Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '18

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Rişikeş ve Uluslararası Yoga Festivali

Rişikeş ve Uluslararası Yoga Festivali
 

Rişikeş, Lax Manjhula Köprüsü


BÖLÜM 1 : Rişikeş, 30 sene önce ve şimdi

Her yıl Mart ayının ilk haftasında, Hindistan’ın Rişikeş şehrinde Uluslararası Yoga Festivali düzenlenir. Rişikeş, Himalaya dağlarının eteklerinde olan küçücük bir şehir. Bugünlerde tüm dünyada Yoga’nın Mekke’si kabul ediliyor.

Oysa bundan 30 yıl önce, Rişikeş çok farklı bir yerdi. O zamanlarda buraya spiritüel yolculuğu için gelmiş ilk yabancılardan dinlediğim kadarıyla, Rişikeş’te toplam 50 kişi ya varmış ya yokmuş. Guru arayışındaki ilk yabancıların kalacakları yerler falan yokmuş. Çoğu, şehrin ortasından geçen kutsal Ganj nehrinin kıyılarında kendilerine kuytu bir döşek yaratmak zorunda kalmışlar. Katıldığım bir sohbette, Rişikeş’e gelen ilk yabancılardan biri olan adanmış bir kadın şöyle demişti : «Rişikeş’te ilk sıcak duş alan kişi muhtmelen benim !». O zamanlarda sıcak su olmadığından, buz gibi ve canlandırıcı Ganj suyu ile yıkanmak varken, sıcak su ile banyo yapmak çok anlamsız görünmüş olmalı yerel halk için.

Sevgili Hocam Adnan Çabuk ile Rişikeş’e ilk defa geldiğim 2004 yılında tek tük Aşram’lar (1) belirmeye başlamıştı. Az sayıda yabancı vardı yine ama şehirde bir hareketlilik sezinlemeye başlıyordu insan. İlk gelişimde bile bu şehir büyülemişti beni. Hem Rişikeş’in fevkalade pratik ve güzel olması, hem de birçok spiritüel çalışmaların asırlardır bu bölgede yapılıyor olması, şehre çok farklı bir hava veriyordu. Az insan vardı, her taraf yemyeşildi. Hava mis gibi pırıl pırıldı. Himalayaların eteklerinde olmanın keyfini akciğerlerinizde hissedebiliyordunuz. Birkaç dükkan vardı, şimdiki gibi Ganj’ın her iki kıyısı tıka basa turistik dükkanlarla dolu değildi. Hatırlayabildiğim kadarıyla, sürekli dolaşılan yerde bir iki kafe vardı, o kadar.  

Şimdi ise her şey çok farklı.

Aşram’lar mantar gibi her iki adımda bir türemiş. Kalabalıktan yürünmüyor, abuk sabuk yoga kursları her yerde. Hızlandırılmış aydınlanma seremonilerinden tutun, yoga veya tinsellikle hiç alakası olmayan etkinliklere kadar, Rişikeş her şeyin serbest olduğu bir yer haline gelmiş. Ve bunu da orayı keşfeden yabancılar yaptılar çoğunlukla. Hatta birkaç yıldır, Hindistan sınırlarını da aşan bir uluslararası yoga festivali dahi bu küçük şehirde organize edilmeye başlandı.

Yazının 2. bölümünde, Uluslararası Yoga Festivali’nden artıları ve eksilerinden bahsedeceğim.

Namaste

 

Esra E. Karaosmanoğlu

« Acemi Yogi »

YogaChiEsra@gmail.com

 

(1) Aşram :Hindistan’da bilgelerin, yogilerin ve eğitmenlerin dünya telaşından uzak, huzur içinde yaşadıkları yer. Günümüzde yoga çalışmalarının yapıldığı mekânları tarif etmek için kullanılır.

 
Toplam blog
: 23
: 204
Kayıt tarihi
: 18.09.17
 
 

Esra E. Karaosmanoğlu Lozan'da doğdu. Lise ve sonrasında hukuk eğitimini Brüksel'de bitirdi. Ulus..