Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Rinoplastinin Bilinmeyen Faydaları

Rinoplastinin Bilinmeyen Faydaları
 

Burun estetiği yani rinoplasti sanıldığının aksine yalnızca burnun görünümünü yüz ile uyumlu hale getirmek için gerçekleştirilen bir operasyon değildir; rinoplasti burun fonksiyonlarının düzeltilmesi ve sağlıklı bir solunum mümkün hale getirilmesini de sağlar. Her ne kadar rinoplasti denildiğinde akla ilk burnun güzelleştirilmesi gelse de rinoplasti operasyonu doğası gereği kişilerin hayat konforunu arttırır.

Bu yazımda rinoplastinin daha önce duyulmayan ya da üzerinde durulmayan faydalarına odaklanacağım. Böylece burun estetiği yaptırmayı düşünenlere farklı bir perspektif sunacağım. Ama öncesinde rinoplasti hakkında kısa bir bilgi verip “Rinoplasti nedir?” sorusunun yanıtını hatırlatmak istiyorum.

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti, burnun şeklini iyileştirmek, burunu yüz ile uyumlu hale getirmek ve kişinin görünümünü iyileştirmek için yapılan; aynı zamanda burun içi yapılarının düzeltilerek kişinin sağlıklı solunum yapmasını amaçlayan cerrahi bir operasyondur.

Rinoplasti operasyonu ile;
        Burun küçültülebilir,
        Burun büyütülebilir,
        Burun içi yapılar düzeltilebilir,
        Burun kemeri şekillendirilebilir,
        Burun deliklerine müdahale edilebilir,
        Burun ucu kaldırılabilir,
        Burun genişletilebilir ya da daraltılabilir.

Rinoplasti hem doğuştan hem de sonrasında alınan travmalara veya darbelere bağlı olarak meydana gelen solunum bozukluklarını ve şekil sorunlarını düzeltmek amacıyla gerçekleştirilebilir. Kişinin ihtiyaçları ve burnunda yapılacak işlemlerin kapsamı ameliyat tekniğini belirleyen en önemli unsurlar arasında yer alır. Kişinin burun septumunda radikal değişiklikler yapılacaksa açık rinoplasti; daha minimal değişiklikler gerçekleştirilecekse kapalı rinoplasti tercih edilebilir. Rinoplastinin başarısı cerrahın uzmanlığına bağlıdır; bu nedenle rinoplasti cerrahı seçimi yapılırken uzmanın açık ve kapalı teknikler üzerindeki hakimiyeti araştırılmalıdır.

Rinoplasti Sonrası Daha Rahat Nefes Alınır
Sağlığın iyileştirilmesi ve hayat kalitesinin arttırılması adına sağlıklı nefes almak kritik bir öneme sahiptir. Çoğu kişi septum deviasyonu, kronik sinüzit, nazal valv darlığı ve horlama gibi sağlık sorunları nedeniyle uzmanlara başvurduklarında sağlıklı nefes alamadıklarını fark ederler. Benzer şikayetlerle gelen ve burun şeklinden memnun olmayan hastalara rinoplasti sağlıklı günlere adım atmak için bir fırsat sunar. Rinoplasti operasyonuyla burun kemikleri düzeltilir, burun yeniden yapılandırılır ve kişinin burun tıkanıklığı sorunu ortadan kalkar.

Rinoplasti Sonrası Uyku Kalitesi Artar
Rinoplasti sırasında az önce de belirttiğim gibi nefes almayı engelleyen sorunlar giderildiği için kişinin uyku kalitesinde de radikal bir değişim yaşanır. Burun tıkanıklığı nedeniyle horlama sorunu olan kişiler bu sorunlarından kurtulabildiği için hem kendileri hem de horlamalarına maruz kalan tanıdıkları “rahat bir nefes alır”. Operasyon sırasında hava yolunun açılması sonucu geceleri kaliteli uyku uyuyan kişiler gündüzleri daha verimli çalışabilir, daha enerjik olabilir ve kronik yorgunluk belirtilerinden kurtulabilir.

Rinoplasti Sonrası Zihin Arınır
Rinoplasti operasyonu sonrası sağlıklı nefes alınmasının ve uyku kalitesinin artmasının doğal sonuçlarından biri de zihnin arınmasıdır. Kişi sağlıklı nefes aldığında vücuduna yeterli miktarda oksijen alabilir ve dolayısıyla enerjisi artar ve beyne giden oksijen miktarının artması sayesinde zihni arınır. Yaşanılan tüm bu değişimler kişinin eğitimine veya işine daha çok konsantre olmasını ve başarılarının artmasına yardımcı olur.

Rinoplasti Sonrası Özgüven Yükselir
Rinoplasti sırasında kişinin yüz hatlarıyla uyum sağlayan ve doğal görünen bir burun yapılandırıldığı için operasyon sonrası kişinin özgüveninde artış olur. Aynaya baktığında yeni halinden memnun olan ve görünümü iyileşen kişiler kendiyle barışır. Burun yüzün tam ortasında yer alan bir organ olduğu için şeklinin düzelmesi kişinin yüzünde aydınlanma yaratır.

Doğal burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerin rinoplasti operasyonunun kalıcı bir değişim yaratacağını unutmamaları gerekir. Rinoplasti cerrah seçiminin operasyon başarısı üzerinde belirleyici olduğu göz ardı edilmemelidir.

 

 
Toplam blog
: 5
: 84
Kayıt tarihi
: 28.09.17
 
 

Öğrenimine Türkiye'nin en köklü tıp fakültesi olan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'n..