Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Rinoplasti Öncesi Bilinmesi Gereken 10 Şey

Rinoplasti Öncesi Bilinmesi Gereken 10 Şey
 

Rinoplasti Öncesi Bilinmesi Gereken 10 Şey


1. Yeteri kadar zaman ayırın

Tüm hastalarıma kendilerinin erken iyileşme dönemi için 10-14 günlük süre ayırmalarını söylüyorum. 7-10 gün içinde flaster, dikiş, plastik alçı ve silikon plaklarını çıkarıyorum. Bu dönemde şişlikler ve morluklar büyük oranda düzelmektedir. Plastik alçılar çıktıktan bir kaç gün sonra da işlerine ve sosyal aktivitelerine başlayabilirler.

2.Morluklar ve şişlikleri nasıl azaltabilirsiniz?

Morluklar ve şişlikler her bünyede farklı olur. Buradaki anahtar buz tatbiki ve hareketlerin kısıtlanmasıdır. Kalp atımını ameliyat sonrası ilk bir haftada 100 ün üzerine çıkaracak aktivitelerden uzak durun. Morluklar ve şişlikler ilk 4-5 günde maksimum olur, 7-10 gün içinde ise büyük oranda geriler. Burun içi basıncını artıracak hareketlerden sakının, ıkınmayın, hapşıracaksanız ağzınız açık hapşırın. Başınız kalp seviyesinin üzerinde, bir kaç yastıkta yatın. Tuzlu yemeklerden uzak durun. Morlukları daha erken azaltacak bir takım kremler ve vitaminler de reçeteye ekliyorum.

3. Burun son haline ne zaman gelir?

Şişliklerin önemli bir miktarı ilk 2 haftada inmektedir. Geri kalan şişliklerin inmesi ise ilk 2 ayı bulmaktadır. Ancak burnun tamamen inmesi ve oturması “cild kalınlığına” bağlı olarak 1-1.5 yıl sürmektedir. Özellikle burun ucunun şekil alması 6.- 9. aydan sonra başlar. İnce ciltli hastalarda bu süre biraz daha kısa olabilir. Burun cildi ince olsun kalın olsun, sabır en büyük dostunuz olacaktır.

4. Ne zaman spora başlayabilirsiniz?

Burunun kanlanması oldukça zengindir. İlk 4 hafta burunun iyileşmesinde kilit dönemdir. Kalp atımının 100 ün üzerine ve kan basıncını arttıracak spor ve aktivitelerden uzak durun. Burun tekrar şişebilir ve morluklar oluşabilir. Hafif tempoda yürüyüş en iyisidir. Gerçek anlamda spora ameliyattan 1 ay sonra başlayabilirsiniz. Eğer bir spor salonuna gidiyorsanız, üyeliğinizi dondurmak için doktorunuzdan rapor alabilirsiniz. Kontakt sporlarından ve yüzünüze darbe alabileceğiniz sporlardan uzak durmak akıllıca olacaktır.

5. Ameliyat sonrası erken dönemde yaşayacaklarınız

İlk gece hafif bir sızı veya şişliklerin gerginliğine bağlı olarak hafif bir ağrı olabilir. Soğuk veya buz tatbiki, gerekirse bir ağrı kesici ile kolaylıkla atlatılabilir. Sadece burun dışında şişlikler değil, burun içinde de şişlikler, ödem, hafif kan sızıntısı, pıhtılar ve silikon plaklarınız olacaktır. Tüm bunlara bağlı olarak da flaster, dikiş, plastik alçı ve silikon plaklarınız 1 hafta sonra çıkarılıncaya dek burundan rahat nefes alamayacaksınız. Ağızdan nefes almak zorunda kalacaksınız, ağız ve dudaklarınızın kuruması ve buna bağlı olarak da ilk 1 hafta gece uykularınız biraz bozulabilir. İlk bir kaç gün burun ucundan kan ile karışık sızıntı olması da son derece normaldir.

6 .Erken dönemde alınacak önlemler

Başın şişlik ve ödemin süzülebilmesi için kalp seviyesinin üzerinde olmalıdır. Bir kaç yastıkta yatın. Ağırlıklı olarak sırtüstü, arada hafif sola sağa yan dönebilirsiniz. Kesinlikle yüzükoyun burnunuzun üzerine yatmayın. Eğer gece çok dağınık yatıyor ve yüzüstü yatma alışkanlığınız varsa, sizi gece boyunca uyarması için ucu çıkıntılı kasket, şapka takın, yan döndükçe ucu yastığa çarpıp sizi engelleyecektir.

Soğuğun ve buzun ayrıca lokal anestetik etkileri de vardır. Yüzünüzde çok alevlenme hissettiğinizde buz tatbikine devam etmek sizi rahatlatabilir. Dudaklarınızın kurumasını önlemek için çatlamalara karşı lip-stick kullanın, bir pet şişe suyunu devamlı yanınızda bulundurun. Günde bir kaç defa bikarbonatlı diş macunları ile dişinizi fırçalayın, antiseptik diş ağız içi gargaraları da kullanabilirsiniz.

