânının yanında öteleme avantajı da sunuyor. Tabii bu noktada herkesin aklına "Ya rezervasyon yaptırdığım tarihte bir aksilik çıkar da gidemezsem?" sorusu geliyor. Onun da çözümü var. Birçok tur operatörü ve otel, son 72 saate kadar rezervasyonları iptal ettirme ve paranızı kesintisiz geri ödeme imkânı sağlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel, "Vatandaşlar en ucuz koşullarda tatil yapabilsin diye erken rezervasyon uygulamasını başlattık. Tatil yapmak isteyenler için en kârlı dönem bu günler." diyor. Bu nedenle kampanyanın sloganı da "Yerinizi şimdiden ayırtın." şeklinde belirlenmiş. Yani rezervasyonlarını şimdiden yaptıranlar yazın sıcak günlerinde 5 yıldızlı otellerde bile yüzde 40 daha uygun fiyatlarla kalabilecek. Üstelik kampanyalar yalnız oteller ve seyahat acenteleri ile sınırlı değil. Havayolu şirketleri de erken rezervasyon yaptıranlara çeşitli kampanyalar uyguluyor. Bunun yanında Türk Hava Yolları 5 Nisan'a kadar alınan biletleri 59 TL'ye, Pegasus ise 31 Mart'a kadar internetten satın alınan biletleri 39, 99 TL'ye acenteler aracılığı ile alınanları ise 47, 99 TL'ye indirerek kampanyaya destek veriyor.

Rezervasyon yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

Bazı seyahat acenteleri resmi olarak anlaşma yapmadıkları oteller için de rezervasyon yapabiliyor. Bu nedenle rezervasyon yaptıracağınız seyahat acentesine, kalmak istediğiniz otelle resmi anlaşması olup olmadığını sormak önem taşıyor. Bunun yanında kalacağınız otele de bu soru sorularak daha sağlıklı bir sonuç elde edilebilir. TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Acentenin otelle anlaşması olup olmadığı otele mutlaka sorulmalı. Bu şekilde kandırılan tüketiciler olabiliyor. Rezervasyon tarihi geldiğinde otelde boş yer olmadığında tüketici mağdur olabiliyor." diyor.

Bayındır, acentelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ve TÜRSAB'a üye olması gerektiğini belirtiyor. Üye olmayan acentelere ise itibar edilmemesi gerekiyor.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise "Rezervasyon yaptıracak kişilerin, mutlaka sigorta poliçelerini almaları gerekiyor. Acente sigorta vermeye kanunen mecbur. Sigortayı aldıkları takdirde bir sorun çıkmayacaktır." diyor.

Erken rezervasyonlarda ödediğiniz ücreti 10?20 TL gibi fiyatlara sigortalayabiliyorsunuz. Rezervasyonunuzu iptal etmeniz gerektiğinde bu sigorta ücreti karşılığında birçok seyahat acentesinden ya da otelden, rezervasyon tarihinize son 72 saat kalana kadar ödemenizin tamamını geri alabilirsiniz. Bin lira tutarında bir ödemeyi 10 TL'ye bin 500 liralık bir ödemeyi 15 TL'ye sigortalayabiliyorsunuz. Tatil için ödediğiniz ücret arttıkça sigorta miktarı da artıyor.

Bazı otellerin pazarlamasını birden fazla seyahat acentesi yapabiliyor. Size göre en uygun tarihlerde ve ödeme koşullarında olanları araştırıp analiz yapmanız yararınıza olacaktır. e.keskin@zaman.com.tr

Turizm fuarı EMITT başladı

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT 14 Şubat'a kadar TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor. EMITT, erken rezervasyondan yararlanmak isteyenleri, seyahat acentelerini, otelleri, havayolu şirketlerini, girişimcileri ve dünyanın her yerindeki turizm merkezlerini bir araya getiriyor. Çeşitli promosyonlar ve çekilişler sonucu hediye edilecek sürpriz seyahatler tatil severleri bekliyor. Fuar hakkında ayrıntılı bilgiyi www.emittistanbul.com adresinden öğrenebilir, fuara katılmak için www.fuardavetiyesi.com'dan ücretsiz davetiye alabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 23
: 2211
Kayıt tarihi
: 07.02.10
 
 

Değerli Milliyet Blog Üyeleri, Havacılıkta hergün yeni birşeyler öğrenildiğini iyi bilen biri..