Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Rinoplasti (burun estetiği) sonrası cilt bakımı ve cinsellik

Rinoplasti (burun estetiği) sonrası cilt bakımı ve cinsellik
 

Rinoplasti (burun estetiği) sonrası cilt bakımı ve cinsellik


Rinoplasti sonrası cilt bakımı ve cinsellik
Rinoplasti ameliyatı sayesinde yeni baştan şekillendirilmiş olan burun yapısı, ameliyatın ardından bir iyileşme süreci geçirir. İlk hafta içinde burun deliklerinden gelen açık kırmızı renkli bir sıvı oldukça normal bir gelişmedir. Göz etrafındaki morluklar ve yüzde şişlik olması da doğaldır. Bir süre hastanın başını yukarıda tutması bu etkilerin azalmasına katkı yapacaktır. Taburcu olduğu gün duş alınabilir. İyileşme sürecinde hastalar tarafında merak edilen konuların başında cilt bakımı yapma ve cinselliğe başlama ne zaman gerçekleşeceği gelir. Cerrahi bir girişim olan rinoplasti sonrasında, hastada kademeli olarak normal yaşama dönüş yapması söz konusu olur.
 
Rinoplasti sonrası cilt bakımı ne zaman yapılabilir?
Cilt bakımına başlamak için, hastaların ameliyatın etkilerinin geçmesini beklemesi uygundur. Bu etkilerin geçmesi için en az bir ay beklenmesi gerekir. Hastaların yapılan kontrollerinden sonra, cilt bakımı yapmalarında sorun olmaz. Kalın ve yağlı bir cildi olan hastalarda, yapılacak cilt bakımıyla gözenekler açılacak ve oluşan kızarıklıkların kısa sürede geçmesine etkili olacaktır. Toplumda oldukça rağbet gören estetik operasyonlardan biri olan rinoplasti, burun şekline sihirli bir dokunuş yaparak, kişinin yüz ifadesini olumlu şekilde değiştirmektedir. İyileşme süreci uzun olsa da, hastaların elde edecekleri olumlu değişimler buna değecektir.
 
Rinoplasti sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?
Estetik operasyonların her birinde belirli bir iyileşme süreci vardır. Rinoplasti ameliyatı da iyileşme sürecine gereksinim duyar. Burundaki kemik ve kıkırdak dokular manipüle edildiğinden, operasyon sonrasındaki iyileşme belirli bir sürece yayılacaktır. Hastalarda sosyal yaşama katılma, burun şişliklerinin inmesi yaklaşık ameliyattan sonraki ikinci, üçüncü haftaları bulur. Buna rağmen uzmanlar hastaların ameliyattan sonra 2-3 ay kadar özenli davranması konusunda görüş birliğine sahiptir. Rinoplasti sonrası cinsel ilişkiye girilmesi için, hastaların ameliyattan kaynaklanan etkilerin geçmesini beklemeli ve burna direkt darbe almadan ve fazla kendilerini yormadan  başlamaları gerekir.
 
Rinoplasti sonrası cinsel ilişki sakıncalı olabilir mi?
Burun kanlanması oldukça zengin bir yapıdır. Yüzün orta bölgesinde yer alan, dış etkenler ve darbelere karşı son derece savunmasız konumdadır. Rinoplasti ameliyatından sonra hastalar açısından cinsel ilişkinin önerilmediği süreç ilk üç haftalık dönemdir. Çünkü henüz yumuşak dokular tam olarak iyileşmemiş olduğundan, fazla efor isteyen, kalp atım hızını ve tansiyonu yükselten aktivitelerin yapılmaması gerekir. Bu şekilde efor sarf edilirse şişlikler ve kanama meydana gelebilir. Bunu dikkate alarak hastaların ilk 3 haftada kalp atım hızını ve tansiyonu yükseltebilecek sporları yapmaması, cinsel ilişkide bulunmaması gerekir.
 
Ameliyatın ardından 4 hafta içinde burun görsel olarak istenen hale gelecek, daha sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır. Bu süreçten itibaren burun darbelere karşı daha dayanıklı hale gelir ve cinsel ilişkiye girmekte sakınca olmaz. Fakat hastaların 2-3 ay süresince her hareketinde özenli davranması tavsiye edilir. Sadece cinsel birleşme değil, öpüşme bile burun için darbeye açık bir eylem oluşturur. Hastaların bu nedenle ilk 4 haftada burunlarına gelebilecek darbelerden sakınması iyileşmeye katkıda bulunacaktır.
 
Rinoplasti ameliyatında sonra iyileşme
Hastalarda ameliyattan sonra ilk günlerde etkili olan şişlik ve morluklar, burun şeklinin daha iyi görünmesine engel olmaz. Yine de hastaların bu olumsuzluklar nedeniyle morali bozulabilir. Doğal bir süreç olarak kabul edilmesi gereken bu etken, hastaların iyileşme için bir sürece ihtiyacı olduğunu gösterir. Hastalar toparlanmak için kendilerine zaman tanımalıdır. Hem burun yapısı düzelecek, hem de daha iyi görünen burun şekline sahip olacaklardır. Sabırsız hastalara rinoplasti ameliyatını önermemekteyim. Yeteri kadar iyileşme sağlandığında, cilt bakımı yapılabilir, cinselliğe başlama konusunda sorunlar yaşanmaz. Burun yapısı yeterince iyileştiğinde, hastalar daha rahat hareket edebilir.

 

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

 

Site:            http://www.selcukinanli.com/

Instagram:  https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook:  https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/

 
Toplam blog
: 150
: 48
Kayıt tarihi
: 09.06.16
 
 

Burun estetiği, hekimin sanata ilişkin felsefesinin canlı dokular üzerinde hayat bulmasıdır… Este..