Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '14

 
Kategori
Sinema
 

Robert De Niro ve Mafya Filmleri

Robert De Niro ve Mafya Filmleri
 

Robert De Niro ve Mafya Filmleri


Dünyanın yaşayan en iyi aktörlerinden olan Robert De Niro’yu bir çok filminde mafya babası olarak görmek mümkün. Oynadığı tüm rollerin hakkını fazlasıyla veren De Niro eminim sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Şu an yaşayan efsane olarak lanse edilen Robert De Niro İtalyan asıllı Amerikalı aktördür. Oynadığı rolllerin hakkını fazlasıyla veren ve üstün oyunculuk performansı sergileyen Robert De Niro bir çok ödülün de sahibi olmuştur. Altın küre ve akademi ödüllerine fazlasıyla aday olmuş ve bir çok ödülünde sahibi olmuştur. Akademi ödüllü usta oyuncunun oynadığı roller hepimizin üzerinde büyük etkiler ve izler bırakmıştır. 

Üstün oyunculuk performanslarından ziyade burada Robert De Niro’nun oynadığı efsane mafya filmlerini derledim. Baba filminin Don Vito Carleone’si, The Untouchables’in Al Capone’u  GoodFellas’ın James Conway’i  olarak bir çok rolde Ne Niro’yu üstün oyunculuk performansı sergilerken gördük. Genelde filmlerinde İtalyan asıllı Amekiladır ya da filmleri New York Bronx’da geçer. Ama rollerin hakkını fazlasıyla verir. Hepsi kült filmler arasına giren ve imdb’de üst sıralarda bulunan bu filmleri çoğumuz izlemişsizdir. 

1- The GodFather ( Baba II)  

1972 yapımı ilk filmin devamı niteliğinde, yine yazar Mario Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola’nın yaratıcı ellerinden çıkmış usta işi bir yapım. Film, altı adet Oscar ödülü kazanmıştır. 
Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York şehri’nin yerel mafyalarından birinin liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir.
Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.Film,eleştirmenler tarafından önceki filmden daha başarılı bulunan az sayıdaki devam filminden biri olarak kabul ediliyor. Robert De Niro filmde yalnızca 45 dakika Vito Corleone'yi canlandırarak Oscar'ı almıştır. Robert De Niro’nun ilk Oscar’ıdır. Yardımcı aktör kategorisinde aldığı bu ödülle aynı zamanda sinema tarihinde aynı karakteri canlandıran ikinci kişinin de Oscar kazandığı tek örneğin sahibi oldu. Doğru bir tercih yaparak Marlon Brando’nun gençliğini oynamak yerine Vito Corleone’nin gençliğine odaklandı ve çok iyi bir iş ortaya koydu. Bu film için Sicilya’ya gidip aksan çalışması yaptı, New York’un mafya babalarıyla görüştü ve Brando’nun ilk filmde uyguladığı dolgu çene makyajının bir küçüğünü deneyip dişçiye avurtlarına yerleştirmesi için küçük dolgular sipariş ettirdi. New York’a ayak basıp kendi organizasyonlarını oluşturan ilk babalardan birini canlandırması bile henüz mesleğinin başındaki bir oyuncu için büyük bir görevdi. Kendisinin birinci filmde Al Pacino’nun canlandırdığı Michael Corleone’yi canlandırmak için seçmelere katıldığını da belirtelim.
 
2- Once Upon a Time in America – (Bir Zamanlar Amerika’da)
 
David "Noodles" Aaronson, Manhattan'ın banliyölerinden birindeki yahudi mahallesinde hayatta kalmaya çalışan yoksul bir çocuktur. Kendisi gibi arkadaşlarından oluşan ve Noodles'ın liderliğini yaptığı ufak çaplı suç çetesi, zamanla yükselişe geçer ve sonunda 30'lu yılların en azılı gangsterleri haline gelirler. Ancak bu ün, ekibin dağılmaya başlamasıyla sona erer. Yaklaşık 30 yıl sonra New York'a dönen Noodles, burada eski günlere geri dönüp geçmişiyle başbaşa kalır. 
Sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olan film, İtalyan yönetmen Sergio Leone tarafından yazılıp yönetilmiştir. Harry Grey'in 'The Hoods' adlı romanından uyarlanan filmin başrollerinde Robert De Niro ve James Woods gibi usta isimler yer alıyor.
 
3- The Untouchables ( Dokunulmazlar) 
 
Eliot Ness, suç oranının arttığı ve polis teşkilatının günden güne kötüye gittiği bir dönemde Chicago’ya atanan bir federal ajandır. Ness’e verilen görev mafya elebaşı Al Capone’u etkisiz hale getirmektir. Fakat Capone şehirdeki gücü o kadar yüksektir ki başlangıçta kimse Ness’in başarılı olabileceğini düşünmez.
 
