Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '14

 
Kategori
Futbol
 

Rıdvan Dilmen haksız mı?

Her insanın bir tarafı olur. En tarafsız olanın bile tarafı, tarafsızlıktır.

 

Camiasında efsane olmuş, ismi ölümsüzleşmiş, milyonların sevgisine mazhar olmuş eski bir futbolcunun da taraf tutması, inanç ve düşünceleri olması ve hatta bir siyasi görüşe ya da lidere destek vermesi elbette son derece normaldir.

 

Herkes herkesi sevebilir, destekleyebilir.

 

Rıdvan Dilmen’ in lakabı “şeytan” dır. Bence açık ara Türkiye’ nin en yetenekli futbolcusudur. En zekisi de.

 

Rıdvan ağabey, benim gençliğimin ve Fenerbahçe hafızamın en önemli anlarında vardır ve hep olacaktır. O bir efsanedir. Fenerbahçe’ nin efsanesi. Bunu hiç bir şey değiştiremez. Tıpkı rahmetli Lefter, Selçuk ağabeyler gibi. Tıpkı Ziya kaptan gibi. Tıpkı Alex gibi.

 

Sayın Başbakan' ı sevmesi, destekliyor olması son derece normaldir. Eleştiri konusu yapılabilecek bir durum değildir. Türkiye demokratik bir ülke. Rıdvan Dilmen 'de bizler gibi bu ülkenin hür düşünceli bir vatandaşıdır.

 

Düşüncelerini ifade etti diye çarmıha gerilmesi bence doğru değil. Üstelik 3 Temmuz’ da aslanlar gibi sayın başkan Aziz Yıldırım’ ın, Aykut Kocaman’ ın ve Fenerbahçe’ nin yanında durmuşken.

 

Ancak zekası nedeni ile şeytan lakabını almış olan (ben bu lakaba hiç ısınamadım) Rıdvan ağabey bence o müthiş zekasına uymayan iki hata yaptı. Bir stratejik hata, birde zamanlama hatası.

 

Belki de o an geri gelse, kendisini tutar, o yorumu yapmazdı. Ya da tepki çekmeyecek şekilde daha farklı yapardı.  

 

Tam da spora siyaset karışmasın, siyasi çekişmeler spordan uzak olsun, sporda normalleşme başlasın diye çabaladığımız bir noktada, bu inanç ve düşünceleri, kendi camiasını karşısına alacak şekilde, üstelik de hiç gereği yokken paylaşmak büyük bir strateji hatası oldu.

 

Efsaneler de taraf tutar ancak en başta kendi camiasını tutar. Kendi tribünlerine gönül bağı kurar. Kendi taraftarının hassasiyetine saygı duyar. Hassas günlerden geçtiğimiz bu dönemde, özellikle camiadaki lider şahsiyetlerin yorumlarında daha dikkatli olması lazım. Sayın Başbakan, Rıdvan Dilmen’ in kendisine olan hürmetini ve sevgisini gayet iyi bilirken, buna gerek var mıydı?

 

Çok sevdiğim, uzun süre bir parçası olduğum Fenerbahçe tribünlerinin o akşamki tezahüratını bende doğru bulmuyorum. Bunun iki sebebi var. Birincisi, spora siyaset karışmasını istemiyorum. Tıpkı 3 Temmuz’da olduğuna bu günlerde daha fazla inandığımız gibi. İkincisi, iyi bir Fenerbahçe’ li olan sayın Başbakan’ ın bu tezahüratı hak ettiğini bende düşünmüyorum. Bu hiçbir Başbakan’ a, hele de Fenerbahçe tribünlerince yapılmamalıdır. Neden mi?

 

Çünkü Fenerbahçe taraftarı asildir. Sevmediğine, düşmanına bile merhamet eder. Zor duruma düşene vurmaz. Devletine, devlet büyüğüne, demokrasiye saygılıdır. En azından 37 senedir ben böyle biliyorum.

 

Sayın Ercan Güven’ in köşesinde yazdığı en son yazı, Fenerbahçe taraftarının karakterini en güzel şekilde ortaya koydu. Haksızlığa baş kaldıran, ezilene omuz veren, güçsüze sahip çıkan bir taraftardır Fenerbahçe taraftarı. Fenerbahçe taraftarı vicdanlıdır.

 

Bizler, camiaların içinden gelmeyen spor yazarları olarak, herhangi bir camiada geniş etki alanına sahip değiliz. Bu köşelerden sınırlı bir çevreye seslenebiliyoruz. Etki alanımız sınırlı. Bizler görüşlerimizi belirtince, sosyal travmalar oluşturmayız. Oluşturamayız. En fazla bir kaç yüz tepki maili, tweet alırız. Bu düşünceleri benim veya spor medyasındaki herhangi bir camia dışı yazarın dile getirmesi kitlesel tepki çekmez. Camiayı karıştırmaz. Ancak Rıdvan ağabey gibi efsane Fenerbahçe’ lilerin bu tür görüşlerini açıklarken çok dikkat etmeleri lazım. Özellikle 1-2 hafta sonra taraftar, TV’ de Rıdvan Dilmen' in de dahil olduğu bir medya kuruluşunun reklamlarını görünce, o samimi açıklamaları farklı yorumlamaya başlayabilirler. Rıdvan Dilmen konusunda ne kadar haklı olduklarını rasyonelleştirme yoluna giderler. Bence bu da Rıdvan Dilmen' in ikinci hatası olmuştur. Bir zamanlama hatası söz konusudur. Ya da şanssızlık..

 

 

Fenerbahçe taraftarı ile Rıdvan Dilmen’ in arası asla açık olmaz, olmamalıdır. Bir an duygusal davrandığını düşündüğüm ve asla temiz kalbinden şüphe etmediğim Rıdvan Dilmen’ in Fenerbahçe sevgisini de, adamlığını da herkes bilir. Fenerbahçe taraftarı şeytan Rıdvan’ ını yeniden bağrına basacaktır. Çünkü Fenerbahçe, Rıdvanları olduğu için ve Rıdvanlarına sahip çıktığı için Fenerbahçe olmuştur.

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..