Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Rinoplasti Sonrasında Sosyal Yaşam

Rinoplasti Sonrasında Sosyal Yaşam
 

Rinoplasti sonrasında sosyal yaşam


Genel anestezi altında yapılan rinoplasti ameliyatı, 3- 4 saat içinde yeni bir burun şekli oluşturulmasını sağlayan estetik operasyonlardan biridir. Operasyonun tıbbi donanımı yeterli seviyede olan bir hastanede ve ameliyat ortamında yapılması uygundur. Ameliyattan önce hasta ile benim iletişimde mutabık kalmamız yeni burun şeklinin istenildiği gibi oluşturulmasında en büyük etkenlerden birisidir. Daha sonrasında ise hastada meydana gelen şişliklerin ve morlukları azaltılması için, gereken önlemler almak için farklı çalışmalar yapmakta ve önlemler almaktayım.
 
Bu alanda yeni geliştirilen yöntemler sayesinde burun yapısında bulunan kemik ve kıkırdak dokularda fazla kırma işlemi yapılmadan, ince bir işçilik kullanılarak burun yapısı yeniden şekillendirilmektedir. Rinoplasti ameliyatı olan hastalar iyileşme sürecinde yatak istirahati gereksinimi olmadan normal yaşamlarına devam edebilirler. Ameliyatın ardından bile hastalar gündelik işlerini kendisi yapabilecek seviyede kendilerini iyi hissederler. Hastaların en kısa sürede sosyal yaşamın içinde olması için, bazı kurallara dikkat etmeleri gerekir.
 
Rinoplasti ameliyatından sonrası sosyal yaşam
Rinoplasti ameliyatının ardından, hastalarda gelişen herhangi bir sorun olmaması durumunda, ameliyattan bir gün sonra  hastaneden taburcu edilir. Ameliyatın normal etkilerinden olan şişlik ve morlukların etkisi 4-5 günde büyük oranda geçer. Daha hızlı iyileşme sağlamak amacıyla, doktorun tavsiyesiyle burun ve göz etrafına iki gün boyunca belli aralıklarla soğuk uygulama yapılması ve yatarken başın yastıkla desteklenerek yüksekte olmasında yarar vardır. Hastalarda şişlik ve ödem uzun süre devam ediyorsa, bunun cilt yapısındaki kalınlıktan kaynaklanması söz konusu olabilir. Çünkü bu gelişme kalın ve yağlı ciltlerde sıkça rastlanmaktadır. Ameliyatın ardından hastalarda birkaç gün kadar burun deliklerinden sızma şeklinde kanama olması da normal bir gelişmedir. Bu nedenle hastalar ameliyattan önce iyi değerlendirilmeli, her türlü konu üzerinde durulmalıdır. Ameliyatın sonrasında iyileşme sürecinde sorun yaşanmaması için bu önemlidir.
 
Ameliyatın ardından hastaların çalışma yaşamına geri dönmesi bir haftayı bulur. Bu ağır işlerde çalışanlar için daha uzun olabilir. Hastaların iyileşme döneminde yatak istirahati gereksinimi duymayacağını da belirtelim. Kendilerini zorlamadan rahatlıkla dolaşabilir, hareketlerinde herhangi bir kısıtlama olmaz. Sosyal yaşamlarına dönüş ise daha kısa sürede gerçekleşebilir. Başka cerrahi müdahalelerle kıyaslanırsa, rinoplasti ameliyatı olan hastalarda bu süreç daha kısadır. Eğer uyulması gereken kurallara, alınacak önlemlere dikkat edilirse, sosyal yaşamın içinde daha kısa sürede bulunabilirler.
Sosyal yaşama dönüş hastanın alacağı önlemlerle kısalabilir
 
Ameliyatın ardından yeni burun şeklinin görülebilmesi için, en az 6 ay süre geçmelidir. Bu dönemde hastalar burunlarını en küçük bir darbeden korumalı, güneş ışığından kaçınmalıdır. Hamam ve sauna gibi sıcak ortamların içine girilmemelidir. Ameliyattan önce yapılan planlamaya göre oluşturulan yeni burun şeklinin son halini alması için, gözlük takan hastaların belirli bir süre lens kullanması gerekir. Hastalar ameliyattan sonra istedikleri burun şekline kavuştuğunda, kendilerini mutlu hissederler. Bunun devamını sağlamak içinde hastaların iyileşme döneminde düzenli olarak belirttiğim kontrollerini aksatmaması gerekir.
 
Genel olarak rinoplasti hastaların sosyal yaşamını, aktivitelerini kısıtlamayan bir operasyondur. Hastanın iyileşmesi ilerledikçe, kendisinde sosyal yaşamın içinde olma isteği de artar. Yeni burun şekillerini çevresindekilere göstermek amacında olduklarından, uyulması gereken kurallara daha fazla dikkat ederler. İyileşme ilerledikçe, sosyal yaşamın içinde daha fazla yer alırlar. İyileşme tam anlamıyla 6 ay ile 1 yıla yayılsa da, ilk aşamadaki iyileşme bariz şekilde görülebilir. Burun şeklini genel hatlarıyla görmek daha erkenden mümkün olur. Bu yüzden ameliyat olan kişiler sosyal yaşama daha önce adım atarlar. Eğer istedikleri gibi burun şekli oluşmuşsa, sosyal yaşamda kendilerini daha mutlu hissederler.
 
Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı
 
Site:            http://www.selcukinanli.com/
 
 
Toplam blog
: 150
: 48
Kayıt tarihi
: 09.06.16
 
 

Burun estetiği, hekimin sanata ilişkin felsefesinin canlı dokular üzerinde hayat bulmasıdır… Este..