7. Yara bakımı nasıl yapılmalı?

Burun ucundaki dikişlerin bakımı en iyi günde bir kaç defa oksijenli suya batırılmış Q-tips ile yapılır. Dikişlerin etrafındaki kan, pıhtı ve kurumuş sekresyonları vucudda en iyi bol oksijenli su köpürterek çıkarır. Oksijenli su ile iyice temizlendikten sonra antibiotikli krem (bactroban vs) sürebilirsiniz. Temiz bir yara bakımı postoperatif iyileşmede önemli bir yer tutmaktadır. Burun içindeki kan, pıhtı ve sekresyonların yumuşaması ve daha sonra atılımının kolaylaşması için hafif hafif burun içine okyanus suları veya bu iş için özel olarak hazırlanmış sprayler kullanın. Çok faydasını göreceksiniz.

8. Ameliyat sonrası ilk kontrol randevusunda neler beklenmeli?

Genelde ameliyatın 7. – 8. gününde, burun dışındaki flaster, dikişler, plastik alçı ve burun içindeki silikon plaklarınız alınır. Dikişler alınmadan bir yarım saat önce burun ucuna ve dikişlere lokal anestetik bir krem uygulaması, daha konforlu bir şekilde dikişlerin alınmasını sağlayacaktır. Çıkartılması asla ağrılı sızılı bir işlem değildir. Kontrole gelmeden kendinizi mutlaka belli bir oranda şiş, ödemli bir burunla ve göz altı morluklarla karşılaşacağınıza hazırlayınız, asla sıfır kilometre bir burun olmayacaktır, hemen hayal kırıklığı yaşamayın. Merak etmeyin, bir kaç hafta içinde hızla inecek, arzu ettiğiniz buruna kavuşacaksınız.

9. Cilt bakımı nasıl yapılmalı?

Bir hafta boyunca cildiniz flaster ve plastik alçıların altında kaldığından dolayı, burun cildinin günlük yağ atılımı ve temizlenme mekanizmaları sekteye uğrar. Burun uç bölgesinin cildi kalın, özellikle yağ bezelerinden zengindir. Cerrahi travma ve ödem de cildinizi daha da yıpratır. Flasterler çıkarıldıktan sonra ezilmiş şiş cilt bir kaç gün içinde dengeye kavuşacaktır.

Sonraki 6 ay civarında ciltte aşırı yağlanma ve yağ bezelerinde pütürlenmeler olacaktır. Başlangıçta hafif masajla ılık banyo, duş ve ph dengeli sabun ve şampuanlarla temizlemeler yapılmalıdır. 2-3 hafta sonra da cildinizi temizleme solusyonları ile silip cilt bakımı yapmaya başlayabilirsiniz. Vitamin takviyeleri ile cildiniz çok hızlı bir şekilde kendini toparlamaya başlayacaktır.

10. Doğru cerrahınızın seçimi

Burun estetik ameliyatı vücudun en zorlu ameliyatlarının başında gelmektedir. Çünkü her hastaya, kişiye özel yüzüne göre farklı bir ameliyat yapmaktayız. “Milimetrelerin cerrahisidir” ve iyi bir sonuç için oldukça tecrübe ve uzmanlık gerektirmektedir. Burun estetik olduğu kadar nefes alma organıdır, ameliyat esnasında fonksiyonlarının korunması da son derece önemlidir.

Çok güzel ama burnunuzundan devamlı nefes alma zorluğu yaşadığınız bir ameliyat, başarısız bir ameliyat demektir. Burun bir bütündür, içi ayrı, dışı ayrı değildir, ya her ikisinin aynı anda düzeltilmesi gereklidir ya da hiç dokunmamak en doğrusu olacaktır. Doktorunuzu seçme aşamasında, her konuda burun içi ve dışına hakim doktor tercihine özen gösterin.

Doktorunuzdan mutlaka daha önce ameliyat ettiği hastaların öncesi ve sonrası fotoğraflarını görün. Her doktorun vizyonu, tarzı, ameliyat teknikleri farklıdır. Hepsinden önemlisi, sağlıklı iletişim kurabildiğiniz, rahatlıkla kendisine ulaşabildiğiniz, karşılıklı güven tesis edebildiğiniz doktorunuzun seçimi, ameliyat sonrası başarının kilit anahtarıdır.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Estetik konusunda bize soru sorabilirsiniz: selcuk@selcukinanli.com

Tel: 0 (533) 151 04 09

Site:             http://www.selcukinanli.com/

Instagram:  https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook:  https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/

 
Toplam blog
: 150
: 48
Kayıt tarihi
: 09.06.16
 
 

Burun estetiği, hekimin sanata ilişkin felsefesinin canlı dokular üzerinde hayat bulmasıdır… Este..