Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Riskli besinler

Riskli besinler
 

Acaba bu besin bozulmuş mudur?

İşleriniz zaten çok yoğun. Bazen kafanızı kaşıyacak zaman bile bulamıyorsunuz. Hatta eve geldiğiniz vakitler sadece duş alıp uyumaktan başka bir şey yapamıyorsunuz. Kimi zaman buzdolabının kapağını bile açamadınız. Tatil gününüzde ise artık yemek yapmanın vakti geldi ve buzdolabınızla yüzleşme zamanı.

Ya da buzdolabı ve besinler sizin hayatınızın olmazsa olmazı. O kadar sık kullanıyorsunuz ki, iki gün önceden buzdolabında bıraktığınız ve nasıl olsa bir gün kullanırım dediğiniz herhangi bir besinin olduğu kap, gözünüzden kaçıvermiş.

O ya da bu şekilde aynı soru aklınızı karıştırıyor:

‘Acaba bu besin bozulmuş mudur?’

Bunu bilmenin tek yolu riskli olabilecek besinler tanıyıp bilmenizden geçiyor.

İşte size dikkatli yaklaşmanız gereken riskli besinler:

· Derin dondurucuda saklamadığınız çiğ tavuk, et, balık ve diğer deniz ürünleri

· Kabuğu çatlamış veya kırılmış, haşlanıp kabuğu soyulmuş yumurta

· Hamur işleri (et, peynir ve krema kullanılmış içeriğinde)

· Patates(pişmiş ve kabuğu soyulmuş)

· Makarna (pişmiş)

· Sarımsak (soyulup parçalanarak yağ içinde bekletilmiş)

· Soslar

· Filizler

· Pişmiş kuru baklagiller

· Süt(çiğ ya da pişmiş ve özellikle ağzı açık olarak saklanmış)

Bunların yanında şunu asla unutmayın;

> Bakteriler proteinli ortamları çok severler. Özellikle üreyebilmelerine uygun sıcaklık, nem ve zamanı bulduklarında protein içerikleri yüksek besinlerde yer edinmeleri çok kolaylaşır. Bundan dolayı özellikle et, süt, peynir gibi yüksek proteinli besinleri ‘Ne olmuş olabilir ki?’ deyip tüketmeden önce bir kez daha düşünün.

 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..