Gittikçe cesaretini kaybetmekte olan Ness bir gün deneyimli bir polis memuru olan Jimmy Malone ile tanışır ve yakın bir dostluk kurar; Malone Ness’in Chicago’daki teşkilatta rastladığı ilk dürüst insandır... Malone’un yardımıyla Ness özel ekibine silahşör George Stone’u ve muhasebeci Oscar Wallace’ı ekleyerek Capone’un çevirdiği karanlık işlerin üzerine gitmeye başlar. Ekibin Capone’a karşı kullandığı taktiklerin bir kısmı hiç de yasal değildir
 
4- Mean Streets ( Arka Sokaklar )
 
New York? un küçük İtalyası? ndaki bir mahalle içi barın sahipleri olan Tony ve Michael için gelecek parlaktır, fakat Charlie için aynı şey geçerli değildir. 
Charlie, amcası için çalışmaktadır ve onunla da sevgilisi epilepsi olduğundan dolayı sorunlar yaşar. Aynı zamanda sevgilisi sayesinde tanıştığı Johnny Boy amcasına sorun çıkaran, güvenilmez. 
Charlie'nin amcası Giovanni, ona ilk adım olarak bir restaurant işletmeyi teklif ettiğinde, Charlie güç sahibi olma arzusu, aşkı Teresa ve Johnny Boy'u koruma arasında tercih yapmaya zorlanır.
 
5- Goodfellas – ( Sıkı Dostlar )
 
Filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese’nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci’ye ödül kazandırmıştı.Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır.
 
6 -  A Bronx Tale ( Günaha Davet )
 
Lorenzo Anello, oğlu ve eşiyle birlikte Bronx'un oldukça ırkçı bir muhitinde yaşamaktadır. Maddi durumu pek iyi değildir ancak suça hiçbir şekilde bulanmadan, doğru dürüst bir hayat yaşamayı başarmaktadır. Bir gün oğlu, bir gangsterin hiç yoktan bir sebeple bir adamı öldürdüğünü görür. Onu polise ihbar etmediği için gangsterle aralarında bir arkadaşlık başlar. Lorenzo, oğlunun bir gangsterle arkadaş olmasına karşıdır ancak bu, onların arkadaşlarının günden güne ilerlemesini engelleyemeyecektir. Artık bu dürüst aile, suç batağına doğru sürüklenmektedir.
A Bronx Tale, Robert De Niro'nun ilk yönetmenlik deneyimi.
 
7- Casino 
 
Ace Rothstein renkli gece hayatı ve kumar çılgınlığıyla ünlü olan Las Vegas'ın bu kumarhanelerinden birini yöneten bir işletmecidir. Rothstein bu işe başladığı günden bu yana işini düzgün yapıp güvenilirliğini korumaya ve kumarhane sahipleriyle arasını iyi tutmaya çalışmıştır. Ta ki yakın bir arkadaşı olan Nicky işlerde ona yardımcı olmaya başlayana kadar...
Bu açgözlü ve eğlence düşkünü adam yüzünden başarılı iş hayatı tepetaklak olma yolunda giden Ace, aşık olduğunda işler iyice yolundan çıkacaktır. Filminin başrollerinde Robert de Niro, Sharon Stone ve Joe Pesci bulunmakta.
 
8- Sleepers – ( Kardeş Gibiydiler )
 
Sleepers, New York’un yaşanması en tehlikeli mahallelerinden birinde yaşayan bit grup gencin hikayesini anlatır. Bu dört genç bir gün yanlışıkla bir adamın hayatını tehlikeye atan bir kazaya sebep olduklarında gençlik ıslah merkezinde bir yıllık cezaya mahkum edilirler. Sadece bir yıl sürecek bu ceza dönemi hayatlarını derinden etkileyecek travmatik olaylarla geçer. Gardiyanlar tarafından dövülen ve taciz edilen bu gençler, bu travmaları hayatları boyunca yanlarında taşırlar. Ta ki on yıl sonra kendilerini savunabilecek kadar büyüdüklerinde, gardiyanlardan biriyle karşılaşana dek...
En İyi Müzik dalında Oscar’a aday gösterilen film, Kevin Bacon, Robert De Niro, Dustin Huffman ve Brad Pitt gibi yıldız isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.
 
9 -  American Hustle ( Düzenbaz)
 
Aslında bu film Robert De Niro’nun konuk oyuncu olduğu bir film. Filmde toplasanız rolü 5 dakika, fakat işin ilginç yanı Robert De Niro o kısacık rolde de mafya babası ve italyan asıllı. 5 dakika da döktürüyor ve filmin dozajını arttırıyor. Gerçekten inanılmaz bir performans. Filme renk katmasını çok iyi biliyor usta aktör. Zaten görünce kendisini tanıyamayacaksınız bile. 
 
 
 
Toplam blog
: 4
: 729
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

Ben sinem, 1993 Afyonkarahisar doğumluyum, İstanbul Üniversitesi öğrencisiyim. Üniversite ile..